Top 10 2022

Welke verhalen scoren goed bij de Zaankanter? Trek zelf je conclusie wanneer je onderstaand lijstje bekijkt.

1.Jeroen Olthof, de jongen van het Hanepad.In een vierdelige serie vertelt Jeroen Olthof waar hij vandaan komt. De jongen van het Hanepad die uitkeek op een fabriek zit nu naar de Commissaris van de Koning bij de Provincie NH.
Deel 1 scoorde het hoogste in 2022. Lees De jongen van het hanepad
Deel 2 Onze jongen van het Hanepad in het college

2. Hospice Zaanstreek opent tweede pand in Zaandam

In Krommenie bestaat De Schelp al 14 jaar. Dit is een bijna thuis huis voor mensen die hier hun laatste tijd doorbrengen. Veel mensen komen uit de regio. Er is vraag uit Zaandam voor een hospice. Daarom opent binnenkort in Peldersveld in een woonwijk een tweede locatie met vijf bedden. Lees Tweede hospice

3. Somass

Gé  Sombroek en Gerrit Assema hebben de afgelopen tientallen de Zaanstreek verrijkt met groen Zaanse huizen, schuren, monumentale stenen panden, kleine buurtschappen, en molens. De mannen die deze uitdagende projecten voortvarend aanpakten, zijn inmiddels met pensioen. Het is tekenend dat hun verhaal op nummer drie staat van de meest gelezen verhalen in 2022. Lees Hameren op de Zaanse identiteit.

4. Babbels Live

Op 10 en 11 juni was het zover. Na de coronajaren waren mensen wel toe aan een feestje. Ad de Lange vertelde over de programmering. Wie het evenement Babbels Live volgt op Facebook weet dat Ad ook voor 2023 een mooi programma heeft neergezet. Lees Babbels Live met beste Nederlandse artiesten. Het verhaal van Ad de Lange ‘Op zoek naar gezelligheid’ scoorde ook goed!.

5. Sylvia Dermout

Kanker levert nooit winst op, het is vooral dramatisch. Maar met haar ervaringen heeft Sylvia Dermout veel bereikt. In drie verhalen vertelt ze over haar leven en hoe belangrijk psychosociale zorg is die wordt geboden bij Anna’s huis. Lees eerst deel 1

6. Koningsdag bij Atlantic

Ad de Lange: Bar Babbels stond bekend om Koningsdag. Dat was een fenomeen in Krommenie. Er stonden dan zeker 1500 tot 2000 mensen op het Oranjeplein. Dit moeten we behouden. Lees Koningsdag bij Atlantic, het moet oranje worden, sfeertje!

7. Kettingkledingruil

Er zitten ongeveer dertig vrouwen in de Zaanse groep. Er zijn acht grote Ikeatassen in omloop. Deze hebben een nummer. Je houdt in de appgroep bij waar de tas op dat moment is. Soms komen er verschillende zakken per week. ‘Wat je doorgeeft, zijn goede draagbare kleren.’ Lees hoe de Kettingkledingruil werkt.

8. Natuurgebied Crommenije

Het natuurgebied Ham & Crommenije is een van de weinige stukjes natuur in de Zaanstreek. Daar moeten we zuinig op zijn. Je ziet dat de natuurwaarden worden afgeschaald. Als we niets doen, dan blijft er niets meer van over.’ Aldus Wim Rijkenberg die zich onvermoeibaar inzet om de bedreigingen voor het natuurgebied op de agenda te zetten. Lees Het natuurgebied is zo mooi!

9. Hembrug blijft geheimzinnig

‘Het was hier allemaal heel geheimzinnig. Je kon nooit zomaar het terrein op.’ Dolf Fransen werkte zo’n 20 jaar bij het voormalige militaire complex in Zaandam. Tegenwoordig leidt hij bezoekers rond. Aanmelden kan via het Zaans Museum. Lees zijn verhaal.

10. Bekavlees: Koe beheert Westzijderveld
Ons vee heeft een goed leven, we zorgen er goed voor. Zeer extensieve veehouderij in het Zaanse veenweidegebied levert superkwaliteit vlees op.’ Bij de biologische boerderij in Westzaan wordt Beka vlees verkocht tegen een eerlijke prijs.

11. HET(ty) gaat door

12. JongWijs, het nieuwe restaurant in Westzaan

13. Flip Valk die na 25 jaar afscheid neemt van het Zaans Natuur Museum.

14. AmsterSham, Syrisch ijs

15. Bakker Lex Brakenhoff deelt duivekaters uit aan de Voedselbank