Kettingkledingruil: ‘Wat je doorgeeft, zijn goede draagbare kleren.’

‘Ik heb nog nooit nieuwe kleding gekocht.’ Ester van Groen uit Koog aan de Zaan heeft het van huis uit meegekregen. ‘Mijn moeder had al meer dan veertig jaar geleden een winkeltje aan huis met tweedehandskleding. Je kon daar iets ruilen.’

Overal vind ik leuke kleding

‘Ik ben dol op tweedehandskleding, hoe meer hoe beter. Overal vind ik wel iets. Zo kom ik graag bij de IJhallen, het Goed of Noppes. Ik kom altijd met iets leuks thuis. Regelmatig probeer ik vriendinnen enthousiast te maken. Maar er is niemand bij die het echt leuk vindt. Vreselijk vinden zij het. Het is niet gesorteerd, je kunt er niet passen en ruilen. Veel mensen zien het niet, ik wel. Ik zie daar regelmatig iets voor mijzelf, familie of vriendinnen. Dat neem ik dan mee voor een euro. Kleding gooi ik nooit in de vuilnisbak. Ik geef het weg of gooi het in een kledingbak.

Er zijn altijd wel mensen die er iets aan hebben.

Ik werk op een verpleegkundig kinderdagverblijf. De verpleegsters en pedagogen zeggen iedere keer: “Wat heb je nu weer aan?” Geweldig vinden zij mijn kledingstijlen. Soms draag ik veel uit de 19e eeuw, dat valt op. Een van mijn collega’s had in een krant gelezen over de kettingkledingruil. “Dat is echt iets voor jou Ester.”

Op de site kon je je aanmelden voor een woonplaats. Zaandam stond er ook bij. Na een paar weken kreeg ik bericht.’

Ester van Groen met de ‘oogst’ van een bezoek aan de IJhallen

Kledingkettingruil: acht zakken in omloop

Er zitten ongeveer dertig vrouwen in de Zaanse groep. Er zijn acht grote Ikeatassen in omloop. Deze hebben een nummer. Je houdt in de appgroep bij waar de tas op dat moment is. ‘Soms komen er verschillende zakken per week. En dan weer weken niet. Het is wel de bedoeling dat de zak zo snel mogelijk doorgegeven wordt. Het is alleen voor vrouwen.  Er zit van alles in de tas, dus ook voor verschillende maten. We hebben wel als voorwaarde dat het niet kapot of versleten moet zijn. De afdankertjes gaan naar de kledingbak. Je moet er wel hetzelfde in staan. Zo zijn eerder vrouwen afgehaakt die het gevoel hadden dat zij er mooie kledingstukken in deden maar er te weinig voor terugkregen.

Je hoopt dat iemand er iets uitpikt waar zij wat aan heeft.

Het is leuk dat iemand anders het verder gaat afdragen. Een zak gaat langs dertig adressen. Wanneer het rondje is voltooid en de kleding die jij er in hebt gedaan er nog steeds bij is, dan gaat het eruit. Dan weet je zeker dat niemand het wil hebben. Dat is mij nog nooit overkomen,’ lacht Ester.

‘Ik heb zoveel kleding die ik niet meer draag. Het is zo leuk wanneer je dan in de appgroep terugleest dat iemand anders er heel blij mee is. Wanneer jouw jurk drie blokken verderop door iemand anders wordt gedragen, dat is super. Daar word ik zo blij van. Alle beetjes helpen. Er wordt zoveel kleding weggegooid.

Het is toch verschrikkelijk zonde wanneer kleding de verbrandingsoven in gaat.’

Delen is leuk

‘Eens per half jaar komen we bij elkaar. Dan plannen we een middag met wijn en wat knabbels. We kijken dan met z’n allen de zakken na of er nog iets bij zit. Zo niet, dan gaat het naar de kledingbak.

Het is ontzettend leuk om te doen. Ik ben als een kind zo blij wanneer de tas hier staat. Dan haal ik alles er uit en ga dan passen. Dat is zo leuk! Ik denk dat ik het afgelopen jaar maar een paar kledingstukken voor mijzelf er uit heb gehaald.  Ik kijk ook naar leuke kleding voor mijn zus en vriendinnen.’

Verkleden, feestje, zwanger

‘Ik heb zoveel galajurken en bijzondere kleding voor feesten en verkleedpartijen. “Heb je een bijzonder feest, kom dan even langs.” Ik hou van alle stijlen en van verkleden. Het idee dat mijn moeder vroeger had met haar winkeltje is me altijd bijgebleven. Het is leuk om dit principe van ruilen nog altijd toe te passen. Het is fijn dat vrouwen die het niet breed hebben zo ook leuke kleren krijgen. Af en toe plaatsen we ook een kledingstuk van onze mannen of zonen in de appgroep, daar is ook altijd wel belangstelling voor. Een van de vrouwen heeft Oekraïense vluchtelingen in huis. Wanneer zij een oproep doet in de appgroep voor kleding dan springen we allemaal bij. Ook ruilen zwangere vrouwen onderling zwangerschapskleding.

Natuurlijk maken dertig vrouwen geen verschil. Maar het sociale aspect is ook leuk. Je deelt met elkaar en je bent met elkaar in gesprek. ‘

Zaanse kettingkledingruil

In de Zaanse groep zitten dertig vrouwen. Zo werkt het goed. Lokke, Henny en Laura – de organisatoren van de huidige groep – melden: ‘Er is al aardig wat animo voor een nieuwe groep. Nu nog iemand zien te vinden die het wil organiseren.’ Meer weten? Meld je dan aan via het contactformulier op de site Kettingkledingruil.

Lees ook ‘Bij de bijenkorf van de Kringloop draait het om de mensen.’

Looops: Bewustwording is het belangrijkste.

Astrid van der Meer over voedselverspilling

De start voor circulariteit in Zaanstad