Spotlight op maatschappelijke initiatieven
Wie belangeloos mooie dingen doet voor de samenleving, verdient een podium. Als stadreporters van De Zaanse Verhalen zetten Sarah Vermoolen en Mandy Pijl sinds oktober 2015 in opdracht van de gemeente Zaanstad lokale maatschappelijke initiatieven in de spotlights.
Wie is de opdrachtgever van De Zaanse Verhalen?

Mandy Pijl en Sarah Vermoolen
In de zoektocht naar een verhalenverteller, een schakel in het doorvertellen van maatschappelijke initiatieven, vond de gemeente Zaanstad er twee. Sarah Vermoolen uit Koog aan de Zaan en Mandy Pijl uit Wormerveer gaven de functie samen gestalte. De gemeente financiert het project dat de stadsreporters op eigen wijze en onafhankelijk invullen.
Wie maakt De Zaanse Verhalen?
Mandy Pijl is 1 december 2017 gestopt als verhalenverteller.
Stadreporter Sarah Vermoolen maakt de verhalen en video’s over bijzondere Zaankanters die hun omgeving mooier maken. Vanaf januari 2018 werkt ze samen met Zaankanters voor Elkaar en vind je op deze website elke maand een verhaal over maatschappelijk betrokken Zaankanters die de Wijkwaardering kregen. Met Sara (9 jaar) heeft ze inmiddels verschillende video’s gemaakt. Op Facebook/Zaanse Verhalen kun je de verhalen volgen en nalezen op www.dezaanseverhalen.nl.
De video’s van De Zaanse Verhalen hebben ook een plek op YouTube.
Zaanse Verhalen in het nieuws
Zaans Stadsblad 26 oktober 2015
‘Wij brengen de inspiratie’
Zaanse Verhalen zet gedreven Zaankanters centraal
WORMERVEER – Inwoners die maatschappelijke initiatieven ondernemen om Zaanstad nog mooier en socialer te maken, staan vanaf deze week in de spotlights bij Zaanse Verhalen. Het is een project van Sarah Vermoolen en Mandy Pijl die als verslaggevers de verhalen van bijzonder gedreven Zaankanters optekenen.

Sarah Vermoolen en Mandy Pijl bij de start van Zaanse Verhalen
Tijdens hun laatste werkoverleg voor de officiële start van Zaanse Verhalen bespreken Sarah en Mandy in De Koffiezaak aan de Zaanweg in Wormerveer hun beeldmerk, ontworpen door graffitikunstenaar Peter Meijn. De twee handen staan voor de gezamenlijke inspanningen die veel Zaankanters leveren om, zoals Meijn met zijn kunst ook doet, Zaanstad te kleuren.
Symbool De Zaanse Verhalen
Onbedoeld staan de handen in het kunstwerk ook symbool voor de samenwerking van de twee verslaggevers. Afzonderlijk van elkaar solliciteerden Sarah en Mandy direct toen de gemeente Zaanstad een verhalenverteller zocht die een schakel moest worden in het doorvertellen van bewonersinitiatieven en maatschappelijke initiatieven.
Het werden twee verhalenvertellers: samen geven Sarah en Mandy de functie gestalte. Door de naam verhalenverteller hebben ze een streep gezet. “De term dekt de lading niet”, zegt Sarah. “Een verhalenverteller staat op een podium, terwijl wij er nadrukkelijk voor kiezen om daar niet te staan. Wij zijn het podium voor de verhalen van anderen.”
“We geven de verhalen van mensen die vrijwillig mooie dingen voor onze stad doen, een plek”, vertelt Mandy. “Zoals mensen die actief zijn in hun buurt met bijvoorbeeld een stadstuinbouwproject of die zich inzetten voor mantelzorgers.”
Actieve Zaankanters
Sarah bracht eerder de boeken Kijk Zaans en Zaanse Parels uit, projecten waarmee ze ook op sociale media bijzondere Zaankanters centraal zette en met elkaar verbond. Ze is ook een van de organisatoren van Platform aan de Zaan waarbij de mensen achter maatschappelijke initiatieven iedere eerste maandag van de maand op het podium staan van café De Fabriek in Zaandam. Mandy, in het dagelijks leven werkzaam als freelance journalist, ontmoet als stadsdichter regelmatig mensen die zich belangeloos inzetten voor hun woonomgeving, maar wier verhalen meer aandacht verdienen dan ze hen in een gedicht kan geven.
“Als ik zie, hoor en lees hoe sommige mensen zich belangeloos inzetten, bijvoorbeeld door met elkaar zwerfvuil te rapen of, zoals Sarah ook doet, vluchtelingen taalonderwijs te geven, dan inspireert mij dat enorm”, vertelt Mandy. “Hoe mooi zou het zijn als we die inspiratie kunnen overbrengen, de vonk laten overslaan, waardoor anderen in hun buurt misschien ook aan de slag gaan?”
Via hun eigen netwerk zijn Sarah en Mandy op al heel wat mooie verhalen gestuit. “Daarnaast krijgen we veel spontane tips, onder meer van bezoekers van onze facebookpagina”, aldus Sarah. “Op die manier slaan niet alleen Mandy en ik de handen ineen, maar is Zaanse Verhalen een project dat mede dankzij de samenwerking met iedereen die van Zaanstad houdt, kan bestaan.”
Zaanse Verhalen is te vinden op www.dezaanseverhalen.nl. Ook is er een twitteraccount (@zaanse_verhalen) en een facebookpagina (www.facebook.com/ZaanseVerhalen).
Zaanstad Journaal januari 2016
Verhalenvertellers Mandy en Sarah gaan door in 2016
Al veertig verhalen over initiatieven in Zaanstad verzameld
Sarah Vermoolen en Mandy Pijl zijn samen de vertellers van Zaanse Verhalen. Sinds eind oktober verzamelen zij initiatieven in de stad, vertellen die door en verbinden ze met elkaar. In de vier maanden die Sarah en Mandy nu samen optrekken, hebben zij al ruim veertig verhalen over initiatieven uitgezet, die onder andere te lezen zijn op www.dezaanseverhalen.nl.
Per week produceren de verhalenvertellers gemiddeld drie verhalen. Daarnaast delen ze berichten van initiatieven via Facebook met eigen intro’s. Een goede oogst. ‘Veel mensen weten ons inmiddels wel te vinden’, zegt Sarah. ‘Of we krijgen een tip en gaan er zelf achteraan. Het is echt opvallend hoeveel inwoners met en voor elkaar dingen ondernemen.‘
Parels in de Zaanstreek
Voor 2016 verwachten Sarah en Mandy nog veel meer ‘pareltjes’ te kunnen vinden en delen. Om mensen die ook iets willen ondernemen, enthousiast te maken en te stimuleren. Behalve het delen van verhalen, schrijven ze ook om de week een column in het Zaans Stadsblad.
Platform aan de Zaan
U kunt de verhalen lezen op het ‘Platform voor Zaanse initiatieven en creatie’ (de verhalen zijn inmiddels verhuisd naar www.dezaanseverhalen.nl) en volgen op https://www.facebook.com/ZaanseVerhalen en Twitter: @zaanse_verhalen. Lees op de website bijvoorbeeld het recente verhaal van kunstenaar Philo Gregoire uit Zaandam over kunst en dementie. Op de website zegt zij: ‘Ik zou in de Zaanstreek wel inloophuizen willen opzetten waar we maatregelen nemen om ‘dementvriendelijke’ wijken te laten ontstaan. Het gaat natuurlijk eigenlijk over mensvriendelijke wijken. Elkaar echt zien.’
Vrijwilligers zetten zich in voor Zaanstad
Het gaat niet alleen om initiatieven van individuele inwoners, ook ondernemers met maatschappelijke betrokkenheid en maatschappelijke organisaties komen aan bod. Neem de verhalen over hospice De Schelp, de voedselbank en de weggeefwinkel aan de Slachthuisstraat in Zaandam. Initiatieven die geheel of voor een belangrijk deel draaien op vrijwillige inzet.
Hoe betrek je jongeren bij De Zaanse Verhalen?
Het is niet altijd eenvoudig om jongeren warm te maken voor vrijwilligerswerk. Bijzonder is dan ook de samenwerking tussen de protestantse kerk en Stichting Present, die samen op het idee kwamen een game in te zetten om jongeren voor vrijwilligerswerk te interesseren. Zo was er een ludieke groepsopdracht die de jongeren met behulp van hun smartphone, en in gesprek met voorbijgangers, op straat moesten uitvoeren.