Stadsreporter

Sarah Vermoolen

Spotlight op maatschappelijke initiatieven

Wie belangeloos mooie dingen doet voor de samenleving, verdient een podium. De Zaanse Verhalen zet sinds oktober 2015 lokale maatschappelijke initiatieven in de spotlights.

Volg De Zaanse Verhalen

De Zaanse Verhalen in vogelvlucht

In de zoektocht naar een verhalenverteller vond oktober 2015 de gemeente Zaanstad er twee: Sarah Vermoolen uit Koog aan de Zaan en Mandy Pijl uit Wormerveer. Op 1 december 2017 is Mandy Pijl gestopt als verhalenverteller. Zij liet in de eerste twee jaar 78 verhalen achter. Sindsdien maakt Sarah bijna alle verhalen. Een enkele keer levert een gastschrijver een Zaans Verhaal.

De Zaanse stadsreporter Sarah Vermoolen is de auteur van de boeken Kijk Zaans en Zaanse Parels. Naast De Zaanse Verhalen schrijft ze voor Rabo & Co (het magazine van Rabobank Zaanstreek), De Windbrief (Vereniging De Zaansche Molen), ANWB en in opdracht van bedrijven.

De eerste twee jaar werden de verhalen op ‘de achterkant’ van Platform aan de Zaan gepubliceerd. Eind 2017 krijgen de verhalen een eigen website: www.dezaanseverhalen.nl.

Najaar 2021 staan er 600 verhalen op de site. De reportages worden gemaakt in Zaandam, Koog aan de Zaan, Westzaan, Zaandijk, Wormerveer, Krommenie en Assendelft. Een enkele keer wordt Wormer ook belicht.

Mede mogelijk gemaakt door gemeente Zaanstad

De gemeente Zaanstad (afdeling Communicatie en Sociaal Domein) heeft in 2015 het initiatief genomen voor de verhalen die op onafhankelijke wijze tot stand komen. De afdeling Sociaal Domein van de gemeente draagt  financieel bij met een bijdrage aan de verhalen om het vrijwilligerswerk te belichten en stimuleren. 

Het copyright van de verhalen ligt bij Sarah Vermoolen.

Doel van de verhalen is om de vrijwilliger een podium te geven voor zijn of haar inzet. En om andere Zaankanters te laten zien wie er in de Zaanstreek actief is en waar ze mee bezig zijn. Zo kunnen ze elkaar enthousiasmeren. En regelmatig vinden er zo nieuwe verbindingen plaats.

Om een groter bereik te krijgen en meer afwisseling qua thematiek vind je hier ook verhalen van maatschappelijk betrokken Zaanse ondernemers.

Zes jaar Zaanse Verhalen

Oktober 2015 verscheen op initiatief van de gemeente Zaanstad het eerste Zaanse Verhaal. Het onderwerp? Graffitikunstenaar Peter Meijn uit Krommenie in actie om molen De Oranjeboom te vereeuwigen. De cacaofabriek beschouwt deze cacaomolen op De Hemmes als de ‘moeder van het bedrijf’. De mannen op de foto werkten lange tijd bij die fabriek en zijn tegenwoordig actief als vrijwilliger bij het bezoekerscentrum, in de volksmond het Cacaomuseum.

Zes jaar later kun je 600 verhalen nalezen op de website, waarin vooral vrijwilligers aan het woord zijn. Het eerste half jaar scoorden de verhalen goed over de vluchtelingen die tijdelijk werden opgevangen in tenten in Burgemeester in ’t Veldpark. Vrijwilligers kwamen samen in de Noorderkerk om met de nieuwkomers een kop koffie te drinken en de Nederlandse taal te oefenen.

In de jaren daarna bleven verhalen goed scoren waarbij bijvoorbeeld een buurman zich inzet voor jongeren in de wijk. Anno 2021 is het ondernemer Miriam de Boer die de bovenverdieping van haar dansschool in Wormerveer heeft omgetoverd tot chillruimte. Jongeren zijn hier meer dan welkom, drugs en alcohol niet.

Meer Zaankanters met een droom kregen het voor elkaar. Zoals Helmie’s droom om echtparen niet te scheiden, wanneer de een de diagnose heeft van vergaande dementie en daardoor niet meer thuis kan wonen.

Opvallend is hoe veel natuurliefhebbers zich inzetten voor het parelsnoer van kleine natuurgebieden dat de Zaanstreek omringt. De Zaanse geschiedenis is ook een onderwerp dat goed aanslaat.

De verhalen over de zorg scoren het hoogste. Reportages over Anna’s huis, waar mensen die te maken hebben met kanker worden opgevangen, staan in de top tien. Dat geldt ook voor de verpleegkundigen die vertellen hoe ze de coronacrisis ervaren.

Iedere maand worden in de nieuwsbrief van De Zaanse Verhalen de reportages op een rijtje gezet op volgorde hoe vaak ze zijn aangeklikt. Toevallig staan er in de nieuwsbrief van oktober drie verhalen over cacao en de fabrieken. Het is ook toeval dat er nu opnieuw vluchtelingen worden opgevangen in Zaanstad. Alleen gaat het dit keer om een locatie op de voormalige hotelboten in de Achtersluispolder. Veel contact met de Zaanse bevolking zal er niet zijn. Misschien wel goed om te weten dat er naar aanleiding van de eerste stroom nog altijd De Sluis is, een locatie waar nieuwkomers de taal kunnen oefenen met Zaankanters. En dat De Zaanse Verhalen doorgaat met verhalen over Zaankanters die zich inzetten om anderen te helpen. Zo kun je in november onder meer lezen over het Alzheimer café en de Voedselbank.

Op www.dezaanseverhalen.nl vind je alle verhalen.

In de groep De Zaanse Verhalen op Facebook, via  twitter (zaanse_verhalen) en LinkedIn vind je de aankondiging. Iedere maand een nieuwsbrief met een overzicht van de verhalen van de afgelopen maand? Stuur dan een mail naar info@dezaanseverhalen.nl.

De video’s van De Zaanse Verhalen vind je op YouTube.

Om de week staat er een Zaans Verhaal in het Zaans Stadsblad

En af en toe verschijnt er een Zaans Verhaal in Reuring, het magazine van Wormerveer

Het beeldmerk is ontworpen door graffitikunstenaar Peter Meijn. De twee handen staan voor de gezamenlijke inspanningen die veel Zaankanters leveren om, zoals Meijn met zijn kunst ook doet, Zaanstad te kleuren.