Grote betrokkenheid bij nieuw hospice het Tij

De afgelopen tijd hebben zoveel vrijwilligers aangeklopt met de vraag of ze ergens mee konden helpen. De betrokkenheid is heel groot.

Zaterdag 14 januari was de opening van het tweede hospice in de Zaanstreek. Na Krommenie met vier kamers heeft Peldersveld Zaandam nu ook een hospice met vijf kamers. De opkomst bij de opening was buitengewoon groot, aldus coördinator Jet van den Berg die de bezoekers met een grote glimlach ontvangt. ‘Het is een feestje om zoveel mensen te zien die het hospice een warm hart toedragen. Daar zijn we superblij mee. Het verbaast me iedere keer opnieuw hoeveel steun we krijgen.’

Jet van den Berg en Helga Blok

Iedereen draagt bij

In Peldersveld is een ruime bungalow ingericht als het nieuwe hospice het Tij. ‘Het is fijn dat alles hier gelijkvloers is. Bewoners kunnen in de binnentuin zitten en met hun bezoekers een wandeling maken (met of zonder rolstoel) door het aangrenzende park. De Rotary heeft geld ingezameld voor twee banken van Erdi zodat de bewoners ook voor het huis kunnen zitten. Zo maken ze nog wat mee van de buurt. De catering bij de opening is gesponsord door Zeezicht uit Castricum.

Judith Schouten en Anja de Vries zijn de oprichters van het eerste hospice in Krommenie. ‘Ze hebben ook weer zoveel werk verricht bij het tweede hospice. Zo waren ze de afgelopen week samen de bedden aan het opmaken, daar kreeg ik echt kippenvel van. Heel veel mensen zetten er hun schouders onder. We starten met ervaren vrijwilligers van het hospice in Krommenie, aangevuld met nieuwe vrijwilligers. Er zijn nu 55 mensen die zich gaan inzetten voor de zorg, de tuin, de administratie en de keuken. Bij de start zullen nieuwe vrijwilligers worden ingewerkt, we beginnen daarom klein.’

Het waarom van een tweede locatie

Corry Noom is voorzitter van het hospice: ‘De afgelopen jaren hebben we bijgehouden hoeveel telefoontjes we kregen voor een plek in het hospice die we niet konden invullen. Het kwam zo vaak voor, dat er blijkbaar behoefte is aan een tweede locatie. Ook merkten we dat in Krommenie vooral mensen uit de regio komen, ook uit Wormerland. Daarom denken we dat er ook vraag is van Zaandammers en Oostzaners voor een hospice in de buurt. We noemen het een bijna thuis huis. Hier kunnen mensen sterven wanneer dit thuis niet mogelijk is. Belangrijk is dat het geen medische omgeving is. Zo zul je geen mensen in witte jassen aantreffen. We willen zoveel mogelijk de huissituatie benaderen. Zo kunnen mensen zelfs hun eigen huisdier meenemen, als ze er voor kunnen zorgen dat iemand uit hun omgeving deze wel elke dag uitlaat.

We hebben hier ook een logeerkamer. Relaties van gasten kunnen in de logeerkamer overnachten of we kunnen een bed bijzetten in de kamer. Het is zo mooi dat we zoveel gesponsord hebben gekregen. Had je al gehoord dat Zuiver alle meubels in de woonkamer heeft geleverd? Dat is klasse! We krijgen veel vanuit verschillende hoeken. We hebben nu 55 vrijwilligers. Mocht je belangstelling hebben om ook actief te worden, neem dan contact op met 075 640 77 95 of stuur een mail naar infohettij@hospicedezaanstreek.nl.

Kunst waar je blij van wordt

‘Wat een prachtige plek is dit om hier je laatste tijd door te brengen. Art Zaanstad levert hier heel graag een bijdrage aan.’

Marc Aijtink: ‘Art Zaanstad staat midden in de maatschappij. Daarom vinden we het ook heel belangrijk om een bijdrage te leveren aan het nieuwe hospice. Bij het hospice de Schelp in Krommenie hangt ook kunst van ons. Voor de gemeenschappelijke ruimte en de gangen van het nieuwe hospice het Tij stellen we ook gratis kunstwerken ter beschikking. Mensen die hier verblijven zijn bezig met het einde van het leven. Ze hoeven daar niet nog eens mee geconfronteerd te worden door de kunst. Daarom hebben we mooie kunstwerken gekozen waar de gasten en bezoekers blij van worden. Het is niet abstract of figuratief, wel werken waardoor je iets ‘opgelift’ wordt. In de kamers zelf komen ook kunstwerken. Gasten nemen regelmatig zelf ook schilderijen mee.

Elk werk heeft een eigen verhaal. Zo kun je in de wandelgangen op andere gedachtes worden gebracht. Dat is fijn.’

Meer verhalen over het hospice

Hospice Zaanstreek werkt aan tweede hospice in Zaandam

Hospice De Schelp

Anja de Vries geridderd