Hospice Zaanstreek werkt aan tweede hospice in Zaandam

‘We gaan een tweede hospice openen in Zaandam Peldersveld.’ Aldus coördinator Helma Geisink van hospice Zaanstreek.
‘In Krommenie bestaat De Schelp al 14 jaar. Dit is een bijna thuis huis voor mensen die hier hun laatste tijd doorbrengen. We hebben in De Schelp vier bedden. Veel mensen komen uit de regio. We hebben gemerkt dat er minder aanvragen zijn uit Zaandam. Maar er is wel vraag uit Zaandam voor een hospice. Daarom openen we begin volgend jaar in Peldersveld in een woonwijk een tweede locatie met vijf bedden.
 
In allebei de locaties is er 24 uur per dag verpleegkundige zorg aanwezig en het grootste deel van die 24 uur vrijwilligers. We sluiten zoveel mogelijk aan bij de wensen van onze gasten. Het is niet altijd mogelijk om thuis te sterven. In het hospice proberen we zoveel mogelijk een gevoel van ‘thuis’ te geven. Hoe iemand thuis had willen sterven, dat streven we na.
De warmte en persoonlijke aandacht zijn heel belangrijk. Alles is gericht op de gast, dat maakt het heel uniek.
 
Bij een hospice hoeven de naasten van onze gast geen mantelzorgtaken meer uit te oefenen. Dat doen de vrijwilligers. Zo is er weer veel ruimte voor echt contact en afscheid nemen in alle rust.
In de Zaanstreek is hospice De Schelp in Krommenie heel bekend bij zorgverleners. We worden veel gebeld. Er is geen drempel. Iedereen is bij ons welkom als er plaats is. Geld is geen reden om niet te komen.’
 
hospice zaandam
Jet van den Berg (links) kreeg 5.000 euro via de Rabo ClubSupport voor de inrichting van het nieuwe hospice in Zaandam

We zoeken nog 35 vrijwilligers

Voor het nieuwe hospice in Peldersveld Zaandam wordt druk gezocht naar vrijwilligers en naar donateurs.
Coördinator Jet van den Berg: ‘We hebben 80 zorgvrijwilligers nodig voor de nieuwe locatie. Inmiddels hebben 45 mensen zich aangemeld. De uitdaging is om er nog 35 te vinden. Je hoeft niet uit de zorg te komen. Maar affiniteit met palliatieve zorg is wel belangrijk. We hebben verpleegkundigen in dienst die de echte zorg verlenen. De vrijwilliger wordt soms gevraagd om de verpleegkundige te helpen met de medische zorg. Het gaat vooral om koffie en thee brengen en vooral een praatje maken.
 
‘Ligt u fijn? Zal ik uw kussen even opschudden?’
 
En een praatje maken met familie hoort er ook bij. Je merkt dat vrijwilligers het heel waardevol vinden wat ze voor de gastbewoner en voor de familie kunnen betekenen. Je wordt niet te vaak ingeroosterd, zodat het niet belastend wordt.
Het nieuwe hospice is in Peldersveld. Daar wonen veel mensen met een niet-Nederlandse achtergrond. Hospicezorg is vaak onbekend bij andere culturen, zij lossen het vaak op met de familie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan zijn zij natuurlijk ook van harte welkom in het hospice. We willen de bewoners van omliggende wijken graag informeren over de mogelijkheden. Wellicht zijn er ook mensen bij die graag vrijwilliger willen worden. Nederlands spreken is wel belangrijk.
 
Belangstellenden voor vrijwilliger kunnen contact opnemen met 075 – 6407795.
Of via een emailbericht naar infodeschelp@hospicezaanstreek.nl.
 

Donaties welkom

Bestuurslid Frits Boom: Er zijn al heel veel organisaties die ons financieel helpen als ook met allerlei zaken in natura. We hebben nog wel van alles nodig. Denk aan een fietsenstalling, planten voor in de tuin, naambordjes bij de kamers, een naambord buiten, een tafel, tuinmeubilair en een parasol.
Alles waarmee de bewoners een laatste fijne tijd krijgen is welkom.’

Meer weten?

 
Bij De Zaanse Verhalen besteden we regelmatig aandacht aan het Hospice. Zie bijvoorbeeld https://www.dezaanseverhalen.nl/hospice-de-schelp/