Leuke bijdrage Rabo Club Support

Zaterdag 8 oktober kregen 114 clubs/verenigingen/stichtingen bij De Zuidervermaning Westzaan een leuk geldbedrag.

Leden van Rabobank konden stemmen op hun drie favoriete clubs. Zo bepaalden leden hoeveel geld er naar de clubs gingen.

We geloven in jullie kracht

Rabobank Zaanstreek keerde een bedrag van 105.000 euro uit onder 114 clubs. Ariënne Kooter, directievoorzitter Rabobank Zaanstreek. ‘We willen als Rabobank echt een verschil maken in de directe omgeving. We zijn een coöperatie en willen de omgeving sterker maken. Wanneer het goed gaat met de omgeving, dan gaat het ook goed met de bank.

Clubs en verenigingen zijn ontzettend belangrijk. Vrijwilligers zetten zich met hart en ziel in voor allerlei zaken. Door jullie inzet worden mensen sterker, ontwikkelen ze hun talenten en bieden ze hulp.

Het is prachtig wat jullie vrijwilligers doen.

We geloven in jullie kracht. We geven een deel van onze winst niet aan aandeelhouders, die hebben we niet. Maar wel keren we coöperatief dividend onder andere uit aan de clubs via Rabo ClubSupport.

We bieden daarnaast ook Rabo Verenigingsondersteuning. We begeleiden een vereniging met vraagstukken, zoals ‘hoe krijg je meer leden’, ‘hoe vind je een nieuw bestuur’ of ‘hoe zorg je dat de club nog beter wordt.’

Tot slot is er ook een Coöperatiefonds waar je een aanvraag kunt indienen die bijdraagt aan een van de maatschappelijke thema’s. Het fonds is bedoeld voor maatschappelijke doelen en initiatieven in de regio die bijdragen aan de thema’s van de Rabobank: Duurzaam Wonen, Duurzaam Ondernemen, Energietransitie, Financieel Gezond Leven en Banking4Food.

Top drie

Het hospice Zaanstreek en Anna’s huis, centrum voor Leven met kanker kregen allebei 5000 euro. Het hospice is blij met het geldbedrag, want voorjaar 2023 opent een nieuw hospice in Zaandam. Het huis met vijf kamers wordt nu verbouwd, alle hulp is daarom welkom.

Bij Anna’s Huis zijn ze een woonkamer aan het inrichten. Met het geldbedrag wordt in ieder geval een bank aangeschaft waarop goede gesprekken gevoerd kunnen worden.

De IJsclub in Assendelft kreeg ruim drieduizend euro. De zeventig kinderen die graag willen schaatsen zullen hier blij mee zijn.

De andere clubs waren ook blij met deze welkome aanvulling op hun budget.  Opmerkelijk was overigens dat er ook flink wat clubs niet aanwezig waren om hun cheque op te halen.

Westzaanse Gemeenschap

Rina Schenk is sinds april voorzitter van de Westzaanse Gemeenschap, de overkoepelende organisatie van alle lokale initiatieven. ‘Wij gaan het geld besteden aan feestverlichting. Zo kunnen we ons dorp nog mooier versieren in de donkere maand december. In Westzaan zijn veel stichtingen en clubs, veel mensen zetten zich in. Denk aan  het 4 mei comité, de Sinterklaasintocht, de toneelvereniging, vele sportclubs.

De saamhorigheid hier is groot.

Dat is ook belangrijk. Een club of vereniging is de plek waar je elkaar ontmoet, samen toneel speelt of sport. Dat is goed voor het welbevinden van de mens. Als je geen ontmoetingsplekken hebt, dan is de kans dat je eenzaam wordt veel groter.’

Vrijwilligers vinden en binden

Daan Horak is blij met het bedrag voor de Zaandamse Korfbalvereniging. ‘Volgend jaar juli gaan twee korfbalverenigingen fuseren. Onze basis wordt het sportpark Hoornseveld dat nu verbouwd wordt. We houden er van om dingen te organiseren. Zo zijn wij de organisator van het grootste korfbaltoernooi van Nederland. Daarmee trek je nieuwe leden. Dat is hartstikke belangrijk voor de vereniging. Zonder leden kun je niet door. De jeugd is de basis voor je toekomst.

Je moet zorgen dat je leden krijgt en behoudt, dat laatste is tegenwoordig steeds lastiger.

Het is belangrijk dat je steeds actief blijft om te zorgen dat de leden zich thuisvoelen en zich verbonden voelen met de club. Je moet veel leuke nieuwe dingen verzinnen. Zo willen we een lokale sportdag organiseren voor scholen in de buurt. Dit is erg leuk voor je directe omgeving. Dat levert hopelijk ook nieuwe leden op. De uitdaging van deze tijd is de schaarste aan vrijwilligers. Want om een sportdag te organiseren heb je veel mensen nodig.’

Rabo Club Support