Zaans Autisme Loket denkt met je mee

‘Bij het Zaans Autisme Loket zien we bijna iedere week nieuwe mensen. Zij komen voor een kop koffie en om hun verhaal te doen. Soms komen ze met een vraag voor zichzelf of voor naasten. Wanneer je de diagnose krijgt, dan komt er veel op je af.’

Mirjam Flipse: ‘Je hebt dan zoveel vragen. Waar moet je beginnen? Wij denken dan graag met je mee. Je merkt dat bezoekers het heel fijn vinden dat ze bepaalde zaken niet hoeven uit te leggen, omdat onze vrijwilligers en andere bezoekers dezelfde of soortgelijke ervaringen hebben. We denken mee over allerlei onderwerpen, want voor iedere leeftijdscategorie spelen er andere zaken. Denk aan gezondheid, daginvulling, vrije tijd, financiën, wonen, werken en onderwijs.

De herkenning is heel fijn

Spreekuur Zaans Autisme Loket

Bij buurthuis de Lorzie in Wormerveer houden we elke dinsdag van 10 tot 13 uur inloopspreekuur. Zonder afspraak kun je langskomen. Professionals en ervaringsdeskundigen met of zonder diagnose zitten klaar. Zij hebben allemaal met autisme te maken. Er worden mooie gesprekken gevoerd. Vooral de herkenning en erkenning is heel belangrijk. Je merkt dat mensen het als een warm bad ervaren, omdat ze hier echt gezien worden. Regelmatig komt het voor dat mensen eerst een paar keer langskomen en dat pas veel later de hulpvraag duidelijk wordt. Het hoeft ook niet direct duidelijk te zijn, het is een zoektocht.

We werken samen met De Huiskamer van Zaanstad en het Sociaal Wijkteam, de Nederlandse Vereniging voor Autisme en het Autisme Netwerk Zaanstreek Waterland. Samen beschikken we over veel kennis, ervaring en een groot netwerk. De korte lijntjes zijn fijn. We hebben zo een goed overzicht van wat er mogelijk is.

zaans autisme loket
Mirjam Flipse en Pascal van IJzendoorn van het Zaans Autisme Loket

Zaanse Beursvloer

Op de Zaanse Beursvloer waren we aanwezig omdat we graag meer zichtbaar willen worden. We hebben geen subsidie, dus we zijn op zoek naar een fondsenwerver. Erg leuk is dat we een match hebben met de Sesam Academy. Daar zijn gepensioneerden actief die hun kennis en ervaring inzetten.

Pascal van IJzendoorn: ‘Ook hopen we een bedrijf te vinden die ons kan helpen met webspace. Onze huidige website heeft te weinig opslagruimte. We hopen dat een organisatie ons ‘onderdak’ kan bieden, als zij zelf nog ruimte over hebben die ze niet gebruiken.

We bieden ook graag iets aan. Organisaties die meer willen weten over autisme, daar komen we graag langs voor een lezing of om uitleg te geven.’

Wat de Beursvloer ons heeft opgeleverd?

Naast een hele leuke ervaring weer wat meer bekendheid en interessante contacten.

* Ondersteuning bij fondsen en -sponsorwerving door SESAM Academie.

* Advertentie/promotieruimte in het Zaans Stadsblad (van Rodi Zaanstad).

* Aandacht voor het Zaans Autisme Loket door De Orkaan (@deorkaan), Reuring en De Zaanse Verhalen.

* NH Media komt een item over het Zaans Autisme Loket maken.

* Rabobank Zaanstreek gaat met ons meedenken over een goed systeem voor de financiële administratie.

* ICT vanaf Morgen kijkt naar mogelijkheden voor serverruimte.

Meer weten? Bezoek dan de website van het Zaans Autisme Loket of kom langs op het spreekuur dinsdag van 10 tot 13 uur in Buurthuis de Lorzie, Marktplein 3 in Wormerveer.

 

Meer Zaanse Verhalen

Mama Vita is een Zaanse organisatie waarbij de mama’s hun ervaringen delen.

Er is ook een landelijk netwerk met een Zaanse afdeling.

Stille kinderen met autisme blijken superleuk te zijn als je ze de kans geeft. Lees het verhaal