Opvoeden doen we samen

Soms is het leven voor gezinnen niet altijd even makkelijk door problemen bij de ouders of bij de kinderen. Zo kunnen ouders overbelast raken. Buurtgezinnen probeert dit te voorkomen.

Buurtgezinnen is een initiatief gebaseerd op een oude gedachte: opvoeden doen we samen. Gezinnen die steun kunnen gebruiken (vraaggezinnen) worden gekoppeld aan een warm en stabiel gezin in de buurt (steungezinnen). Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders even ontlast. De hulp is alledaags en vriendschappelijk. Vraag- en steungezin maken onder begeleiding van de coördinator van Buurtgezinnen afspraken over de steun. Het kan bijvoorbeeld gaan om een wekelijkse speelafspraak, een weekend logeren of samen iets leuks ondernemen. Dat is iedere keer maatwerk.

Vraagmoeder Dioneska vertelt

‘Ik ben zo blij dat mijn oudste dochter bij een buurtgezin is geweest. De steunmoeder heeft meegeholpen met de opvoeding. Dat was heel fijn.’

Dioneska woont met haar drie kinderen (13, 8 en 5 jaar) in Poelenburg. ‘Toen mijn jongste dochter een jaar was, zijn de vader van mijn drie kinderen en ik na elf jaar uit elkaar gegaan. In die tijd ging ook de hond dood. Ik werkte als pedagogisch werker, maar dat ging een periode niet meer.

In die moeilijke periode was Ojahicya – mijn oudste dochter- heel erg verdrietig. Het was allemaal te veel voor ons gezin. De gezinscoach vertelde over Buurtgezinnen. Daar twijfelde ik eerst over. Maar ik ben heel blij dat mijn oudste dochter een paar jaar bij een buurtgezin is geweest. De steunmoeder is een heel leuke vrouw, een directrice. Ze heeft drie kinderen die studeren, twee wonen niet meer thuis. Iedere dinsdag haalde ze Ojahicya op met de auto van school. Zo bloeide mijn dochter weer op. Ze werd zelfverzekerder.’

Het helpt als je er af en toe uit bent

Ojahicya: ‘Het was voor mij fijn omdat ik even kon ontsnappen aan de thuissituatie. De steunmoeder is heel aardig. Zij hielp mij met huiswerk en als ik hulp nodig had. Ze gaf altijd goede adviezen. Daar deed ik altijd een bordspelletje. Thuis speelden we daarna ook vaker een bordspel. Voor die tijd wilde ik niet op sport. De steunmoeder motiveerde op een heel positieve manier. Nu wil ik wel op atletiek. Een Buurtgezin vind ik een aanrader. Het helpt als je er af en toe even uit bent.’

Dioneska: ‘We zijn een gebroken gezin. Bij de steunmoeder heeft mijn dochter gezien hoe het ook kan. Dat een vader en moeder wel bij elkaar zijn en dat de kinderen studeren. Dat is een heel mooi voorbeeld. Toen Ojahicya op de middelbare school zat, hoefde het niet meer. Ze heeft nog wel steeds contact met de steunmoeder. Met huiswerk of vragen kan ze altijd bij haar terecht.

Het Buurtgezin heeft ons zo geholpen. Als het goed gaat met jou, dan gaat het ook goed met je kinderen. Nu werk ik gelukkig weer aan het werk bij TintelTuin. Daar ben ik ook heel blij mee.’

buurtgezinnen

Steunmoeder Yvonne vertelt

Met veel plezier vangt Yvonne een middag per week een jongen uit de buurt op.

‘Vroeger heb ik wel eens gedacht dat ik iets met pleegzorg wilde. Omdat mijn eigen leven te vol was, had ik daar geen tijd voor. Nu ik gepensioneerd ben, vind ik het leuk om iemand te helpen. Daar heb ik nu de ruimte voor. Mijn twee kleinkinderen wonen in Amerika, daar kun je niet veel mee als oma. Ik heb daarom best nog wat oma over voor een ander kind.

Toen ik de oproep van Buurtgezinnen voorbij zag komen, heb ik me aangemeld.’

Hoe werkt Buurtgezinnen?

Yvonne: ‘Samen met de coördinator van Buurtgezinnen.nl zijn we bij de moeder en haar zoon langs geweest. Lucas vond het wel spannend, dat zei hij ook. Want opeens was er een vreemde vrouw. Al snel wisten we dat het wel iets kon worden. En het gaat goed!

Mijn man werd er ook bij betrokken, want je moet het met elkaar doen. Hij was in het begin een beetje bang dat het meer als een dag zou worden, dat is niet het geval. Er wordt een contractje opgesteld zodat je weet waar je aan toe bent. Lucas komt hier een middag per week.’

Lucas: ‘Het is leuk, omdat we heel leuke dingen doen. Dit is persoonlijk. Van Yvonne krijg ik veel aandacht, dat is thuis en op school niet altijd het geval. 

 

Steungezinnen gevraagd

Yvonne: ‘Ik zou het andere mensen zeker aanraden. Zelf had ik vroeger het geluk dat mijn ouders altijd klaarstonden. Er zijn genoeg voorbeelden van mensen die dat niet hebben. Het is fijn als je hen kunt helpen. Ik hoop dat als Lucas groot is dat hij graag terugdenkt aan ons. We zijn samen goede herinneringen aan het maken.’
Er worden voor diverse situaties steungezinnen gevraagd. Ze zoeken bij voorkeur een steungezin in de buurt zodat het kind makkelijk er naar toe kan. Er zijn diverse redenen waarom ouders een verzoek indienen bij Buurtgezinnen voor extra ondersteuning door een steungezin.

Wil je een buurtgezin inschakelen voor je kind of zelf steunmoeder/vader/oma/opa worden? Neem dan contact op met Nabila via nabila@buurtgezinnen.nl.  Of kijk op www.buurtgezinnen.nl.

Volg ook op Facebook Buurtgezinnen. Wie weet ben en ken jij een match.