Nico van Braam

‘Als geboren en getogen Zaankanter kreeg ik al vroeg mee dat de Zaanstreek een zeer sociaal bewogen samenleving is. Je zou bijna denken dat het communisme hier is geboren.’

Nico van Braam uit Zaandam is geboren en getogen in de Zaanstreek. Sinds 2003 werkt hij in de arbeidsbemiddeling als vestigingsmanager bij Uitzendbureau 65 plus en als accountmanager bij Seniorstaff. Sinds 2014 werft en selecteert hij als zzp’er via Let’s Work personeel voor voornamelijk Zaanse bedrijven. Hij zet zich sinds 2004 in als voorzitter voor De nieuwe winst dat tegenwoordig De Zaanse Uitdaging heet.

Dit is het eerste deel van een tweedelige serie. In de volgende aflevering vertelt Nico van Braam over De Zaanse Uitdaging.

De zeun van Jaap van Braam

‘In de Zaanstreek kijken ze eerst de kat uit de boom. Pas wanneer je iemands familie kent, dan gaan de deuren open. Mijn vader was naast zijn werk als aannemer zeer actief in de Zaanstreek. Zo zette hij zich in voor de kerkenraad en was actief lid van de PvdA. Van vroegs af aan kreeg ik het motto mee “Samenleven doe je samen, dat doe je niet alleen.”

Later studeerde ik in Amsterdam en ging daar ook werken. In 2003 kreeg ik een baan als vestigingsmanager bij Uitzendbureau 65 plus, zo kwam ik in contact met Zaanse bedrijven. Toen merkte ik echt het grote verschil met Amsterdam. Hier geldt “niet lullen, maar poetsen.” Mensen kijken eerst lange tijd de kat uit de boom. Dat was in het begin behoorlijk wennen. Als je eenmaal het vertrouwen hebt gewonnen, dan moet je het wel erg bont maken om dit te verliezen. Kennen ze je familie, dan zit het al sneller wel goed. Zo hoorde ik vaak “Jij bent toch de zeun van Jaap van Braam? Kom dan maar langs!”

Gevraagd voor De Nieuwe Winst

In 2004 werd de Nieuwe Winst opgericht. Voor bedrijven die het belangrijk vinden om iets te doen voor de maatschappij werden projecten gezocht die zowel van toegevoegde waarde zijn voor het bedrijf als voor de maatschappelijke organisatie. Tijdens een vaartocht van De Corner in 2004 kwam de toenmalige directeur van Rabobank Zaanstreek naar me toe. Ik was daar voor het eerst. Of ik belangstelling had om voorzitter te worden van De Nieuwe Winst, dat net was opgestart? Hij vertelde dat hij mijn vader kende en dat hij wist dat het daarom wel goed zat. Zo werkt het hier dus.’

Koninkrijkjes

‘Zaanstad is een industriestad met een grote sociale cohesie. Er zijn veel verenigingen, maar die horen allemaal bij een eigen zuil. Dat zie je ook bij de verschillende ondernemersverenigingen. Ieder heeft zijn eigen koninkrijkje.

Je moet van die zuilen af. Het is goed om meer de verbinding op te zoeken om tot eensluidend ondernemerschap te komen. Iedereen vindt nu het wiel uit, dat is doodzonde. Je merkt dat als je samen wilt optrekken mensen ook bang zijn om invloed weg te geven.

Met De Zaanse Uitdaging willen we graag de verschillende ondernemersclubs met elkaar verbinden.’

Lees nu ook deel 2 waarin Nico van Braam vertelt wat er wordt geregeld door De Zaanse Uitdaging!