Kerstkaravaan: Muziek verbindt

Al 21 jaar zingt koordirigent Christel Bakker met een koor voor bewoners in verzorgings- en verpleeghuizen. In de week voor Kerstmis laten ze Engelstalige en Nederlandse kerstliedjes horen. Onderstaande video en verhaal dateert van december 2019.

Het koor zingt je al graag toe. Bekijk de video

De liedjes worden begeleid door pianist Ruud Luttikhuizen, Njola Ritzen op dwarsfluit en Ruud Kleiss op trompet.

’21 jaar geleden is het heel klein begonnen met een kerstkoor in Guisveld Zaandijk. Ik werkte daar toen in de zorg. Toen Evean er steeds meer verzorgings- en verpleeghuizen bij kreeg, gingen we met het kerstkoor ook daar zingen. Het werd steeds groter. Nu gaan we zestien locaties af met een speciaal gestickerde bus.

Ik ben geestelijk verzorger en merk dat het ontzettend belangrijk is om iets van de kerstsfeer te brengen bij de bewoners en hun familie.

Muziek werkt verbindend en dat merk je.

We zingen onze eigen kerstliedjes, maar ook de bekende zodat iedereen kan meezingen. Zelfs als iemand al ver in het proces is van dementie dan zingen ze uit volle borst mee wanneer je Oh denneboom inzet. Het effect van samen zingen is groot. Het raakt de ziel. Niet zelden stromen er tranen wanneer we Stille Nacht zingen en mensen denken aan vroeger.

Het is heel dankbaar en heel leuk om voor de mensen te zingen. Het is voor iedereen een feest.

Bij het hospice in Krommenie zingen we als het schemerig wordt buiten. Het is daar niet gepast om met alle 64 koorzangers langs te gaan. Daar gaan we heen met een kleiner gezelschap van 12 mensen en een aangepast repertoire.

In de verzorgings- en verpleeghuizen zingen we in de recreatiezaal. Wij vormen onderdeel van een groter programma waarbij ieder huis er een feestelijk evenement van maakt. Het is mooi om te zien dat de zaal vaak afgeladen vol is en dat het feest bij veel bewoners oude herinneringen oplevert.

Alle koorzangers hebben hun eigen redenen om mee te doen. Ieder jaar krijg ik er weer een aantal nieuwe mensen bij. Ze willen graag iets extra doen rond kerst. In het koor zitten medewerkers en vrijwilligers van Evean, maar ook familie van bewoners. Op deze manier dragen ze iets bij aan het kerstgevoel.