Taalcoach bij de bieb

‘Via de bieb Zaanstreek ben ik taalcoach.’ Jos Blekemolen vertelt tijdens het vrijwilligersfeest: ‘Ik ben gekoppeld aan een man uit Turkije. We zijn allebei docent en hebben daardoor een connectie door ons werk. We voelen elkaar goed aan. Zo ben ik docent wiskunde en hij was leraar op een basisschool.

Jos Blekemolen op het vrijwilligersfeest

Hij woont sinds 2,5 jaar met zijn gezin met jonge kinderen in Nederland. Om de taal te leren volgt hij allerlei cursussen, maar spreken blijft moeilijk. Daarom had hij contact gelegd met de bieb zodat hij meer met een Nederlander kon praten.

Het persoonlijke contact is erg leuk. We kennen elkaar nu een jaar. Al snel kozen we ervoor om bij elkaar thuis af te spreken in plaats van bij de bieb. Zo leuk is het!

Ik wil hem niet kwijt, want ik beleef er zoveel plezier aan.

Hij woont in een grote flat in Zaandam. De eerste keer dat ik er kwam vroeg ik hem met hoeveel Nederlanders hij contact had. Het antwoord was geen, want hier wonen weinig Nederlanders. We hebben hem daarna ook teruggevraagd bij ons thuis voor een kopje thee.

Dat gaan we vaker doen, zeker omdat hij nauwelijks contact hier heeft. We spreken af en toe ook over zijn kinderen. Op school loopt het niet helemaal lekker. Ik ga dan nadenken hoe ik hen hierbij kan helpen.

Het is heel mooi om zo een klein steentje bij te dragen. Iedere keer als ik bij hem weg ga, dan fiets ik  gelukkig naar huis.

Voorlezer Rachel gaat via de Bieb Zaanstreek iedere week een uur voorlezen bij kinderen thuis. Ze bekijken samen plaatjesboeken waarbij het kind spelenderwijs nieuwe woorden leert. Ook heeft ze andere materialen bij zich zodat de kinderen hun woordenschat vergroten.