Vrijwilligersfeest: Helpen maakt je …

Het koor zong de bezoekers toe bij binnenkomst

De ‘Zaanse geluksprofessor’ Patrick van Hees opende het jaarlijkse vrijwilligersfeest. ‘Vrijwilligers zijn gelukkiger dan “gewone” mensen. De slogan Helpen maakt je happy van Zaankanters voor Elkaar zullen jullie allemaal herkennen. Als je een ander helpt, dan word je daar zelf ook gelukkiger van. Kijk allemaal nu even naar je buurman en vrouw en zeg hem of haar: Bedankt voor je inzet afgelopen jaar!’

In De Tulp in Zaandam waren vrijdag 6 december 350 vrijwilligers van zo’n honderd organisaties. De avond was georganiseerd door Zaankanters voor Elkaar in opdracht van de gemeente Zaanstad om de vrijwilligers te bedanken voor hun inzet. Ieder jaar is de belangstelling groot, daarom melden mensen zich vroeg aan in de hoop bij de gelukkigen te horen.

Al een kwartier voor opening stond er al een rijtje voor de deur en om 8 uur zat de zaal vol.

Wethouder Rita Noordzij bedankte de vrijwilligers voor hun inzet
Notaris Rik Jacobs maakte bekend welke tien organisaties bij de trekking een prijs wonnen van € 500. Drie organisaties waren niet op komen dagen, waardoor ze de prijs misliepen. Dit betekende een groot gejuich voor de mensen die daardoor wel met een leuk bedrag naar huis gingen om hun initiatief sterker te maken.
De Sluis, buurtcentrum De Vuister, kinderkledingbeurs Krommenie, Mama Vita, Parkzicht, Seniorenkoor, Bron Moskee Poelenburg, dorpshuis De Kwaker, CW producties en stichting Vrijwilligersvervoer Zaanstreek kregen een cheque van € 500.
Frankie Vos, Oscar Bodelieve, Siep Goedhart (rechts), Coby Voorn en Hanny Blonker (links) hebben de stichting Regenboog nieuw leven in geblazen. Via de FB pagina berichten ze over de activiteiten die worden georganiseerd door het LHBT. Zo hebben ze het transgenderfilmfestival naar de Zaanstreek gehaald en de Zaanse loperdag uitgerold door heel Zaanstad. Er is een 50 plus cafe, een netwerkborrel en een jongerenfeest dat samen met YES wordt georganiseerd. Ook gaat de theaterschool aanhaken. De lijst is nog niet compleet want er komt ook een Zaanpride aan met bootjes op de Zaan en een regenboogweek.
Razan Zaza woont sinds twee jaar in Zaandam. Ze werkt als vrijwilliger via de bieb als tolk, is actief in de werkcommissie Vluchtelingen Zaanstad en bij de nieuwe stichting Tiptop. Ze heeft een droom.
Yassmine el Ksaihi (gemeente Zaanstad) en Akkelien Canrinus (Zaankanters voor Elkaar)
Jos Blekemolen is taalcoach. Zijn enthousiaste verhaal lees je hier.
Albert Brinkman vertelt dat hij nog altijd met veel plezier in de archieven aan het rommelen is op zoek naar informatie over de Zaanstreek in de Tweede Wereldoorlog. Zijn vader Willem Brinkman vertelde nooit iets over wat ze hadden meegemaakt, daarom hoopt hij via het archief meer te vinden.
Met de koptelefoon op ging je vanzelf swingen. De overige bezoekers konden zo rustig met elkaar praten.
Lucia, Janna en Bertus zijn de beheerders van wijkcentrum De Zuidhoek in Zaandam. Lucia doet de ochtenddienst, Janna de middag en Bertus de avond. Ze vertellen dat er altijd wel wat te beleven valt voor de mensen in de buurt, al hopen ze ook dat meer mensen het weten te vinden. Je kunt hier terecht voor: Moki, de creaclub, minima kunnen geknipt worden, de wereldkeuken, de kinderkeuken. Donderdagochtend is de koffie-ochtend. ‘Kom een keer langs, het is altijd gezellig’, vertellen de beheerders enthousiast. Het vrijwilligerswerk geeft hen voldoening. ‘We zijn nu eenmaal graag sociaal bezig. Het is leuk om andere mensen te helpen. Het geeft absoluut voldoening.’
Ashour Albab werkte als vrijwilliger bij Pennemes. Tegenwoordig heeft hij betaald werk als installateur van keukens. ‘Het vrijwilligerswerk kan ik niet missen, dus op mijn vrije dag kom ik elke week naar Pennemes.’ Lees meer
Gerda Heijnen en Roos van Dongen zijn van Knitted Knockers breiprotheses. Ze hebben een bijzonder verhaal. Lees maar
Patrick van Hees zet zich als vrijwilliger in voor diverse organisaties. Zijn verhaal lees je hier.