Patrick van Hees: Vrijwilligers zijn gelukkiger dan ‘gewone’ mensen

De ‘Zaanse geluksprofessor’ Patrick van Hees opende vrijdag 6 december het vrijwilligersfeest in de Tulp bij Zaandam. Hij vertelde het publiek dat uit onderzoek blijkt dat vrijwilligers gelukkiger zijn dan ‘gewone mensen.’

Practice what you preach

Wat onderneem jij als vrijwilliger?

‘Ik vind het belangrijk om toe te passen wat ik uitdraag. Ik ben geluksexpert en weet daarom hoe belangrijk vrijwilligerswerk is. Zo ben ik actief voor verschillende organisaties. Het geeft plezier en voldoening als je ziet dat mensen genieten. Daar word je dan zelf ook gelukkiger van.

Zo ben ik al 26 jaar bestuurslid bij de karateclub Choku in Poelenburg Zaandam. Hier zie ik dat de mensen waar ik twintig jaar geleden mee trainde zich goed hebben ontwikkeld. Dan zie je waar de sport toe kan leiden. Je kunt mensen op het juiste moment een steuntje in de rug geven of een tip geven. Daarmee kun je een verschil maken. Het zijn vaak simpele dingen. Je hebt minder kans als je achter de ramen blijft zitten. Ook kan het soms lastig zijn als je een buitenlandse achternaam hebt om ergens binnen te komen. Daarom probeer ik waar dat mogelijk is te helpen met een stageplek en het uitbreiden van hun netwerk.

Daarnaast ben ik de mede oprichter van de Culturele Zaanstad Zaanstad. Het is een uitdaging om zonder een cent subsidie iedere keer weer een goede avond neer te zetten. Dat doet een beroep op je creativiteit. Door ons gezamenlijk netwerk lukt het om grote namen te vragen om op te treden. Het is erg leuk om 150 mensen een leuke avond te bezorgen. We hebben zelf ook altijd de grootste pret. Het heeft ook altijd met geluk te maken.

Ik ben ambassadeur voor Habitat for Humanity. In Amerika is Habitat for Humanity net zo bekend als hier het Rode Kruis. Grote sterren, zoals Brad Pitt, en politici als Obama zetten zich hier voor in. Je bouwt samen in een week tijd een huis – of meer als er meer mensen zijn – in een land waar mensen leven in mensonterende omstandigheden. Het is supergaaf om te doen. We doen dit met personeel van bedrijven, een verzekeringsmaatschappij of bijvoorbeeld met de redactie van Happinez. Je kunt dit ook doen met klanten of vrienden.
In een week tijd kun je een nieuw huis neerzetten, ook als je geen verstand hebt van huizen bouwen. Zelf heb je een topweek want je maakt onwijs veel mee. Mijn dochter is ook een keer mee geweest en zij vond het zo leuk dat ze de volgende keer ook meewil. Ik ben inmiddels in vijf landen geweest, waaronder de Filipijnen, Malawi en Cambodja. Je komt zo ook op bijzondere plekken. En het geeft natuurlijk een geluksgevoel als je daar een huis achterlaat.

Als ambassadeur probeer ik bedrijven enthousiast te maken om hier aan mee te doen.

Tevens zit ik als vrijwilliger in het bestuur van topsport Zaanstad en in de Raad van Advies voor het cultuurmanagement.

Ik vind het belangrijk om bij te dragen aan goede doelen. Zoals voor Mama Vita die mij vroeg om te spreken op een landelijke dag over autisme. En daarom sta ik vanavond ook hier. Ik kan moeilijk nee zeggen en als mijn agenda het toelaat dan ben ik er.