De Sluis 3.0 opent met kletspotten aan praattafels

De Sluis is verhuisd naar broedplaats de Honigfabriek, Zuideinde 74 in Koog aan de Zaan. Op hun nieuwe locatie vertellen de coördinatoren te midden van verhuisdozen het verhaal over De Sluis 3.0.

Een kijkje nemen in het nieuwe taalcafé? Bekijk dan de video op YouTube.

Derde locatie voor De Sluis 3.0

Truus Vegter: ‘Dit is De Sluis 3.0. We zijn ooit begonnen aan de Sluispolderweg in de Achtersluispolder toen daar nog de opvang was voor vluchtelingen. Iemand heeft toen de prachtige naam De Sluis bedacht. Dit is een krachtig symbool, want in een sluis ga je van laag naar hoog. Wij proberen de mensen in Sluis ook naar een hoger niveau te tillen: door nieuwkomers wegwijs te maken en de taal te leren.

Nadat de opvang voor vluchtelingen werd gesloten in de Achtersluispolder konden we in september 2017 een doorstart maken met De Sluis 2.0 naast Vluchtelingenwerk. Daar hadden we beperkt ruimte en we konden eigenlijk alleen terecht op vrijdag, zaterdag en zondag. We hebben daarom de samenwerking gezocht met Renata Pen van Meet the Mama’s. Zij heeft een ruimte gehuurd in de Honigfabriek waar vrouwen met een vluchtelingenachtergrond als vrijwilliger ervaring opdoen in de horeca. In samenspraak met Renata kunnen we gebruik maken van de ruimte.

Kletsen bij de Sluis 3.0

We zijn vooral een ontmoetingsplaats en taalcafé, we geven niet echt les. We praten vooral met de mensen. Dat is wat nieuwkomers graag willen: Nederlands praten en Zaankanters ontmoeten. Voorlopig gaan we in april open op dinsdagavond van 19 tot 21 uur, op donderdag van 15 tot 17 uur en op vrijdag van 10 tot 12 uur en van 15 tot 17 uur. Daarna gaan we in samenspraak met Renata, de nieuwkomers en de vrijwilligers kijken wat goed werkt en waar nog meer behoefte aan is. In de weekeindes willen we activiteiten organiseren.

We zouden ook een koor of een muziekproject kunnen starten naar het voorbeeld van de Haagse Huiskamer.

Via de winkel Nice Thingsz kregen we een leuke aanbieding voor kletspotten. Daar zitten briefjes in met dilemma’s en vragen. Deze gaan we uitbreiden met verschillende thema’s. Iedere maand pakken we iets anders aan. We beginnen met de horeca: koken, kruiden, eten, etc. Aan de hand van een thema kun je lekker Nederlands praten, dat moet veel meer geoefend worden. Dat horen we ook van de mensen. Daarom is het effect zo groot van alles wat we doen, en hebben we zoveel vrijwilligers.

Bezoekers die voor het eerst komen, gaan al met wat zinnetjes de deur uit en dat is fantastisch.

Voor iedereen die beter Nederlands wil leren praten

Sarah Angenent: ‘We zijn begonnen als ontmoetingsplaats voor vluchtelingen. We krijgen ook steeds meer mensen met een andere achtergrond die beter Nederlands willen leren praten. Zoals bijvoorbeeld Turken, Marokkanen en Polen. Maar ook mensen die hier al langer wonen en beter Nederlands willen leren spreken.

Nederlanders zijn ook welkom om sluisvrijwilliger te worden.

Woensdag 3 april wordt Meet the Mama’s en De Sluis 3.0 in de Honigfabriek om 13 uur feestelijk geopend door wethouder Rita Noordzij.

Bekijk ook de video van Meet the Mama’s in de Honigfabriek

Meer relevante Zaanse Verhalen

Meet the Mama’s in de Honigfabriek

Overzicht van alle activiteiten voor en met nieuwkomers

Wat is het verhaal van nieuwkomer Shatha Tamim

Netwerk nieuwkomers Krommenie