Odion: ‘Onze mensen tellen hier weer mee’

‘Ik ben Elly Bakx gevolgd die het project Bakkie Leut heeft gedraaid aan de Zaanbocht. De mensen die eerst in de winkel van De Snuiter en in de zomer bij Bakkie Leut werkten, zijn daar nu aan het werk. Kom maar een keer kijken!’ Joost Kuipers is tegenwoordig regelmatig te vinden in de Westerwatering.

Hier zeggen mensen hallo tegen je en hebben ook tijd voor je. Daar krijgen onze mensen een glimlach van om hun mond.

Aan het werk in de spoelkeuken van Evean Verzorgd Wonen in de Westerwatering, foto Joost Kuipers

Welkom om een bakkie te doen

 Elly Bakx: ‘De mensen die in de zomer bij Bakkie Leut werken vallen in de winter in een zwart gat. Daarom hebben we gevraagd of wij de koffiecorner bij Evean Verzorgd Wonen in de Westerwatering mogen runnen zodat de mensen hun vaardigheden niet verliezen. Boven bakken we de appeltaarten die het ook hier goed doen. Na twee weken zat het vol met bewoners die hier een gezellig bakkie komen doen. Ook buurtbewoners weten het vaker te vinden. Omdat we er niet aan hoeven te verdienen, is het voor iedereen betaalbaar.

Iedereen is welkom om koffie te drinken. Het is een soort inloop. Zo ontmoet je ook weer andere mensen.’

Odion, foto Sarah Vermoolen
Koffiecorner Verzorgd WonenWesterwatering

Het voormalige verzorgingstehuis in de wijk Westerwatering in Zaandam is omgebouwd tot appartementen waar mensen wonen die extra zorg nodig hebben. Het project Evean Verzorgd Wonen verbindt verschillende doelgroepen op een leuke manier met elkaar.

Bewoners die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen, schrijven zich in voor minimaal vijf maaltijden per week. In huis is thuiszorg beschikbaar, een fysio, een kapper en een pedicure. Wanneer je meer zorg nodig hebt, dan stroom je door. Medische zorg wordt hier niet geboden.

Odion, foto Sarah Vermoolen
Als we even niets te doen hebben, dan maken ze wenskaarten, sleutelhangers of andere zaken. Dat is wel belangrijk, want anders dan zit iedereen achter de laptop of telefoon.

Einde cadeauwinkel betekende nieuw begin

Elly Bakx van Odion vertelt: ‘Bij de cadeauwinkel De Snuiter in Wormerveer werkten mensen met een verstandelijke beperking. We krijgen mensen voor de dagbesteding van een uiteenlopend niveau. In het atelier worden allerlei producten gemaakt die in de winkel werden verkocht. Daarvoor moest je wel in staat zijn om wat meer zelfstandig te werken en contact te maken met de klanten. Het atelier draait nog altijd goed.

Bij Dienstengroep Odion worden allerlei kunstwerken verkocht die gemaakt zijn bij atelier De Snuiter.

Maar toen de winkel sloot, was er behoefte aan iets nieuws voor de cliënten. Daarna is er een theatergroep gestart. De mensen die in de winkel werkten, zijn met mij mee gegaan. We zijn bij verschillende verzorgingstehuizen langs gegaan om te zien wat mogelijk was. Bij Evean Verzorgd Wonen in de Westerwatering waren we welkom. Al langere tijd zijn wij bij ook bij het verzorgingstehuis Guisveld met een groep aan het werk.’

Odion, foto Sarah Vermoolen
Koffiecorner Verzorgd Wonen Westerwatering: Mensen bloeien hier weer op. We hebben hier vijftien medewerkers die worden ondersteund door zeven vrijwilligers en twee vaste begeleiders van Odion.

Geen cliënten, maar medewerkers!

‘Het huis heeft een ruimte aan ons ter beschikking gesteld voor niets en in ruil leveren we daar diensten voor terug.

De mensen die bij ons komen voor dagbesteding, willen graag medewerkers genoemd worden.

Ze komen hier immers om mee te werken.

Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat ze hier betaalde banen over nemen. Ze doen extra klussen, zoals een extra keer de wc schoonmaken, de vuilniszakken ophalen en aan de weg zetten, de was doen en strijken. En ze doen samen met een vrijwilliger klusjes voor de bewoners. Zo kunnen ze de hond uitlaten als iemand ziek is of even een boodschap doen.’

Joost Kuipers: ‘Het is zo’n mooi project. Je ziet mensen hier echt opbloeien. Zo werkt hier een vrouw in de koffiecorner die altijd heel stil is. Hier draait ze mee alsof ze nooit anders heeft gedaan. Ze maakt grapjes en gaat het gesprek aan. Dat zie je ook bij Bakkie Leut. Mensen hebben lol en kletsen gezellig.’

foto Joost Kuipers
Foto Joost Kuipers

Elly Bakx: ‘We hebben hier ook een man bij wie het lang duurt voordat hij een zin kan zeggen. De meeste mensen hebben dan al lang het geduld verloren. De bewoners hier hebben alle tijd, ze moeten toch nergens naar toe. Daardoor vinden ze elkaar, het maakt niet uit als het langer duurt.

We merken ook dat het contact met licht dementerenden goed aansluit. We horen terug dat ze het gezellig vinden. Er wordt bijvoorbeeld in de huiskamer met bewoners samen met een medewerker van Odion geklaverjast. Natuurlijk wordt er wel eens vals gespeeld, maar het gaat allemaal in een zeer gemoedelijke sfeer.

Samen met een vrijwilliger gaan ze regelmatig met bewoners een stuk wandelen. Er gebeurt hier heel veel. Het is echt multifunctioneel.’ ‘

Odion, foto Sarah Vermoolen

Doen waar je goed in bent

Hier voelen mensen zich fijn en veilig en nuttig. Dat is heel mooi om te zien. De bewoners die eenzaam zijn, kijken naar ze uit. Maar dat geldt ook voor onze medewerker, want dat voelt hij ook. Het is vaak het enige gesprekje op een dag die een bewoner heeft. Samen zitten ze dan te genieten. Dat is heel vertrouwd en mooi om te zien.’

Hier kunnen de mensen de kwaliteiten benutten die ze hebben. Ze kunnen niet alles, maar er zijn altijd zaken waar ze wel goed in zijn.

Odion, foto Sarah Vermoolen
De sleutelhangers die ik maak worden ook in De Bijenkorf verkocht, vertelt de medewerker trots.

Mooie samenwerking

‘Onze mensen helpen met tafel dekken en serveren, poetsen het bestek op en werken mee in de spoelkeuken. Inmiddels vullen we elkaar naadloos aan en werkt het personeel van Evean en onze mensen graag samen.

Ze vullen elkaar aan, want zorgverleners hebben vaak minder tijd voor de mensen. En die hebben wij wel voor ze.

We zitten hier een jaar. Al snel raakten mensen ervan overtuigd wat onze medewerkers konden. De combinatie van onze medewerkers met een verstandelijke beperking die samen met vrijwilligers het contact aangaan met bewoners en het personeel van Evean levert een heel leuke wisselwerking op.’

Odion, foto Sarah Vermoolen
De medewerkers en onze vrijwilligers gaan hier stralen. Om hen draait het. Je ziet dat door een steuntje in de rug ze anders gaan lopen en overkomen. Samen zetten ze het hier neer. Je hebt elkaar nodig. Odion Westerwatering Zorgwonen, foto Sarah Vermoolen

Medewerkers tellen hier weer echt mee. Ze zijn hier nooit te laat, want er zit iemand op ze te wachten om bijvoorbeeld boodschappen te doen. Hier hebben ze betekenis voor de bewoners en er is een goede interactie.

Ze zien het echt als werk en vinden het heel fijn om een compliment te krijgen.

Maar dat geldt voor iedereen, want wie wil er geen compliment?

Na een klusje vragen mensen vaak wat het kost. Wij zeggen dan altijd dat het gratis is en dat we het graag doen. Dat vinden de bewoners fantastisch.

De een maakt sleutelhangers of complimentzakjes, de ander ruimt de peuken op en houdt het onkruid bij en weer een ander bloeit op in de koffiecorner. Zo heeft ieder een taak die goed bij hem of haar past.

Lees binnenkort ook het verhaal van Joost Kuipers.

Meer relevante verhalen

Count Basie, lees meer

Bij Bakkie Leut bloeit iedereen weer op, lees meer

Tante Tee zoekt versterking, lees meer

De Hooimaker, lees meer