Koningsdag bij Atlantic: ‘Het moet oranje worden, sfeertje!’

Ad de Lange vertelt en beleeft prachtige verhalen.

‘Bar Babbels stond bekend om Koningsdag. Dat was een fenomeen in Krommenie. Er stonden dan zeker 1500 tot 2000 mensen op het Oranjeplein. Dit moeten we behouden.’

Sander van Vaalen: ‘We gaan in 2023 Koningsdag bij Atlantic herhalen! We voegen nu ook Koningsnacht toe ter verhoging van de feestvreugde. Je kunt hiervoor een kaart kopen voor vijf euro per persoon.

Sander van Vaalen en Ad de Lange bij Bar Babbels, foto Suus

Van Babbels naar Atlantic

Ad de Lange vertelde vorig jaar: ‘Sander van Vaalen begon bij Bar Babbels op zijn dertiende jaar met glazen halen. Hij is de zoon van een kameraad van mij. Sander werd barkeeper, bedrijfsleider en dj. Hij zou Bar Babbels overnemen wanneer ik zou stoppen. Doordeweeks was hij kok en in het weekeinde stond hij achter de bar bij Babbels.

Een paar jaar geleden hoorde ik dat café Atlantic te koop stond. Sander: ‘Ze hebben me Atlantic te koop aangeboden.’ Ad: ‘Doen!’ Sander: ‘Ho even, ik zou Babbels toch overnemen.’ Ad: ‘Babbels bestaat over vijf jaar niet meer. Er zit toekomst in Atlantic. Je bent een geweldige kok en barkeeper, dit wordt een geweldige zaak.’ Sander: ‘Maar ik had het jou toch beloofd.’ Ad: ‘Jij gaat nu naar Atlantic. Ik steun je overal bij.’

Atlantic werd de huiskamer van Krommenie. Het is de place to be met een geweldig restaurant. Door corona ging het alleen een tijd minder. Ik zei Sander ‘Je moet Babbels Koningsdag naar Atlantic halen.’ Sander: ‘Maar dan heb ik de hele zaak al vol met mensen die komen eten. Ik heb een restaurant.’

Ad: ‘Maar je hebt ook een verplichting naar Krommenie. Als de 1500 mensen uit Krommenie zich ergens anders gaan vermaken, dan wordt het stil. En dan is er niets meer.’

Sander: ‘Maar dit is geen Babbels.’
Ad: ‘Het kan wel Babbels worden. Dit ziet er veel beter uit.’

Iedere keer wanneer ik bij Atlantic kwam, zei ik hem ‘Denk aan Koningsdag.’

koningsdag atlantic
Koningsdag Atlantic: Joyce van Duivenvoorde, Ad de Lange, Sander van Vaalen. Foto Wilma Zwart

Koningsdag Atlantic

Toen het dit jaar weer gevierd mocht worden, belde Sander. ‘Ik wil achter op het terras Koningsdag vieren. Binnen in de zaak reserveer ik dan voor eten.’
Ad: ‘Ok dit is een stap.’
Sander: ‘Wil jij het dan begeleiden op het terras?’
Ad: ‘Ik wist al dat ik met Koningsdag moest werken.’
Sander: ‘Maar hoe gaan we dat bekend maken?’
Ad: ‘Gewoon op Facebook. Je schrijft dat Ad de Lange Babbels Koningsdag verplaatst naar Atlantic. Met het verhaaltje dat we vriendjes zijn, dat er weer een springkussen, limonade en ijsjes voor de kinderen zijn. En dat er muziek is en Ad de Lange, die komt er ook bij.’
Sander zette het op Facebook en kreeg zoveel reacties. ‘Ad, ik denk dat ik toch de hele zaak maar open gooi.’
Kreeg ik toch nog mijn zin.

Sander: ‘Heb je nog bars, tafels, koelingen?’
Ad: ‘Jazeker die heb ik nog. Dat gaan we regelen.’
Sander: ‘En hoe gaan we dat dan regelen?’
Ad: ‘Als je genoeg bier bestelt en betaalt, dan komt dat goed.’
Sander: ‘Hoeveel mensen denk je dat er komen?’
Ad: ’Ik denk wel 1500. Er komen zoveel reacties’.

Een groot feest

We maakten de bars schoon voor de grote dag. Ik had nog grote dikke oranje slingers. Die kon ik verkopen aan iemand van het Nederlands Elftal, maar ik had ze bewaard voor Atlantic Koningsdag.

Het moet oranje worden, sfeertje!

Het opbouwen ging goed. Sander heeft gezellige goede mensen om zich heen.

Op Koningsdag stonden we om 10 uur de bars aan te sluiten. Om 12 uur gingen we open. Om 2 uur kwamen de mensen en die bleven maar komen. Er zijn 1500 tot 2000 mensen geweest. De mensen waren blij en tevreden. Bij Babbels Koningsdag speelde muziek een grote rol, nu was het op de achtergrond. De mensen vonden het na twee jaar zo leuk om elkaar weer te zien dat de muziek nu even niet hoefde. Ze hadden genoeg te bespreken na 2 jaar corona.

Om 22 uur hebben we het terras buiten dicht gedaan vanwege de buren en gingen we opruimen. Om 23.30 uur waren we klaar. Met oud collega’s van Bar Babbels hadden we achter de bar gestaan. Het was een groot feest zonder een verkeerd woord.’

Binnenkort wordt dit groots herhaald met Babbels Live op 10 en 11 juni in Assendelft.

Na afloop van het feest, foto Suus

Serie Ad de Lange

Ad de Lange (1): Op zoek naar gezelligheid

Ad de Lange (2): Bar Babbels

Babbels Live 2022 met beste Nederlandse artiesten

Mooie festivalverhalen