Amstersham Syrisch ijs & baklava een Zaans product?

Sari Badawa van AmsterSham, fotografie Mike Bink (IFIKZ festival)

Werken in de buurt

In 2015 kwam Sari Badawi na zijn vlucht uit Syrië in de opvang in de Burgemeester in ’t Veldpark. Was het mogelijk om hier ijs te maken? Sari woont tegenwoordig in ’t Kalf Zaandam en wilde graag in zijn eigen woonplaats werken. Inmiddels heeft hij twee productiebedrijven op het bedrijventerrein in Zaandam. Amster staat voor Amsterdam en Sham is een koosnaampje voor Damascus.

Syrisch ijs en baklava is tegenwoordig te koop aan de Westzijde 43 in Zaandam. Open: dinsdag t/m zondag van 10/11 uur in de ochtend tot ongeveer 20 uur.

Klein begonnen

Vier jaar geleden begon Sari in een piepkleine bijkeuken in Zaandam. De ijsmachine had hij geïmporteerd uit Syrië. ‘Ik wilde onderzoeken of er belangstelling is voor Syrisch ijs. In Syrië staan sommige Nederlandse producten heel goed bekend. Zo gebruiken we daar Nederlands boter, dat in Nederland niet eens verkrijgbaar is. De Nederlandse melk zou de beste ter wereld zijn. En de cacao van Gerkens is daar zeer populair.’

Gezond en uniek ijs

‘Syrisch ijs, dat kennen Nederlanders niet. Hier kwam ik er pas achter dat het biologisch is. We voegen geen smaakversterkers of andere stoffen toe. In vergelijking tot bijvoorbeeld schepijs gebruiken wij weinig suiker. Dat proef je. Doordat we weinig suiker gebruiken is het keihard wanneer het uit de vriezer komt.

We maken het in een heel diepe emmer van roestvrij staal waar een speciale laag ervoor zorgt dat de inhoud hard wordt, maar niet geheel bevriest. De melk – die direct van de boer komt – pasteuriseren we eerst. Daar voegen we gemalen pistachenoten aan toe, een beetje suiker en mastiek, dat is een harssoort. Daardoor krijgt het ijs een stroperige structuur. Dat er weinig suiker in zit, dat proef je direct.’

IJsmaken

‘De ijsmaker gooit het mengsel met zwierige bewegingen tegen de wand aan, waar het ijskoud wordt. Vervolgens schraap je het naar beneden. Het mengsel op de bodem stamp je en je voegt er gemalen pistachenoten aan toe. Hiervoor gebruik je een stamper van zo’n zes tot zeven kilo, dat is wel zwaar werk. Door het stampen haal je de kristallen uit het ijs en wordt het compact.

Je verdeelt het platgestampte ijs in gelijke delen. Daar strooi je weer pistache over heen en je draait de plak om. Vervolgens rol je het op en dan gaat het de vriezer in. Het ijs moet even rusten voordat je het kunt aansnijden in plakken.

Inmiddels hebben we naast het klassieke Syrische ijs ook een Zaanse variant. In het groene ijs zit veel meer pistache. Het valt goed in de smaak.’

Zwart-wit fotografie van AmsterSham: Mike Bink

Europese markt

Inmiddels is Sari de Europese markt aan het veroveren met zijn ijs. ‘Het wordt nu al verkocht in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Oostenrijk, Zweden, Denemarken en Finland. We zijn de enige in Europa die echt Syrisch ijs maken. IJs is een seizoensproduct. Daarom maken we ook Syrisch baklava. Dat is minder zoet dan de Turkse variant en er worden veel meer noten aan toegevoegd.

Op de Bazaar in Beverwijk hebben we een winkeltje. En we hebben een winkeltje aan de Westzijde in Zaandam. Onze droom is om in meer steden onze producten te verkopen in eigen winkels. Tachtig procent van onze klanten zijn Syrisch. We hopen dat meer mensen ons ijs en baklava leren kennen. Inmiddels hebben we twee productiebedrijven in Zaandam. Het is prachtig en geweldig dat we tussen de grote bedrijven staan die bekende producten maken.

We bieden ook werkgelegenheid aan nieuwkomers die een verblijfsvergunning hebben. Het is mooi dat zo meer mensen een vak leren en niet afhankelijk zijn van een uitkering. We houden nog wel de Oosterse manier van werken aan. Zo gaan bijna alle bestellingen via de telefoon. Er is wel een website in de maak, maar daar laten we vooral voorbeelden zien. Het is heel hard werken, maar het is prachtig dat we nog altijd groeien.’

Meer weten over AmsterSham? Kijk op Facebook