Je moet zelf in beweging komen.

Foto Jolanda Fisser

‘Bij de Junior Kamer Zaanstreek heb ik geleerd dat je met collectiviteit en positief denken veel kunt bereiken door je samen in te zetten voor de maatschappij.’

Dit is het tweede deel van een serie waarin Dick Dekker vertelt over zijn bijdrage aan de lokale maatschappij. In deel 1 kun je lezen over De missie van Dick Dekker.

‘Je moet zelf in beweging komen, het initiatief nemen en je netwerk met elkaar verbinden. Dan kunnen veel mensen aanhaken. Zeker als je er veel liefde, aandacht en passie aan toevoegt. [Z]aan de Wandel heeft in de afgelopen edities laten zien dat het mogelijk is, dat je de Zaanstreek daadwerkelijk met elkaar verbindt. In negen edities is er totaal € 680.000 opgehaald en zijn er nul kosten geweest voor de organisatie. Dus het kan!’

Helaas konden de edities van 2020 en 2021 niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen. In september 2022 wordt de 10e editie gevierd en hopen ze op een geweldig evenement. Meer informatie vind je hier.

Foto Jolanda Fisser

Belang van psychosociale hulp

‘Bij de opening van de uitbreiding van inloophuis Anna’s huis realiseerde ik me hoe trots mijn moeder zou zijn geweest. Ik heb een enorme drive om iets te willen doen met de ervaringen van mijn moeder, die aan borstkanker is gestorven. Het heeft me veel verdriet, maar ook veel mooie dingen opgeleverd. Mijn ouders hadden in die tijd café De Kroon in Wormerveer en waren altijd aan het werk. Na mijn moeders overlijden draaiden mijn vader en mijn broer het café en konden de familieleden nergens heen met hun verhaal. Bij de opening van Anna’s huis realiseerde ik me mensen nu naar Anna’s huis toe kunnen voor psychosociale hulp. Hoe mooi is dat?’

Foto Jolanda Visser

Organisatie

‘De afgelopen jaren heb ik veel tijd en energie in [Z]aan de Wandel gestoken. Zondag 11 september 2011 was de eerste wandeltocht. De eerste jaren deden we de organisatie met zes man. Dat waren tropenjaren. We wilden het verdiepen en vergroten. Daarom hebben we er aparte commissies van gemaakt. Toen namen 45 mensen van de vijf Zaanse Rotaryclubs deel in de organisatie. Elke lokale Rotaryclub was verantwoordelijk voor een onderdeel. Zoals werving van de sponsors, de PR, de financiële administratie van de sponsorpakketten, de routes, de start, finish en de pitstops. Inmiddels hebben we de organisatie weer aangepast. In het zakendoen en bij de organisatie van [Z]aan de Wandel merkte ik steeds vaker dat ik te weinig mijn gevoel volgde. Ik zag zaken die tegen mijn gevoel ingingen, maar gaf mensen wel die ruimte.

Schiet elkaar dan niet af. Sta open voor verandering en hoe je elkaar daarbij kunt motiveren. Samen sterker worden dus!’

Tegenwoordig hebben we een nieuwe kerngroep, die zich inzet om meer scholen te betrekken bij [Z]aan de Wandel en die er een meer multicultureel inclusief evenement van maakt. Een groep vrijwilligers is daar vanaf januari mee bezig. Het kost veel tijd, doorzettingsvermogen en energie om het ieder jaar weer beter te maken. We zijn blij met onze partners en vele sponsoren, die dit evenement mede mogelijk maken. Daarnaast blijven we zoeken naar nog meer aansluiting bij scholen, sportverenigingen en het bedrijfsleven. Met [Zaan] de Wandel vragen we aandacht voor de Zaanse kracht. We lopen met elkaar met hetzelfde idee.’

Foto Jolanda Visser

Eerdere Zaanse verhalen over Dick Dekker, [Z]aan de Wandel en Anna’s huis

Anna’s huis opgedragen aan Anna Derksen

Centrum leven met kanker breidt uit

Inloophuis, we gaan voor het leven

De missie van Dick Dekker

Dick Dekker, ereburger van Zaanstad

De waarde van een bedrijventerrein

Stage lopen in de buurt via ’t Lokaal

[Z]aan de Wandel 2018

Strijd tegen borstkanker verbindt Zaankanters

Sociaal ondernemerschap in Zaanstad