Sociaal ondernemerschap in Zaanstad

Ite de Vries, Dick Dekker en Christell Bart-Hoeben
Ite de Vries, Dick Dekker en Christell Bart-Hoeben
Ite de Vries, Dick Dekker en Christell Bart-Hoeben

Sociaal ondernemerschap, wat betekent dat eigenlijk? Over tien jaar is het volstrekt normaal voor een bedrijf om daadwerkelijk een bijdrage te leveren aan de (lokale) gemeenschap. Welke Zaanse bedrijven zijn er al actief op dit vlak?

Op 23 mei bestond ProMobility tien jaar. Het bedrijf van Dick Dekker zet zich zeer actief in om de sociale cohesie van Zaanstad te bevorderen. Zo steunt het bedrijf lokale sportclubs en Dick Dekker is de initiatiefnemer voor [Z]aan de Wandel.

Ter ere van hun tienjarig bestaan wilden ze lokale initiatieven extra ondersteunen. Mensen konden een stem uitbrengen op drie projecten. Een daarvan was de Stichting MOE.
Overbelaste mantelzorgers zijn tikkende tijdbom
Dick Dekker: ‘Zaanstad heeft 158.000 inwoners. Dertigduizend zijn mantelzorgers. Negenduizend van hen zijn overbelast. En duizend overbelaste mantelzorgers werken fulltime. Dat is een tikkende tijdbom. Daar moeten we op een andere manier naar kijken. Voor een klein bedrijf met tien personeelsleden betekent het veel als een werknemer moet zorgen voor een dementerende of zieke partner. Iemand kan een week thuisblijven, twee weken kan ook nog. Maar drie weken gaat problemen opleveren. En de werknemer raakt in een isolement als hij niet meer naar zijn werk kan.
Als voorzitter van het bedrijventerrein Molletjesveer wil ik werkgevers motiveren om een collectieve aanpak van mantelzorg te genereren.
We moeten zorgen dat de werknemer naar zijn werk kan en de partner goede zorg krijgt. Daar worden we allemaal beter van.
Werkervaring voor jongeren
Bij Molletjesveer ben ik de WOZ-waarde van het bedrijventerrein aan het bepalen. Wat bieden we qua Werkgelegenheid, Opleiding en onderwijs en Zorg? De 500-600 bedrijven bieden werkgelegenheid aan 4500 mensen. Welke verantwoordelijkheid en collectieve kracht kunnen we als bedrijven organiseren? We moeten zorgen dat de werkgelegenheid toe neemt tot 5500 mensen en dat er stageplekken komen voor jongeren van alle niveaus zodat we de werkgelegenheid voor jongeren borgen. We zijn ook een denktank aan het formeren waarbij we vanuit de collectiviteit kijken naar de zorg. En we willen Startups faciliteren.’
We zijn benieuwd hoe andere Zaanse ondernemers zich inzetten voor de samenleving? We horen graag ook hun verhaal!
Evenement om vrijwilligers, bedrijven en organisatie met elkaar te verbinden
Tijdens Zaanstad verbindt: Stadexpeditie on Stage/de Zaanse Beursvloer op 7 oktober kun je als bedrijf met een pitch laten weten hoe jij organisaties, verenigingen en maatschappelijke initiatieven verder kunt helpen. 
13631395_969185699847456_4479051712114102250_n