Zaan de Wandel 2018

Kanker treft iedereen. Veel Zaankanters leveren daarom graag een bijdrage aan [Z]aan de Wandel.

Dick Dekker, Petra den Breeijen, Frans Groeneveld, Christell Bart, Ite Visser, Tony de Jong en Jeffrey Noom zetten zich het hele jaar door in voor de organisatie van [Z]aan de Wandel.

Wie zijn er betrokken bij

Dick Dekker Christell Bart zaan de wandel
Dick Dekker en Christell Bart

de organisatie van Zaan de Wandel ?

Ite Visser en Christell Bart: ‘Gedurende het jaar zijn er vijftig mensen betrokken bij de organisatie. Op de dag zelf zijn er wel 150 vrijwilligers die zich inzetten om het jaarlijkse wandelevenement tot een succes te maken. De vijf Zaanse rotaryclubs zijn organisatiepartner van [Z]aan de Wandel. De leden werken mee in de organisatie en op de dag zelf. Dit is het enige evenement dat ze gezamenlijk organiseren. Dat zorgt voor een mooi synergie. Iedereen zet zich in als vrijwilliger, vaak naast een drukke baan. Zij doen dit omdat ze het doel zo belangrijk vinden.’

Op de dag zelf werken er ook sportverenigingen mee.

Hoe ziet Zaan de Wandel 2018 eruit?

‘We hebben de startplek en de route bepaald. Het wordt weer een mooie route door de Zaanstreek. Dit jaar starten we op zondag 9 september vanaf het nieuwe Topsportcentrum De Koog aan de Wezelstraat in Koog aan de Zaan. We streven naar 5000 lopers, maar voor nu is 3500 meer realistisch als je ook de kwaliteit en veiligheid wilt behouden. Het is een uitdaging, want er zijn meer evenementen waar mensen uit kunnen kiezen. Ik hoop dat mensen proberen om een keer mee te wandelen, dan merk je direct wat het doet. Het is geen zielige wandeltocht. Je moet er bij zijn geweest om het echt te beleven. Veel mensen ontmoeten elkaar en hebben een onvergetelijke dag. De verhalen bij de start zorgen wel voor emotionele momenten. Het is ieder jaar weer indrukwekkend. Ook omdat veel mensen elkaar ontmoeten.’

Daar moet ik bij zijn. Het is een mooie dag met veel positieve energie. Het zorgt voor verbindend vermogen in de Zaanstreek.

Waar gaat de opbrengst van Zaan de Wandel naar toe?

‘We zoeken zoveel mogelijk aansluiting bij allerlei initiatieven, zodat er een mooi geldbedrag binnenkomt voor het goede doel. Jaarlijks gaat er € 40 tot 45.000 naar het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, dat onderzoek doet naar borstkanker. Zo is er mede van onze bijdrage een mamaprint betaald. Dit is een onderzoeksmethode waarmee voor een borstkankercel kan worden bepaald of chemotherapie wel of niet nodig is. Een chemokuur maakt ook veel kapot. Als het niet nodig is, dan is dat veel beter, ook vanwege de bijverschijnselen.

We ondersteunen ook het Centrum voor Leven met Kanker Zaanstreek |Anna’s Huis in Zaandam.

Hoe kun je bijdragen aan Zaan de Wandel?

‘De kosten voor particuliere deelname zijn laagdrempelig. Deelnemers kunnen meer bijdragen door zich te laten sponsoren of door het doen van een extra donatie bij de inschrijving.  Voor de bedrijventeams zijn er verschillende opties voor deelname afhankelijk van de grootte van team van deelnemers. Je kunt je inschrijven met een team tot 9, tot 25, tot 50, tot 100 en vanaf 100 plus deelnemers. Bedrijven maken er vaak een eigen evenementje van, waar ze ook klanten en leveranciers voor uitnodigen. Je merkt dat Zaanse bedrijven er steeds creatiever in worden om geld op te halen door iets extra te ondernemen. Veel bedrijven sponsoren het evenement in natura, zodat letterlijk elke cent naar het goede doel kan. De volgende trede is de Club van 100, die dit jaar het lustrum viert van vijf jaar. Door honderd euro te doneren word je lid. Je hoeft niet mee te wandelen, maar het mag natuurlijk wel. De Vrienden van [Z]aan de Wandel betalen het dubbele inschrijfgeld. Door het jaar heen organiseren zij ook Zaan Tafel, een benefietdiner waarmee extra geld wordt opgehaald voor het goede doel.’

Wie kan er mee lopen?

Ite de Vries, Dick Dekker en Christell Bart-Hoeben

De wandeltocht van 5 km is laagdrempelig. Christell Bart: ‘Zelf heb ik ook borstkanker gehad. Daarom vind ik het zo belangrijk om me in te zetten voor dit doel. Als je mee loopt met de route van 5 km dan kom je daar veel mensen tegen die soms nog midden in de behandeling zitten of er net uit zijn gekomen. Het ontroert me iedere keer weer als je de verhalen hoort.’ Ite Visser: ‘Dick Dekker vindt het van belang dat iedereen mee kan doen. Daarom is het een laagdrempelig evenement, qua afstand en qua inschrijfgeld. Maar je kunt ook meer bijdragen, de grootste uitdaging is de route van 25 km.’

Lopen er op zondag 9 september 2018 5000 mensen mee met [Z]Aan de Wandel? De patiënten, hun familie en vrienden en de 15o vrijwilligers die zich inzetten voor dit goede doel hopen van wel. Je kunt je aanmelden voor een wandeltocht van 5, 10, 15, 20 of zelfs 25 km.

Dick Dekker

Dick Dekker is de initiatiefnemer voor [Z]aan de Wandel: ‘De afgelopen jaren heb ik veel tijd en energie in [Z]aan de Wandel gestoken. Ik heb een enorme drive om iets te willen doen met de ervaringen van mijn moeder. Zij is gestorven aan borstkanker. Het heeft me heel veel verdriet en heel veel mooie dingen opgeleverd. De eerste editie van [Z]aan de Wandel was in 2011. ‘ Lees het verhaal van initiatiefnemer Dick Dekker.

Anna’s huis Inloophuis centrum voor leven met kanker

Anna’s Huis is opgedragen en een eerbetoon aan een jonge, sprankelende en energieke vrouw. Op 31 maart 2017 stierf Anna Derksen. Op haar eerste sterfdag, is Anna’s Huis, het centrum voor leven met kanker, geopend.  Ze kreeg op jonge leeftijd borstkanker en wist daardoor hoe belangrijk psychosociale hulp was. Bij het ZMC werkte ze als oncologie verpleegkundige. Zij zette zich sterk in voor een inloophuis, dat vanaf heden is geopend aan de Zorgboulevard bij het Zaans Medisch Centrum in Zaandam. Lees het Zaanse Verhaal.