‘In between’ wordt interessante zoektocht voor Zaanse Local Heroes

local heroes
Foto Local Heroes

Je gunt iedere jongere in de Zaanstreek om hier aan mee te doen.

Voor jongeren tussen de 14 en 27 jaar die ‘in between’ zijn, biedt Local Heroes een kans. Het is een maatschappelijk impact project om jongeren meer te betrekken bij de samenleving als ze even zijn gestopt met werk of school. In de overbruggende periode dat ze zoekende zijn kan Local Heroes helpen bij de talentontwikkeling en persoonlijke groei. Met simpele opdrachten krijgen ze een beter beeld van zichzelf, het gaat niet op een schoolse manier.

 

Foto Local Heroes

Local Heroes: Wie ben ik?

Dit initiatief, dat is ingegeven door de landelijke politiek, is ook doorgedrongen tot de Zaanstreek. Een kleine 200 jongeren in Zaanstad, Wormerland en Oostzaan hebben ervaren wat het voor hen kan doen.

Projectleider Marjoleine van den Broek: ‘Jongeren kunnen om verschillende redenen stoppen met school of werk. Bijvoorbeeld door ziekte of moeilijke omstandigheden thuis. Via New Bees, het jongerenloket en het gemeenteloket komen ze onder meer bij ons. Je kunt ook direct jezelf aanmelden. De groep is heel divers zodat ze van elkaar kunnen leren. Zo verschillen ze qua leeftijd, cultuur en achtergrond. We zien dat de dynamiek heel goed werkt. Gemeenschappelijk is de drive om te bepalen wat de volgende stap wordt. Tijdens het project gaan we op zoek naar de vraag ‘wie ben ik?’ en ‘hoe zit het leven in elkaar’. De gemene deler is dat ze elkaar versterken. Het is vrijwillig, er is geen verplichting. De intrinsieke motivatie dat ze iets willen is bij de een sterker dan bij de ander.

Ze willen echter allemaal vooruitkomen.

Foto Local Heroes

Dynamiek belangrijk

We zijn in oktober 2019 gestart bij Fortuna. Door corona zijn we verdergegaan met online groepen. Baaz Assendelft is nu onze uitvalsbasis. Het was superspannend of online zou werken, dat ging best goed.

Een groep bestaat uit maximaal vijftien jongeren. Het moet niet te klein zijn, dan mis je de dynamiek. Die is heel belangrijk, want het gaat om leren van elkaar. Ze voelen dat ze er mogen zijn en er toe doen. Dit stukje zelfbewustzijn en zelfvertrouwen is zo belangrijk.

Vanwege corona hebben we verschillende varianten ontwikkeld. Het is een experiment, waarbij we goed onderzoeken of het werkt.

Het is geen hulpverleningsproject, maar een activeringsprogramma.

Als de jongeren daar behoefte aan hebben, dan bieden we ook een coachingproject bij hun hulpvraag.

Foto David de Lange

Inzet voor lokale maatschappij

Samenwerken, communiceren, talenten die de maatschappij vraagt, daar gaan we op een speelse manier mee om. Iedere groep bedenkt een activiteit waarbij ze zich inzetten voor anderen. Daardoor leren ze hun talenten te ontwikkelen en het is supergoed om iets voor een ander te doen. Een groep jongeren bedacht voor jongeren die naar Nederland zijn gevlucht de ‘Ik hou van Hollandmiddag.’ In het Zaantheater hebben ze coronaproef een quiz en oud Hollandse spelletjes gedaan, zoals zaklopen, sjoelen en eierloop.

Een andere groep is bij het Leger des Heils langs gegaan. Voor de bewoners hadden ze een hygiënepakket gemaakt. Dat had veel impact op de jongeren toen ze de toilettassen overhandigden aan de bewoners.

Iedere groep bedenkt zelf een idee. Zo deden jongeren op een grasveld een workout waarbij de ouderen op hun balkon meededen. De fysiotherapeuten deden het voor op muziek met een megafoon. De senioren in de verzorgingshuizen hadden er duidelijk veel plezier in. De social sofa en de buitenspeeldag werden ook goed ontvangen.

Voor verstandelijk gehandicapten en voor de Zonnebloem werden ook leuke middagen georganiseerd. De jongeren maken zelf een projectplan en een begroting. Ze moeten zelf het budget regelen, bijvoorbeeld door sponsoring.

Foto Caro Bonink Local Heroes

Nog nooit gedaan

We werken veel met opdrachten, zo moeten ze iets doen wat ze nog nooit eerder hebben gedaan. Zoals een netwerkgesprek voeren met een vreemde, die je interessant vindt.

Ook geven we creatieve opdrachten, ieder vult het in op zijn of haar eigen manier. Voor iemand met autisme kan het aanspreken van een vreemde een grote drempel zijn. Maar ze doen het allemaal. Het is heel belangrijk dat we zorgen voor veiligheid en vertrouwen in de groep. Daardoor gaan ze meer delen en doen.

Met moodboards maken ze schilderijen van hun levensmotto.

Foto Local Heroes

Het effect

Daarvoor hadden ze een onbestendig gevoel, nu komen ze meer tot de kern van zichzelf. De jongeren weten beter waar ze het voor doen, en gaan heel bewust op zoek naar werk en opleiding. De puzzelstukjes vallen op hun plaats. Door de bevestiging van elkaar, de positieve benadering en complimenten ontstaat er veel vertrouwen. Ze ontdekken waar ze goed in zijn, daarmee heb je impact.

We zijn trots op de jongeren. Het mooiste is als we terugkrijgen dat ze door Local Heroes bewust keuzes maken en genieten van de opleiding of werk waar ze de keuze voor hebben gemaakt.’

Meer informatie over Local Heroes vind je op hun website. In september start er een nieuwe groep.

Foto Caro Bonink Local Heroes