Centrum Leven met kanker staat voor een doorbraak

Maandag 1 april wordt gevierd dat het Centrum Leven met kanker|Zaanstreek, Anna’s huis een jaar open is. Het afgelopen jaar zijn er veel activiteiten bij gekomen waar ze de Zaankanters graag op willen attenderen. Dit is het eerste deel van het verhaal. Begin april volgt deel twee.

Centrum voor leven met kanker|Anna's Huis
Spreekkamer Centrum Leven met kanker|Zaanstreek, Anna’s huis

Sylvia Dermout, voorzitter van Centrum Leven met kanker|Zaanstreek, Anna’s huis en vanaf het begin betrokken bij de oprichting: ‘De plannen die we hadden, hebben we afgelopen jaar allemaal gerealiseerd. En meer dan dat. We wisten dat er al heel lang een sterke behoefte was aan psychosociale oncologische zorg. Ik ben heel blij dat het Centrum Leven met kanker zo goed is omarmd door de Zaanse zakenwereld en door de Zaankanters. Dat is zeer hartverwarmend en ongelooflijk goed.’

‘Ik heb niet eerder een project gedaan waar met zoveel warmte en enthousiasme op is gereageerd.’

Sylvia Dermout vormt samen met Kees Kos en Henk Steen (nu nog CEO van Odion) het driekoppige bestuur. Ze worden ondersteund door coördinator Jacqueline Huis, de Raad van advies, een officemanager en een fondsenwerver, en 85 overige vrijwilligers.

Sylvia Dermout (rechts), voorzitter van Centrum Leven met kanker|Zaanstreek, Anna’s huis : ‘We zijn blij dat we ook mannelijke vrijwilligers hebben. Hier komen veel vrouwen, maar zeker ook mannen. Onze eerste lotgenotengroep was een mannengroep.’ Foto Sarah Vermoolen

Wat is er tot op heden gelukt?

Sylvia Dermout en Jacqueline Huis vertellen samen het verhaal: ‘Het eerste jaar hebben we ingezet op de bouw, de inrichting, het rekruteren en het opleiden van vrijwilligers. We hebben de ruimte zo ingericht dat het absoluut niet klinisch overkomt. Dat is goed gelukt. De verlichting kunnen we aanpassen aan de sfeer die nodig is in een spreekkamer, in de kookstudio of bijvoorbeeld bij een creatieve activiteit. Hierdoor hebben we een centrum gecreëerd waar mensen met kanker en hun naasten met plezier gebruik van maken. Het is geen zwaar huis. Het is er heel comfortabel, een huis waar je je prettig kunt voelen om je verhaal te vertellen. En om samen met lotgenoten met activiteiten bezig te zijn. Als mensen hier eenmaal binnen zijn geweest, dan ervaren ze wat we te bieden hebben. Ons activiteitenaanbod wordt steeds groter. Daarom gaan we uitbreiden.’

We gaan letterlijk een muur doorbreken zodat we meer ruimte krijgen.’

centrum voor leven met kanker, anna's huis foto Sarah Vermoolen
Spreekkamer Centrum Leven met kanker|Zaanstreek, Anna’s huis , foto Sarah Vermoolen

Voor wie is Centrum Leven met kanker|Zaanstreek, Anna’s huis ?

‘We zijn op werkdagen open van 10 tot 17 uur voor mensen die kanker hebben (gehad) en hun naasten. Hier komen patiënten die nog niet behandeld zijn maar ook mensen die het jaren geleden hadden en hier weer opknappen van bijvoorbeeld samen zwemmen of koken.

Ze krijgen hier weer het leven.

Je kunt je eenzaam voelen als je er niet over kunt praten. Je matcht nooit meer met leeftijdgenoten.

Hier tref je lotgenoten, mensen die beter worden en mensen die niet meer beter worden, maar die uit iedere dag nog iets willen halen. Wat heb je er aan om door te leven als dat alleen maar met veel angst of wanhoop moet? Als je geen levensdoel of geen dagdoel meer kunt vinden? Hier krijg je hulp om weer controle te krijgen over je leven, of dit nu voor een maand of jarenlang is.

Inmiddels zijn we een gespecialiseerd inloophuis geworden waarbij we meer bieden dan een gesprek met een kop koffie. Bezoekers vinden het fijn dat ze bij ons kunnen komen voor hulp. Dat kan informatie zijn, een gesprek of een activiteit. We willen daadwerkelijk de kwaliteit van leven van mensen verbeteren. Mensen voelen ons enthousiasme en inzet, daar doen we het voor.

Wat je hebt aan tijd, daar moet je het mooiste uithalen.

Het is fantastisch dat we met Anna’s huis daaraan kunnen bijdragen. Mensen zijn blij dat ze hier hun verhaal kwijt kunnen. In de naam benoemen we bewust dat het gaat om Leven met kanker.

Het leven staat centraal, hoe lang of kort dat ook nog duurt.

We zijn er voor mensen uit de Zaanstreek, dus uit Zaanstad, Oostzaan en Wormerland. De regio is begrensd door het Noordzeekanaal en door Waterland, omdat de mensen dan naar ons zusterhuis Huis aan het Water kunnen gaan. Wij sturen patiënten daar naar toe voor psychotherapie als wij er met de getrainde vrijwilligers of de opgeleide coaches niet uitkomen.’

centrum leven met kanker, Anna's Huis,
v.l.n.r. Gastheer Leo van Gent, coördinator Jacqueline Huis, voorzitter Sylvia Dermout en gastvrouw Simone Dermout in Centrum Leven met kanker, Anna’s huis. Foto Sarah Vermoolen

Wat biedt Centrum Leven met kanker|Zaanstreek, Anna’s Huis?

‘Je kunt hier binnenwandelen voor een gesprek. We hebben dertien coaches die opgeleid zijn voor een serie gratis gesprekken. Uit ervaring weten we dat mensen het veiliger vinden om binnen te komen via een activiteit, de drempelvrees is dan lager.

Bij het eerste bezoek zeggen ze bijna altijd dat ze aan niks behoefte hebben.

Wanneer je gaat praten, blijkt dat ze wel degelijk behoefte hebben aan activiteiten of een gesprek. Soms willen mensen een paar gesprekken, en een ander wil zwemmen, hardlopen, wandelen of iets creatiefs doen zoals schilderen of knutselen of verwerkend schrijven. Bij de lekkernij kookworkshop worden er bonbons en taarten gemaakt en gaat er van alles over de tafel.

Daarnaast is er een kookstudio eens per maand. De mensen koken onder leiding van tophobbykoks en eten daarna samen. Dat is een waanzinnig succes. Het ene moment vraagt iemand om de broccoli door te geven en het volgende moment wordt er door cliënten gesproken of mensen hun testament al hebben geregeld. Dingen die je normaal niet durft te bespreken, komen hier over tafel. Suggesties worden gegeven, ideeën aan de hand gedaan. De openheid is heel bijzonder.

De creatieve therapie is ook succesvol, maar daar kunnen nog wel meer mensen bij. De yogalessen worden nu gegeven op een andere locatie. Dat zouden we graag hier willen aanbieden.’

Centrum Leven met kanker|Zaanstreek, Anna’s huis vind je aan de Zorgboulevard tussen het Zaans Medisch Centrum en de AH XL in Zaandam.

Wat is het plan?’

De ruimte met verschillende spreekkamers, een kookeiland en tafels voor een gesprek of creatieve activiteit is nu al te klein. Daarom komt er letterlijk en figuurlijk een doorbraak naar de ruimte hiernaast. We willen daar een grote centrale hal voor yoga, biodanza, lezingen, creatieve therapie, mindfullness, meer spreekkamers en de keuken wordt uitgebreid.

Wat heeft Centrum Leven met kanker|Anna’s huis nodig?

‘Voor de uitbreiding en extra huur hebben we drie ton nodig voor de komende vijf jaar. We hebben bij de gemeente Zaanstad, Oostzaan en Wormerland subsidie aangevraagd, maar we weten nog niet of we dat krijgen. Het moet nog door de begrotingsrondes. Van Evean hebben we de garantie voor drie jaar van € 30.000 omdat hun oncologieverpleegkundigen bij ons spreekuren houden.

Van [Z]aandeWandel kregen we eerder € 25.000 en nu € 30.000. We zijn erg blij met de opbrengst van het initiatief van Dick Dekker, waarbij er veel geld wordt ingezameld door bedrijven en Zaankanters voor het goede doel.’

Begin april volgt het tweede deel van het verhaal over de bekendheid van Anna’s huis bij zorgverleners, werving en training van vrijwilligers en de steun van Zaankanters en Zaanse bedrijfsleven aan Anna’s huis.

Voor meer informatie over het activiteitenaanbod en de viering van het eenjarig bestaan zie de website van Anna’s huis.

Eerdere verhalen over Anna’s huis en aanverwante onderwerpen

Anna’s huis, lees meer
[Z]aandeWandel, lees meer

Samenloop voor hoop, lees meer

Vrijwilligers zetten zich bij het ZMC in voor patiëntenvervoer, lees meer