[Z]aan de Wandel verbindt Zaankanters

25973236462_a361733a62_kTine Dekker werkte samen met haar man in hun eigen café De Kroon in Wormerveer. Ze was 39 jaar toen ze haar eerste borstamputatie onderging. Haar strijd en overlijden wordt tot de dag van vandaag herdacht door duizenden mensen die wandelen om geld op te halen voor onderzoek naar borstkanker.

Tine Dekker
Tine Dekker

Wat is het verhaal achter [Z]aan de Wandel?

Dick Dekker, initiatiefnemer van [Z]aan de Wandel: ‘Negen jaar ging het goed. In mijn beleving was er niets aan de hand. In 1989 kreeg ze haar tweede borstamputatie. Er volgde een chemokuur. De kanker kwam terug in haar botten en in haar hoofd. Op maandagochtend 8 november 1993 kregen we te horen dat ze terminaal was. Haar wereld stond stil, maar ook die van mij. Naarmate je ouder wordt besef je beter wat de relatie is tussen zoon en moeder. Mijn moeder was 53 toen ze stierf. Ik ben nu 54 jaar. Toen ze stierf was ik 30.’

Ze is alleen gestorven. Dat heb ik altijd verschrikkelijk gevonden.

Waarom ben je [Z]aan de Wandel gestart?

Initiatiefnemer Dick Dekker
Initiatiefnemer Dick Dekker

De afgelopen jaren heb ik veel tijd en energie in [Z]aan de Wandel gestoken. Ik heb een enorme drive om iets te willen doen met de ervaringen van mijn moeder. Zij is gestorven aan borstkanker. Het heeft me heel veel verdriet en heel veel mooie dingen opgeleverd.

IMG_7253109 ZDW 2016Sinds mijn moeder stierf is er veel verbeterd. De medische behandeling van borstkanker is er stukken op vooruit gegaan. De overlevingskans is ook verbeterd. Maar de persoonlijke emotionele impact die de ziekte heeft op de patiënt en omgeving is gebleven. Met [Z]aan de Wandel wil ik geen dramatisch verhaal vertellen, wel wil ik energie en verbondenheid bieden. Ik wil dat mensen na afloop naar huis gaan met het gevoel dat ze prachtig hebben gewandeld door ons Zaanstad. Borstkanker biedt ook de mogelijkheid om culturen met elkaar te verbinden. De laatste jaren wordt er ook voorlichting gegeven bij de moskee en is er een folder in het Turks. We hebben nul organisatiekosten. De volledige opbrengst van de wandeling gaat naar onderzoeken en projecten om borstkanker tegen te gaan.’

 Ik wil graag de saamhorigheid benadrukken. We moeten er een feestje van maken.

Waarom zou je meelopen met [Z]aan de Wandel?

Frans en Christell 7 sept 2014 A
Frans Groeneveld en Christell Bart, club van 100

‘De patiënt staat alleen voor de spiegel ’s ochtends. Als je mee loopt met [Z]aan de Wandel dan voel je dat niet alleen bent. Je geniet en beleeft de wandeltocht op een andere manier. Als je dan samen in dezelfde t-shirts loopt en er wacht muziek op je bij de finish waar mensen je toejuichen, dan ben je toch bijzonder. Ik ben zo trots op al die Zaankanters die meelopen. En dat er inmiddels meer dan honderd Zaanse bedrijven sponsorpakketten hebben besteld.

Het is heel laagdrempelig, zodat iedereen kan meelopen. Voor € 7,50 kun je al de 5 km lopen. Je krijgt een wit t-shirt met het logo van [Z]aan de Wandel.

Waar gaat de opbrengst van [Z]aan de Wandel naartoe?

22168242311_e1138c735f_h[1]‘Letterlijk alles aan het evenement wordt gesponsord. De gehele opbrengst kan daardoor naar het goede doel, de strijd tegen borstkanker. We steunen onderzoek naar borstkanker bij het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. En we dragen bij aan Anna’s huis, het nieuwe inloophuis in Zaanstad aan de zorgboulevard bij het Zaans Medisch Centrum voor patiënten met kanker. Er is behoefte aan een plek waar mensen elkaar kunnen treffen.’

Het is toch een prachtig voorbeeld van de circulaire economie in de zorg als Zaankanters door de wandeling het geld bijeen brengen voor een inloophuis.

Wie zit er in de organisatie?

‘Zondag 11 september 2011 was de eerste wandeltocht, zondag 9 september 2018 is de achtste editie. De eerste jaren deden we de organisatie met zes man. Dat waren tropenjaren. We wilden het verdiepen en vergroten. Daarom hebben we er aparte commissies van gemaakt. Nu werken er 45 mensen van de vijf samenwerkende Rotaryclubs in de organisatie. Elke lokale Rotaryclub is verantwoordelijkheid voor een onderdeel. Zoals werving van de sponsors, de PR, de financiële administratie van de sponsorpakketten, de routes, de start en finish en de pitstops, en de algemene zaken.’

Is [Z]aan de Wandel alleen lokaal actief?

strijd tegen borstkanker
Via [Z]aan de Wandel wordt ieder jaar veel geld ingezameld voor onderzoek naar borstkanker.
‘Overal in het land geef ik lezingen. De herkenning is overal hetzelfde. Ik zou het evenement graag nationaal en internationaal willen uitrollen. Wij hebben het draaiboek en lokale rotaryclubs hebben het netwerk en zouden het kunnen organiseren. Het zou toch mooi zijn als op dezelfde datum er ook gewandeld wordt op bijvoorbeeld de Veluwe en in Berlijn?

Mijn moeder was een heel energieke vrouw, het was een geweldig mens.  Haar overlijden heeft via [Z]aan de Wandel ook zoveel mooie momenten gebracht. We kunnen zo samen laten zien dat het ons allemaal kan raken. En dat we met ons Zaanstad daadwerkelijk iets kunnen doen.

Wat hebben we in beweging gezet in Zaanstad. Laten we dat omarmen.

Op zondag 9 september is het weer zover. We hopen dat er dit jaar 5000 mensen meelopen.’

 Meer informatie en inschrijven