Top verhalen 2020

Dat 2020 geheel in het teken stond van corona wordt wel duidelijk als je het jaaroverzicht bekijkt van meest gelezen verhalen.

De link met de restaurants die in het voorjaar afhaalmaaltijden aanboden is het meeste bekeken. Het is mooi dat zoveel mensen belangstelling hadden om de restaurants te steunen. Zie Support your locals

Top tien van meest gelezen verhalen

  1. Het gevoel dat je bijna stikt

Op nummer 1 met stip staat het verhaal van Krista van Dalen. De jonge gezonde vrouw kreeg in maart corona. Het werd een lange ziektegeschiedenis waarbij ze geen ziekenhuis heeft gezien. Nog altijd kampt ze met de restverschijnselen. Dat ze niet de enige is blijkt uit een grote FB groep van relatief jonge mensen die net als Krista weinig zorg hebben gekregen. Ook zij kampen met een heftige nasleep.

Een concept van het vervolg op het verhaal ligt er al maanden. Omdat Krista nog altijd terugvallen heeft en snel vermoeid is blijven we het uitstellen om het te actualiseren.

2. Corona verpleegkunde Jolanda vertelt

Jolanda Veldhuizen is sinds 35 jaar verpleegkundige. Ze werkt in het Zaans Medisch ziekenhuis. Hoe zij deze tijd beleeft vertelt ze begin april. Een maand later blijkt het weer anders te zijn toen de ondersteuning voorbij was en de verpleegkundigen er weer alleen voorstonden. En ze het nog zwaarder hadden, mede omdat ze als verpleegkundigen regelmatig moeten optreden als politie-agent.

3. Eerlijke prijs voor producten Wereldwinkel

‘De wereldwinkels hebben het niet makkelijk. Dat heeft ook gevolgen voor mensen in ontwikkelingslanden die voor hun handgemaakte producten een eerlijke prijs krijgen.’

Vele jaren stonden vrijwilligers met veel plezier de klanten te woord in de Wereldwinkel in Zaandam. Helaas moest de winkel sluiten. Door de lockdown kwam het einde onverwachts nog eerder. Door het bericht van de sluiting werd het eerder gepubliceerde verhaal weer massaal gelezen. Hopelijk heeft de winkel daardoor nog wat extra klanten gekregen.

4. Brok in mijn keel

Ed Pielkenrood houdt van de Zaanse Schans, van wat daar te beleven is en van de mensen die genieten van het erfgoed. Helaas stopte de eindeloze toeristenstroom die de Schans normaal bezoekt. Tegenwoordig is het stil, erg stil. Ed beschrijft hoe hij dit beleeft.

5. Ik ben niet eenzaam, ik ben alleen

Nel Galjé startte in 2017 in Poelenburg een inloophuis voor mensen uit Zaandam-Zuid die elkaar daar kunnen ontmoeten. Ze vinden steun en gezelligheid bij elkaar. Nel vertelt waarom ze al jaren speelde met dit idee en waarom het zo belangrijk is dat mensen elkaar zien. Haar verhaal begint met de bekende zin: ‘I have a dream.’

6. Familie Philpot vertrekt

Brad Philpot gaf trainingen aan docenten in het internationaal onderwijs. Soms bezocht hij wel drie landen in twee weken. Steeds meer had hij het gevoel dat dit reizen niet meer paste bij de tijd dat je je bewust bent van de gevolgen voor het klimaat. Net voor de coronacrisis uitbrak vond hij een baan in Duitsland waar hij na de zomer kon starten als docent op een internationale school. In de week van 15 maart werden alle opdrachten als trainer ingetrokken. Hij had geluk dat hij net voor die tijd hun huis had verkocht en een baan had gevonden. Inmiddels wonen ze met veel plezier in Duitsland.

7. Einde verhaal cacaolab

Zeven jaar werkten Pauline Gingnagel en Sabien Houtsma met zichtbaar veel plezier en passie aan het verhaal over cacao en drop. Ze ontwikkelden zelf kwaliteitsproducten en droegen de kennis over aan bezoekers uit de hele wereld. In maart was de verbouwing van het Cacaolab op de Zaanse Schans klaar. Nu zouden ze de bezoekers nog beter kunnen ontvangen. Helaas kwamen er toen al nauwelijks gasten meer, omdat de toeristenstroom op de Zaanse Schans was opgedroogd. De crisis betekende het einde voor het Cacaolab. Het verhaal blijft ijzersterk en kun je nalezen bij de link.

8. Van kleding naar mantelzorg

Colette Hesse was een van de twee eigenaren van de kwaliteitsmodezaak ANS in Zaandam. Ze hoorde zoveel schrijnende verhalen in de paskamer dat ze besloot om het roer om te gooien. Sindsdien zoekt ze via Saar aan huis een passend maatje voor een cliënt om de mantelzorger te ontlasten. Dat daar veel behoefte aan is, mag duidelijk zijn.

9. Zaanse Vrouwenkr8 regelt de ontmoeting

Uit dit verhaal blijkt hoe belangrijk het is voor nieuwkomers om elkaar te ontmoeten. Natuurlijk speelt het zich af in het tijdperk voor corona, om precies te zijn rond Kerstmis 2019. Het werd in 2020 zoveel gelezen dat het in de top tien staat en ons herinnert aan betere tijden waarbij het normaal was om gezellig bij elkaar te komen.

10. Gitaar is in coronatijd een fijne afleiding.

Op nummer 10 staat een lief verhaal van Dirk Heijne Muziek die ter ere van het 30-jarig bestaan een gitaar weg gaf aan verpleegkundige Laura Nikken.

Speelgoedbank is voor alle kinderen is nog altijd een hit

Op de site van De Zaanse Verhalen vind je nog veel meer verhalen over wat Zaankanters het afgelopen jaar hebben ondernomen. Joyce Jansen is een doorzetter. Als alleenstaande moeder van een groot gezin weet ze hoe lastig het is om de eindjes aan elkaar te knopen. Mede daarom heeft ze een speelgoedbank opgezet zodat alle kinderen kunnen genieten van speelgoed en spellen. Joyce is druk bezig een grotere ruimte in te richten.

Of lees het verhaal van Lucillle Kuyn die vertelt hoe zij denkt over de demonstraties tegen racisme en hoe zij racisme ervaart. Er zijn zoveel incidentjes.

De Zaanse Verhalen start in 2021 met een serie waarin ondernemers vertellen hoe zij bijdragen aan de Zaanstreek.

De verhalen kun je volgen via de website en de groep De Zaanse Verhalen op Facebook.

Veel geluk en een goede gezondheid in 2021!