Speelgoedbank: ‘Stimuleren dat elke kind opgroeit met speelgoed’

‘Ik wil alle kinderen de mogelijkheid geven om educatief en spelenderwijs op te groeien met speelgoed. Spelen is belangrijk, zo zijn we allemaal groot geworden.’

De Speelgoed- en kinderkledingbank is begin 2021 verhuisd naar het kantoor van Meneba, Noorddijk 70 in Wormerveer. Op donderdag van 10 tot 12 zijn de donateurs welkom. Gezinnen met kinderen komen op woensdag van 14 tot 16 uur en de eerste zaterdag van de maand van 10 tot 12 uur.

Hergebruik speelgoed

‘Kinderen uit minimagezinnen willen zich ook ontwikkelen door speelgoed. Dat is leerzaam en leuk.’ Vrijwilliger Joyce Jansen is september 2019 de Speelgoedbank gestart en daarna de Kinderkledingbank. ‘Met spelletjes en puzzels kun je lekker je brein trainen. Voor alle kinderen is speelgoed belangrijk. Honderden gezinnen maken we vanuit de nieuwe locatie – het kantoor van Meneba, Noorddijk 70 in Wormerveer – blij met het speelgoed en de kinderkleding. Het is enorm gegroeid.

Op donderdag van 10 tot 12 uur zijn de donaties van particulieren welkom. Ieder kind mag per maand twee stuks speelgoed meenemen, een knuffel, onbeperkt boeken/dvd’s en kinderkleding. “Wauw, zoveel speelgoed. Mag ik echt iets uitkiezen?” Dat hoor je heel vaak. Kinderen willen het liefste wel een half uur rondsnuffelen, dat is zo mooi om te zien. We selecteren niet op inkomen, iedereen is welkom. Er komen veel mooie spullen binnen. Het moet er wel goed uitzien en niet gedateerd zijn, zoals bijvoorbeeld oude kinderboeken die nu niet meer gelezen worden. Knutselen is heel populair, dat had ik niet verwacht. Poppen, knuffels en barbies doen het altijd goed, en auto’s en dino’s. Gezelschapsspelen worden meer door de ouders uitgezocht. We hebben ook ballen en skateboards, voor groter speelgoed is geen plek.

Donateurs brengen het graag bij ons omdat het speelgoed en de kinderkleding hergebruikt wordt en bij de doelgroep terechtkomt die het goed kan gebruiken. Het is heel mooi dat er zoveel wordt gerecycled. Zeer zeker maken we een verschil. Dat is belangrijk voor het milieu. Sommige spullen komen ook weer terug en gaan voor een tweede of derde ronde naar nieuwe kinderen. Waar weinig belangstelling voor is, gaat naar het Zaanse weggeefhuis, scholen en de kinderzwerfboekenkast in Poelenburg.  We werken nauw samen met de Voedselbank. Zij verwijzen donateurs en sponsors ook naar ons door. Zo vorm je samen een steeds mooier netwerk dat zich inzet voor armoedebestrijding. Dat geldt ook voor de vrijwilligers die bij ons dagbesteding doen. Samen maken we zoveel kinderen gelukkig en zorgen ervoor dat er veel minder wordt weggegooid of nieuw gekocht.’

Joyce heeft een flinke voorraad. ‘De vraag is wel of mensen slechts een paar producten uitzoeken. Zo is er laatst een grote stapel kinderboeken in een keer meegenomen, dat is niet de bedoeling. Er zijn meer kinderen die willen lezen.

Donaties kunnen nu niet worden aangenomen.’

KLIK HIER OM DE VIDEO TE BEKIJKEN WAARIN JOYCE JANSEN VERTELT OVER DE SPEELGOEDBANK WORMERVEER


Joyce Jansen vertelt in de video over de speelgoedbank

In het voorjaar van 2019 kreeg Joyce Jansen uit Wormerveer een idee. ‘Het ging heel snel rollen. Zoveel mensen werden enthousiast.’

Joyce is alleenstaande moeder met zes zonen.

‘Dat is niet altijd makkelijk. We hebben in Zaanstad al een Voedselbank en een Kledingbank. Ik wilde ook graag iets doen voor de kinderen die weinig of geen speelgoed hebben. Bij ons thuis werd het speelgoed steeds opnieuw doorgegeven en ieder kind vond het weer leuk. Het speelgoed blijft vaak goed.

Speelgoed wordt vaak weggegooid. Dat is zonde, ook voor het milieu. Andere kinderen kunnen er ook mee spelen.’

Meer informatie via de FB groep en speelgoedbankwormerveer@gmail.com

Meer gerelateerde Zaanse Verhalen

Stichting Ondersteuning Zaanstreek Waterland, lees meer

Prakkie over 075, lees meer

Voedselbank, lees meer

Kledingbank, lees meer

Food aan de Saen, lees meer