Fronik Buurtboerderij: ‘Je moet het van elkaar hebben.’

‘Van elkaar moet je het nu hebben.’ Mechel Mangelmans is secretaris bij de Fronik buurtboerderij in Zaandam. ‘Het is een onzekere tijd. Door het coronavirus zijn alle zekerheden even weggevallen. We zien ook de saamhorigheid. Wat brengt dit ons en hoe kan dit ons dichterbij elkaar brengen?’

Mechel Mangelmans, secretaris Fronik Buurtboerderij

Wat heeft de Fronikboerderij bedacht ten tijde van de coronacrisis?

De Fronik Buurtboerderij is de plek waar buurtbewoners elkaar ontmoeten. Soms groet je elkaar alleen, en soms ga je bij iemand op de koffie en ontstaan er vriendschappen. We staan voor ontmoeting. Als dat in gevaar komt, dan is dat het vervelendste voor kwetsbare ouderen. Door de coronacrisis komt dat in gevaar. Daarom hebben we direct na de eerste beperkende maatregelen een brainstorm gehouden. We hebben van alles bedacht om het contact te onderhouden.

Het meest voor de hand liggende was om iets naar mensen toe te brengen en dan direct de vraag te stellen of ze nog meer nodig hadden.

 

Klein burenpakket

We hebben onder de titel ‘Verras je buurvriend’ twee pakketten samengesteld. Dit kun je makkelijk via de website bestellen. Als er meer mogelijkheden zouden komen, dan zou je een winkelmandje moeten toevoegen en dat is voor nu iets te gecompliceerd.

Je kunt een pakket bestellen voor iemand in de buurt, bijvoorbeeld omdat hij je zo goed ergens mee heeft geholpen. Of omdat je iemand wilt complimenteren dat hij of zij het leven zo goed mogelijk probeert te leiden ondanks deze moeilijke omstandigheden.

De pakketten zijn een vehikel om in contact te komen en blijven met elkaar de buurt. De bezorger vraagt altijd: “Kan ik nog iets voor u doen?”

In het kleine pakket zitten eieren en aardappels van de boerderij. Het uitgebreide pakket bevat een zelfgemaakte 3d-kaart, ouderwetse theekopjes en een kaarsje.

Het zijn symbolische artikelen waarbij we laten zien dat we aandacht hebben voor elkaar. We zijn je niet vergeten is de boodschap. Het zijn moeilijke tijden. Laat het weten als ik iets voor u kan betekenen.

Buurtbewoners kunnen de bestelling plaatsen en aangeven wie ze hier graag blij mee willen maken. Andere buurtbewoners brengen het weg. Ze vinden het zo leuk, dat iedereen blij is als het zijn of haar beurt is.

 

Job is de jongste vrijwilliger die de pakketten langs brengt.

Wat hopen jullie met de pakketten te bereiken?

‘We zijn nu twee weken bezig. Iedere dag worden er pakketten bezorgd. Mensen reageren regelmatig ontroerd en benoemen dat ze het fijn vinden dat er naar ze om wordt gekeken. Soms blijkt er meer nodig te zijn. Zo gaat de bezorger daarna eens per week langs om de eitjes te bezorgen en maakt dan op gepaste afstand een praatje. We weten van sommige mensen dat de nood hoog is, maar we weten niet altijd waar ze wonen. De koning vertelde dat eenzaamheid ook een verschrikkelijk virus is.

Met onze eieren en aardappels proberen we dat te lijf te gaan.

Er zijn mensen die extra zwaar getroffen worden door de coronacrisis, vanwege hun leeftijd, een chronische ziekte of financiële situatie. Zij hebben extra hulp nu hard nodig. Het Kansfonds heeft onze aanvraag goedgekeurd zodat we 120 pakketten kunnen afleveren bij mensen in de buurt die het extra goed kunnen gebruiken. Via het Sociaal Wijkteam bereiken we hen. Ken jij ook iemand, laat het ons weten.’

Pakketten kun je bestellen via de website van de Fronik buurtboerderij

Groot burenpakket

‘Het is een angstige tijd, zeker als je niemand meer ziet. Laten we het gebruiken om elkaar dichterbij elkaar te brengen. Op gepaste afstand dan wel. Het levert ook saamhorigheid op. Met mijn buurtgenoten maken we op afstand nog steeds praatjes. Vrienden die niet in de buurt wonen zijn nu letterlijk ver weg.’

Binnenkort lees je hoe het staat met de plannen voor de Fronikboerderij.