Zaanse Vrouwenkr8 regelt de ontmoeting

Het jaar werd afgesloten met een ontbijt bij de HEMA in Zaandam. Iedere maand komen hier veertig vrouwen met een migrantenachtergrond ontbijten op initiatief van Mary Kuek van Zaanse Vrouwenkr8. Het laatste ontbijt van het jaar werd hen aangeboden door de bedrijfsleider, omdat hij het zo’n mooi vrijwilligersinitiatief vindt.

De vrouwen komen uit Syrië, Sudan, Marokko, Turkije en Somalië. Ze komen eens per maand ontbijten bij de HEMA en regelmatig zijn er bijeenkomsten bij buurthuis Poelenburcht in Zaandam. Mary Kuek nodigt dan een spreker uit van een welzijnsorganisatie, de politie of de gezondheidszorg om de vrouwen te informeren over een onderwerp dat bij hen speelt.

Een van de vrouwen vertelt dat ze komt voor de gezelligheid, voor de informatie en voor het contact met andere vrouwen. Zo kan ze ook haar Nederlands verbeteren, legt ze uit. Op de vraag waarom het alleen vrouwen zijn, heeft ze geen antwoord. Ze gaat ook graag naar andere activiteiten in het buurthuis waar mannen bij zijn.

Monique (midden) van het Jeugdteam en Mary Kuek van Zaanse Vrouwenkr8 (rechts)

Monique van het Jeugdteam Poelenburg/Peldersveld legt uit: ‘Wij vinden het belangrijk om samen met sociaal wijkteam en GGD het initiatief van Zaanse Vrouwenkr8 te ondersteunen. Daarom bieden wij de ruimte aan en koffie bij het buurthuis. In de buurt komen veel vrouwen weinig de deur uit. De bijeenkomsten die Mary organiseert zijn daardoor belangrijke ontmoetingsplekken.’

Mary Kuek komt uit Soedan en heeft zelf ervaren hoe moeilijk het is om hier alleen een netwerk op te bouwen. Omdat zij er vele jaren geleden zelf alleen voor stond wil zij andere vrouwen helpen.

Al vele jaren leidt ze met veel plezier de bijeenkomsten: ‘Door Zaanse Vrouwenkr8 empoweren we vrouwen en stimuleren hen om een eigen leven op te bouwen. Via de bijeenkomsten krijgen ze een netwerk en proberen we hun geïsoleerde leven te verminderen. Zo mogelijk gaan we samen met het Jeugdteam op zoek naar vrijwilligerswerk dat een stap kan zijn naar betaald werk. De bijeenkomsten zijn een middel om je sociaal leven op te bouwen.

We beginnen altijd met koffie. Dat is geen normaal kopje koffie, want hierdoor komen de vrouwen met zaken waar ze mee zitten. We roeren de koffie om de verhalen op te halen. Dit is het middel om samen te praten over problemen, te lachen en te huilen. Het doel is om ze naar huis te laten gaan met een glimlach.’

Eerdere reportages over Zaanse vrouwenkr8

Het verhaal van Mary Kuek

Zaanse Vrouwenkr8: ‘Yes we can’