Zaanse Vrouwenkr8

‘Door Zaanse vrouwenkr8 empoweren we vrouwen en stimuleren hen een eigen leven op te bouwen.’ Mary Nyibol Kuek komt uit Soedan en heeft een bijzondere achtergrond en motivatie om vrouwen met een migratie-achtergrond in Zaanstad de helpende hand te reiken. 

Twee ochtenden per week begeleidt Mary Nyibol Kuek een vrouwengroep met een migratie-achtergrond, een in Poelenburcht en een bij buurthuis De Kolk in Zaandam. Ze is ook vrijwilliger bij het jeugdteam Pelder-Hoornseveld Poelenburg waar ze samen met Olivia en Anneke elke week een thema-ochtend organiseert.

Het zat niet in ons systeem om voor jezelf op te komen

maria1
Mary in buurthuis Poelenburcht met het kopje koffie dat uitlokt om verhalen te vertellen.

‘In Soedan heb ik van mijn vader geleerd dat je alles kan bereiken. Mijn vader heeft mij gestimuleerd om te studeren en mijn doel te bereiken. In Egypte heb ik vier jaar aan de universiteit Psychologie en Filosofie gestudeerd, dat was niet makkelijk. Toen ik terugkwam in Soedan was mijn vader erg trots omdat ik het eerste meisje uit de stam was dat een universitair diploma had. Dat vervulde mij met blijdschap. Maar ook met verdriet omdat vrouwen daar geen waarde hadden. Het zat niet in ons systeem om voor jezelf op te komen. In Soedan heb ik daarom meisjes gestimuleerd om voor zichzelf op te komen, om te studeren, een diploma te behalen en een toekomst op te bouwen. Ik leerde ze ook dat ze een netwerk nodig hebben, je hebt vooral mensen nodig als je iets wilt bereiken.

Toen ik jaren geleden naar Nederland ben gevlucht, kende ik niemand. Er was niemand die mij wilde helpen in dit vreemde land. Toen mijn man na twee jaar overleed, stond ik er alleen voor. Ik had de kracht om verder te gaan. In die periode heb ik geleerd om voor mezelf op te komen, er voor te vechten tegen de stroom in, dat is het leven.’

Contact is zo belangrijk voor mensen.

maria2‘Omdat ik er zelf alleen voor stond wil ik andere vrouwen helpen. Via Zaanse vrouwenkr8 heb ik twee vrouwengroepen waarbij we via koffie-ochtenden stimuleren om een netwerk op te bouwen. Om bewust te worden, werk te zoeken, de eenzaamheid en het isolement te verminderen. Contact is zo belangrijk voor mensen. Iedereen wil gezien en gehoord worden.

Vroeger werd dit door BVO, een professionele organisatie, gedaan. Toen deze stopte, ben ik door gegaan via Zaanse vrouwenkr8. Met een kopje koffie bespreken we iedere week een thema waarbij bijvoorbeeld een huisarts, de GGD, de politie, een diëtiste, iemand van het gemeentehuis voorlichting geeft over zaken. Zo krijgen de vrouwen kennis over hun wijk, werk, gezondheid, opvoeding, leren ze voor zichzelf op te komen en leren ze Zaanstad kennen. Bij Zaanse vrouwenkr8 zijn acht vrouwen actief, we organiseren daarnaast op vrouwendag een conferentie bij Poelenburcht.’

Als immigrant is het moeilijk

maria3
Wafa uit Syrië woont 3 jaar in Poelenburg en is een trouwe bezoeker van de vrouwengroep. ‘Ik kijk er echt naar uit. Elke week is er een onderwerp. Hier leer ik beter Nederlands praten en dat ik ook fouten mag maken. Daardoor word ik steeds zelfstandiger. Dit is veel beter dan thuis blijven.’

‘De taal is de eerste stap. Als vrouwen de taal beheersen, dan is opleiding en werk de volgende stap. Toen ik hier kwam als vluchteling was er niemand die mij hielp, ik weet hoe het is om eenzaam te zijn. Het is zo pijnlijk om in een vreemd land zonder familie en vrienden te leven waar je de omgeving niet kent. Als immigrant is het moeilijk, ik wil mensen helpen om weer op te staan en een plek te vinden in de maatschappij.’

Ik zet mijn kracht in om andere vrouwen op weg te helpen.

‘Wij drinken niet alleen koffie, wij roeren er ook in om problemen op te halen. Het is een middel om verhalen te horen waar we om kunnen lachen en huilen. We roeren zaken aan om vervolgens op zoek te gaan naar oplossingen. Door de koffie leer je iemands leven kennen.’

Sinds 2007 begeleid ik de vrouwengroepen. Het vervult me met trots dat ik iets voor ze kan doen. Het is fijn om ze serieus aandacht te geven. De vrouwen worden hier echt gezien, dat is zo belangrijk. Van hun mannen hoor ik terug dat ze blijer worden, veel beter op de tijd letten en creatiever worden, bijvoorbeeld door de kooklessen.’

 

Vrouwen zijn van harte welkom om langs te komen bij de vrouwenochtenden.

  • Dinsdag van 10 tot 12 uur Buurthuis Poelenburcht in Zaandam
  • Donderdag van 10 tot 12 uur Buurthuis De Kolk in Zaandam. Daar zijn ook verschillende Nederlandse vrouwen bij betrokken, door bijvoorbeeld creatieve activiteiten ontstaan er ook nieuwe contacten.