Top 10 van 2023

Eind december maakt ook De Zaanse Verhalen de balans op. Welke verhalen deden het extra goed? Waar hebben de Zaankanters veel belangstelling voor? En wie heeft er een groot netwerk zodat het verhaal flink gedeeld wordt?

Het is bijna een open deur dat met stip op nummer 1 het verhaal van Bakker Lex Brakenhoff staat. Verschillende generaties voerden met veel passie het bakkersambacht uit in Assendelft. Voor Lex was het echt een roeping, waarbij hij zijn talent voor het vak deelde met leerling bakkers en veel fans, zoals hij de klanten graag noemt. Helaas kwam er een onverwachts einde aan deze mooie Zaanse droomonderneming. Door een voedselallergie en stijgende energieprijzen moest hij noodgedwongen op zoek naar een opvolger. Deze werd helaas niet gevonden. Eind 2023 komt er een einde aan het vakwerk. Het gezin woont inmiddels in Bonaire.

Meer populaire Zaanse ondernemers kozen in 2023 voor een wereld buiten de Zaanstreek. Want ook het ‘Ik vertrek’ verhaal van Jeroen en Janet Gruijs scoorde hoog. Zij wisten veel mensen te enthousiasmeren met wisselende concepten bij Wolfsend, de Watertoren, catering en pop up diners. In Frankrijk gaan ze door met het creëren van een goede beleving bij hun eigen b&b.

De nummer 2 van meest gelezen verhalen is de open brief aan Pieter Hildering. Ad de Lange schreef deze brief om aan Zaankanters te laten weten hoe zijn populaire festival ooit is begonnen. Dankzij het geloof in Ad en de steun van ondernemer Pieter Hildering, die is overleden, is Babbels Live gestart en zo’n succes geworden.

Iedereen die Ad de Lange kent, weet dat hij prachtige verhalen kan vertellen. Zo scoorde zijn Festivalverhalen ook hoog.

Gynaecoloog Sylvia Dermout maakte het draagmoederschap mogelijk. Zij is ook een van de oprichters van Anna’s Huis Centrum voor Leven met kanker. Haar indrukwekkende verhaal werd veel gelezen.

In de Zaanstreek hadden de fabrieken vroeger een sociale taak. Deze is overgenomen door verschillende Zaanse fondsen. Het verhaal waarvoor je bij hen kunt aankloppen, was een hit. Opmerkelijk genoeg zijn er tegenwoordig minder aanvragen. Maar dat zal zeker ook liggen aan het feit dat er overal een tekort is aan vrijwilligers. Dus mocht je nog tijd en energie over hebben? Kijk dan even op www.dezaanseverhalen.nl. Hier staan talloze verhalen van initiatieven die jou graag zien komen.

1. Lex Brakenhoff vertrekt

2. Open brief aan Pieter Hildering van Ad de Lange

3. Nieuw hospice het Tij in Zaandam 

4. Jeroen en Janet van Wolfsend vertrekken naar Frankrijk

5. Zaanse fondsen: Nazaten van gedachtegoed Zaanse fabrieken

6. Sylvia Dermout, inzet voor draagmoederschap en Centrum voor leven met kanker

7. Festivalverhalen van Ad de Lange

8. AmsterSham Syrisch ijs en baklava een Zaans product?

9. Steeds meer mensen zien Wormerveer in een nieuw licht. In gesprek met Leon Hamming.

10. Moriaanshoofd oudste pand van de Zaanstreek