Festivalverhalen van Ad de Lange

Voor Ad de Lange is muziek van grote betekenis. In Bar Babbels speelde de muziek een grote rol en later ook bij Parkpop en Babbels Live.

Ad is een goede verteller. Zo vertelt hij graag mooie anekdotes over de begindagen van het muziekfestival Babbels Live.

Zaterdag 17 juni 2023 Babbels Live

Rider

Een rider is een verlanglijstje van popartiesten hoe ze tijdens een tournee willen eten en drinken en de wensen voor de techniek. Soms staan er zeer opmerkelijke zaken op. Zo is het verhaal van Van Halen zeer bekend. Zij wilden blauwe smarties. Dat hadden ze er op gezet om zeker te weten dat hun rider werd gelezen.

Niels Geusebroek kwam bij de eerste editie van Babbels Live spelen met Silverstone.

Ad: ‘Wat ik zo vreemd vind aan jou is dat in je rider staat dat je speciale macadamianootjes wil van een zaak op de Amsterdamse gracht.’

Niels: ‘Daar weet ik niets van.’

Ad: ‘Maar het staat toch echt in je rider.’

Niels: ‘Oh dan weet ik waarschijnlijk wel hoe het komt. Na een optreden zijn we wel eens dronken. En dan komt de tourmanager langs met de vraag waar we op dat moment zin in zouden hebben. Toen heb ik macadamianootjes gezegd, dat vond ik wel een geinige aparte naam. Het was niet de bedoeling dat dit in de rider kwam. Dat gaat er weer uit de volgende keer.’

Jett Rebel

‘Ik wilde per se Jett Rebel hebben. Als ik iets in mijn kop heb, dan moet het zo gebeuren. Indian Summer had hem ook geprogrammeerd. Omdat het festival vlakbij was in dezelfde periode was er sprake van concurrentiebeding. Ik kon alleen een mystery guest aankondigen en een week van tevoren pas de naam bekend maken. Dat lieten we maar gebeuren als beginnend festivaldirecteur.

Elisa van Vaalen is een groot fan van Jeff Rebel. Ik stelde Elisa aan Jack voor: ‘Dit is mijn dochter. Zij blijft de hele dag bij jou.’ Dat vond zij natuurlijk fantastisch. Hij wilde wel een sticky hebben, maar in Krommenie heb je geen coffeeshops. Hij stelde voor dat hij Krommenie wel wilde zien. Hij stapte op de fiets van Elisa met haar achterop, want zij wist wel waar iets te krijgen zou zijn.

Jeff Rebel is zo’n leuke vent. Hij is zo enthousiast. Naast het podium stond een steiger met boxen. Daar klom hij op om van daaraf te gaan zingen. Het publiek vond het geweldig.’

Kensington

‘Ik zal nooit vergeten dat na afloop van het optreden van de band Kensington de bandleden over het hek klommen. Ze gingen naar het publiek toe om handjes te geven. Zoiets is ondenkbaar vandaag de dag.’

Di-rect

‘Een van de mooiste verhalen gaat over Marcel Veenendaal van Di-rect. Ik ben er altijd bij als de artiesten komen. Zeker bij Di-rect, want daar ben ik een grote fan van. Bij de ene band voel je je meer thuis, bij een ander denk je ‘zoek het maar uit.’

Ik stelde me voor aan Marcel: ‘Ik ben Ad de Lange, de organisator.’

Marcel: ‘Onder wat voor pet organiseer je dit?”

Ad: ‘Ik heb een bar en ben gek op muziek. Het begon met Babbels Koningsdag, daarna was het Wolter Kroesdag. Toen kwam Parkpop in het Agathepark. En nu is er Babbels Live, het wordt steeds groter.’

Marcel: ‘Waarom doe je dit?’

Ad: ‘Ik ben gek op muziek. Alles doe ik vanuit de liefde voor muziek.’

Vaak maken artiesten wel even een praatje om de tijd te vullen voordat ze moeten optreden. Maar met Marcel was het een ander verhaal. Hij vond het echt leuk om te horen. Het is een gewone jongen die in zijn oude Twingo naar de optredens komt, terwijl zijn bandleden in dure auto’s rijden.

Dezelfde avond gaf hij een interview aan RTV Zaanstreek. Daar herhaalde hij exact wat ik hem had verteld. Hij voegde eraan toe: ‘Daar doe ik het voor, voor mensen die zoveel liefde hebben voor de muziek.’

Tourmanager De Dijk

Bij de eerste Babbels Live hadden we De Dijk. In de voorbereiding hadden we veel te maken met de tourmanager, een leuk joch. Bij het optreden was er een ander, omdat de eerste aan zijn teen werd geopereerd. De nieuwe was nogal een ventje, die wilde bepalen hoe alles er uit kwam te zien. Dat is niets voor ons. Wij willen gezelligheid en hij liep de sfeer te verzieken.

Bij het festival was er een groep die op een apart veld stond. Met hun all inclusive tickets hadden ze toegang tot onbeperkt eten en drinken. De mensen die betaald hadden voor een band zonder extra stonden op een ander stuk terrein.

Tourmanager: ‘Dit mag niet. De Dijk treedt alleen op voor gewone mensen.’

Ad: ‘Dit zijn allemaal gewone mensen. Ga jij maar tegen de mensen op het veld zeggen dat ze hier niet mogen komen. Het is mijn festival, dat bepaal ik.’

Even later stond mijn vriendin Suus op het podium om foto’s te maken van de band. Ze moest eraf van de tourmanager.

Ad: ‘Dit is mijn vriendin. Door haar en mij is dit festival er.’

Tourmanager: ‘Dat wist ik niet.’

Ad: ‘Jij hebt het recht niet om haar van het podium te sturen. Niet meer doen. Niet zomaar mensen op eigen initiatief wegsturen.’

En toen kwam er een verzoek van iemand in een rolstoel. Hij had nog maar kort te leven en zijn grote wens was om met Huub van der Lubbe op de foto te gaan. De tourmanager weigerde.

Ad: ‘Dit bepaal jij niet. Hoe vaak moet ik dit nog zeggen?’ Ik ben naar Huub gegaan en die wilde natuurlijk wel.

Vervolgens stapte de tourmanager naar burgemeester Geke Faber toe. ‘Hoe lang denkt u nodig te hebben voor een praatje? Dat mag niet te lang zijn.’ Geke Faber: ‘Ik denk drie minuten.’ Hij: ‘Dan is het goed.’

Ad: ‘Ik moet de burgemeester en Jeroen Olthof aankondigen. Misschien wordt het wel tien minuten lang. Dat bepaal ik. Het is een feest voor ons allemaal. Als het te lang is, dan spelen jullie maar een nummer minder.’ Huub kwam erbij staan en die heeft de tourmanager aan de kant gezet. Het werd er immers zo niet gezelliger van. De Dijk heeft nog vaker bij ons gespeeld, maar met de toenmalige tourmanager heb ik niet meer te maken gehad. Dat klikte niet.

De Dijk verwachtte trouwens ieder jaar te kunnen spelen. Maar ik heb nog veel meer artiesten die ik wil zien. Ik wilde Golden Earring, Doe Maar, Anouk, Kensington, Racoon, Bløf. Alle grote bands van Nederland wil ik op het podium. Helaas lukt Doe Maar niet meer.’

Beste geluid van de wereld

‘Bij kleine optredens regel ik het geluid altijd via Jottem. Wanneer het om grote optredens gaat dan bestel ik dat via Triple in Purmerend. Zij hebben Clear Brothers.

Bij het eerste optreden van De Dijk bij Babbels Live vertelde het management: ‘We kunnen alleen via Amco spelen, daar herkennen we ons geluid in. We hebben toen een paar mensen bij elkaar gezet om een oplossing te vinden. Een paar boxen weg en een paar boxen erbij. Plus een extra rekening van 10.000 euro.

We hebben daarna besloten om achter Babbels Live het woord festival te plaatsen. Wanneer een band bijvoorbeeld op Pinkpop speelt dan moeten ze het immers ook doen met de muziekinstallatie die er staat.’

Golden Earring

‘Het tweede jaar wilde ik Golden Earring. Via Internet ging ik op zoek naar de manager en dat bleek Rob Gerritsen te zijn, een broer van een bandlid. Hij zag het niet zitten. ‘Een man van een kroegie wil Golden Earring. Dat kan niet. Dat is al eens fout gegaan.’

Golden Earring speelde in een sporthal in Beverwijk en hij nodigde me uit om daar langs te komen en te vertellen over de plannen. Het voorjaar daarop was het zover. Ik had aftermovies bij me van De Dijk en Niels Geusebroek. ‘Dat ziet er goed uit. Wat voor geluid hebben jullie?’ ‘Clear Brothers van Triple’ ‘Ok, dat ziet er goed uit. Daar durven we ons wel aan te wagen.’

Later las hij het contract: ‘Zie ik het goed? Hebben jullie echt Clear Brothers? Dat is het beste geluid van de wereld.’

Ad: ‘De Dijk wilde er vorig jaar niet door spelen.’

Rob: ‘Boeren blijven boeren. Wij hebben altijd via Clear Brothers willen spelen. Hoe zijn we geprogrammeerd? Aan het begin, midden of eind?’

Ad: ‘Aan het eind.’ In het contract staat dat een band altijd vijf kwartier moet spelen. Het kan uitlopen wanneer de band en het publiek het naar de zin heeft. Die avond heeft Golden Earring 2 en een half uur gespeeld. Ze kwamen juichend van het podium. ‘Wat een geluid!’

Drummer Cesar Zuiderwijk is gek op koken. Omdat bands soms wel twee keer per dag moeten optreden, is een gezonde voedzame en vooral geen vette maaltijd belangrijk. Wij wilden ze extra verwennen en hadden daarom een sterrenkok. Cesar was helemaal niet bezig met het concert en was alleen bezig met de kok en het uitwisselen van de recepten.’