FIFA toernooi voor jongeren

‘Wanneer een grote groep kinderen en jongeren op straat hangt, dan worden ze als vervelend gezien. Organiseer een leuke activiteit en dan hebben 80 jongeren een geweldige middag. En dan is saamhorigheid het trefwoord dat bij dezelfde jongeren past.’

Aldus voetballer en influencer Arsenio, daghost bij het tweede FIFA speltoernooi op 6 mei bij Sporthal Zaandam Zuid. Op verschillende plekken in Zaanstad spelen jongeren tegen elkaar achter een spelcomputer. Wanneer ze niet spelen, is er sport en spel en dans.

Arsenio: ‘Alles verloopt in harmonie omdat er iets wordt georganiseerd dat ze leuk vinden!’

Voor Zaanse jongeren

Het FIFA toernooi wordt georganiseerd door Yasin Serin van stichting Darwinparkfestival en Gerard Lommerse/Dirk Beets van FluXus. Samen hebben ze jongeren geïnterviewd met de vraag wat ze graag zouden willen. De uitkomst is gamen, sport, spel en leuke activiteiten.

Ze organiseren wat de jongeren willen op verschillende plekken in Zaanstad. Daarbij zoeken ze steeds contact met lokale organisaties zodat iedere editie van het FIFA toernooi andere jongeren bereikt met een verschillend aanbod van sport, spel en cultuur.

Zo werken ze voor het onderdeel sport bij de FIFA toernooien graag samen met Sinan Kelebek van SK Coaching en Marcello Dello Stretto van de Stichting Bereik Meer. Zij bereiken veel jongeren in de wijken met sport en willen dit graag uitbreiden. Ook betrekken ze Sociaal Wijkteams en de wijkmanager bij de middagen.

Met subsidie van het Rijk/gemeente Zaanstad organiseren ze de activiteiten voor jongeren. Met de toernooien op de Playstation kunnen prijzen worden gewonnen. De finale is in het Zaantheater.

SK Coaching

Sinan Kelebek van SK Coaching is sinds anderhalf jaar actief in Zaandam Oost. Samen met coaches uit de wijken organiseert hij sport en spel. Zijn slogan is ‘meer dan sport’ want hij ziet de sport als middel om met de jongeren in contact te komen. Op de vraag waarom hij zoveel jongeren aantrekt is zijn antwoord ‘Wees oprecht en echt, dan zie je vanzelf wat er gebeurt. Ik ben zelf opgegroeid in Amsterdam Oost. Ik kan me heel goed herkennen in de jongeren, in de dingen die ze meemaken en hun smalle horizon. Met SK Coaching wil ik hun horizon verbreden en kijken wat ze nog meer nodig hebben naast sport.

We hebben inmiddels al veel contact met jongeren. In de appgroep zitten al 170 jongeren en betrokken ouders. Op zaterdag, maar ook op andere dagen, organiseren we al veel sport en spel in de wijken. We hebben het nu twee keer georganiseerd. De combinatie met sport en spel en een activiteit van FluXus werkt heel goed.’

Kracht is nieuwe dingen ontdekken

Gerard Lommerse van FluXus: ‘Wanneer ze niet achter de spelcomputer zitten dan is er voetbal, badminton, boogschieten, of een andere sport. De kracht is dat jongeren nieuwe dingen gaan doen. Bij de Zaanse Experience organiseren we tijdens de schoolvakanties ook een combinatie van sport, spel en cultuur. Als je jongeren zou vragen of ze iets met cultuur willen, dan hebben ze geen interesse. Wanneer je het aanbiedt, dan doen ze altijd mee.

We trekken nu nog geen meiden aan. Daar gaan we wel iets voor bedenken, door bijvoorbeeld iets te doen met virtual reality brillen.

Overal in Zaanstad waar jongeren komen, willen we deze activiteiten organiseren. We zetten rolmodellen in die de jongeren kennen. Zij laten zien hoe je verder kunt komen, dit zijn positieve verhalen, het is belangrijk te laten zien dat mensen uit hun wijk geslaagd zijn.

Het Fifa toernooi is een middel om met jongeren in contact te komen. Wanneer we hun vertrouwen hebben, dan kunnen we ze vragen wat ze willen en of ze mee willen denken over allerlei zaken.’

Iedereen moet het leren

Lucien van Solution Dancecentre: ‘Als je niet durft te dansen en het eng vindt, dan moet je het juist doen! Zo krijg je zelfvertrouwen. Anders blijf je onzeker.

Je leert van dingen die je niet kan of moeilijk vindt.

Probeer het uit! Als baby moet je toch alles eerst leren? Dat geldt ook voor dans, voetbal, voor alles. Je ontwikkelt je door te doen.

Ik hou van het overbrengen, van het entertainen. Om een glimlach op het gezicht te toveren. Iedereen heeft bij het dansen plezier.’

Volgende FIFA toernooi

Op 17 juni is het volgende FIFA toernooi bij Sporthal de Tref in het Kalf Zaandam. Marcello van Stichting Bereik meer organiseert de sportactiviteiten tijdens de pauzes. Daarnaast kunnen jongeren meedoen met breakdance en graffiti in samenwerking met Fluxus. Aanmelden kan via marcelloenrico@hotmail.com.

In september komt er een speciale editie voor meiden. Zij gaan waarschijnlijk iets doen met virtual reality.

In september kunnen jongeren uit Assendelft, Wormerveer en Krommenie meedoen met het FIFA toernooi.