Ik vertrek: Jeroen en Janet

Nog een paar weken en dan is het zover, dan vertrekken Jeroen en Janet Gruijs naar Frankrijk. Ze starten een nieuw avontuur op een berg. In hun nieuwe domein waarbij ze eigenaar zijn van een boerderij (waar ze samen met hun hond Maxima gaan wonen), een complex met vijf kamers, een groot zwembad en een bos, blijven ze graag het contact met de Zaankanters onderhouden.

Lagedijk

Toen Jeroen februari 2011 met Linda Groeneveld startte met een horecabedrijf aan de Lagedijk in Zaandijk waren de omwonenden niet zo blij. Zij waren faliekant tegen het plan voor een terras. Na vele jaren kwam het er alsnog. Het tij is gelukkig gekeerd. Nu maken dezelfde omwonenden plannen om gezamenlijk naar Frankrijk af te reizen om Jeroen en Janet op te zoeken.

Echt Zaanse ondernemer

Voor de Zaanstreek is Jeroen Gruijs een bekend gezicht. Ondernemend, creatief, verbindend. Hij heeft een mooie staat van dienst.

Ik (Sarah Vermoolen) maakte kennis met Jeroen in de tijd dat ik verhalen maakte voor het boek Kijk Zaans (2010). Jeroen was chefkok bij Lust Culinair genieten, zijn kookworkshops waren populair en de maaltijden die hij bereidde als traiteur.

 

Kijk Zaans/Zaanse Parels

In het boek Kijk Zaans gaven geïnterviewden tips voor andere Zaanse parels. Zo ontstond op de website www.kijkzaans.nl een netwerk van Zaanse zaken/mensen/gebieden/natuur die boven het maaiveld uitstaken. Het blijft leuk dat Jeroen nog altijd benoemt dat hij daardoor andere Zaankanters heeft leren kennen, met wie hij graag samenwerkt. Denk aan bakker Lex Brakenhoff en Arthur Kruijt van de Tweekoppige Phoenix om er maar een paar te noemen.

Pop up diners

Jeroen is ambitieus en vol ideeën. Zo organiseerde hij op spannende plekken in de Zaanstreek popupdiners. De plek was bijzonder, het diner verrassend en van een goede kwaliteit en er waren optredens om de beleving compleet te maken.

Op zoek naar een locatie voor een eigen bedrijf liet hij zijn oog vallen op een mooi pandje op het Hembrugterrein. In 2010 kwamen er echter te weinig bezoekers om het risico te nemen. Jeroen is immers ook een zakenman, met gevoel voor wat wel en niet werkt.

Groene Smaak/Wolfsend

Wolfsend, toen heette het nog De Groene Smaak, aan de Lagedijk in Zaandijk bleek een veel interessanter optie. Yvonne Delorne, eigenaar van het Zaans Bakkertje, was in het mooie Zaanse pand met een smuiger een winkel en cateringbedrijf gestart. Zij werkte daarbij graag samen met andere Zaanse ondernemers en creatieven.

Jeroen nam samen met Linda Groeneveld het bedrijf over. In die tijd verscheen ook mijn tweede Zaanse boek Zaanse Parels. Speciaal voor het boek ontwikkelde Jeroen, net zoals andere Zaanse chefkoks, een echt Zaans recept waarbij hij gebruikmaakte van de Zaanse smaakmakers.

Gouden locatie

De locatie aan de Lagedijk, vlakbij de Zaanse Schans waar jaarlijks miljoenen toeristen komen, bleek goud waard. Jeroen en Linda zetten zich volop in om verschillende doelgroepen optimaal te bedienen. Linda had een achtergrond in catering, Groeneveld Catering ontwikkelde zich vanuit de zaak aan de Lagedijk tot een grote speler. Veel bedrijven wisten hen te vinden, steeds vaker gingen de lekkere gerechten ook naar locaties buiten de Zaanstreek.

De afhaalmaaltijden werden vervangen. Met zoveel toeristen die vanaf het station Zaandijk bijna langs komen lopen, was het logisch dat ze zich richten op die doelgroep. De Zaankanter werd echter bepaald niet vergeten.

Van Linda naar Janet

Linda stopte met het bedrijf om zich te richten op een nieuwe carrière in het onderwijs en Janet, de vrouw van Jeroen, kwam in de zaak. Het bruiste van de ideeën. De zolderverdieping werd de plek waar Zaanse organisaties en clubjes samen konden eten. Er werden thema-avonden bedacht zodat ook individuele Zaankanters konden genieten van het goede van Jeroen zijn keuken.

De eigenaar van het pand aan de Lagedijk informeerde of Jeroen interesse had in de Watertoren. Dat had hij wel, ondanks zijn hoogtevrees. Toen hij het fenomenale uitzicht zag, ontstond er naast Wolfsend en Groeneveld Catering de derde pijler. Eten op grote hoogte bleek een groot succes. Gasten werden getrakteerd op heerlijke gerechten. Er kwamen thema-avonden die iedere keer snel waren volgeboekt.

Bruisend bedrijf

Februari 2020 kwam ik bij Jeroen en Janet langs en tekende op wat ze allemaal succesvol hadden ondernomen. Janet was bezig met de opleiding tot Babs zodat zij bruidsparen kon trouwen bij de Watertoren. Ze werken steeds meer samen met Zaanse ondernemers die muziek maakten, een drankje of een gerecht maken. De creatieve combinatie en het feit dat het een mooi eindproduct zou opleveren waren het uitgangspunt.

En toen…

En toen kwam corona. Er brak een zware tijd aan. Regelmatig kwam ik op bezoek en zag ik hoe al hun plannen verdampten. Steeds herpakten ze zich en bedachten weer iets nieuws. Zij hadden als een van de eersten gezien hoe de toeristenstroom verdampte tot deze helemaal stilstond. Tijdens de eerste lockdown bleken ze bijzonder creatief. Hun afmaaltijden werden een succes. Veel geld leverde het niet op, wel voldoende om de lopende rekeningen te betalen en de band met de Zaankanter nog verder aan te halen. Ze kijken nog altijd trots terug op de eerste dag toen er honderd bekende en nieuwe klanten langskwamen om een tasje op te halen met een themamaaltijd. Er werden nieuwe menu’s bedacht. In die tijd werden ze genomineerd voor beste restaurant in de regio en kwamen heel ver (nummer twee van de beste restaurants in de Zaanstreek).

Lockdown 2, 3

Toen kwam de tweede lockdown en de derde. Andere Zaanse restaurants hadden hun formule gekopieerd, waardoor de spoeling veel dunner werd. Voor de coronacrisis hadden ze een kleine veertig personeelsleden, door corona bleef er een vaste groep over van een handvol. Keihard werken, onzekerheid, en het steeds bijstellen van de plannen eisten hun tol. De Watertoren werd afgestoten. Omdat er geen vakkundig personeel meer te krijgen was, moest de catering ook worden gestaakt. Alles werd minder.

Nieuw avontuur

Toen de eigenaar van het pand informeerde of ze interesse hadden in een woning in Frankrijk keken Jeroen en Janet elkaar aan. Dat hadden ze wel.

Janet: ‘Creativiteit en flexibiliteit kenmerkt ons en blijven relativeren. Waar word je gelukkig van? Dat is de vraag die we ons altijd stellen. Wat heb je nodig om je hoofd boven water te houden? We hebben niet veel nodig, met weinig middelen zijn we ook gelukkig. Daarom nemen we de stap om een bedrijf te starten in Frankrijk. Zes maanden per jaar verwachten we gasten te hebben, de rest van het jaar moeten we daarmee financieren. Daar moet je wel tegenkunnen. We hebben zo’n groot netwerk, dan komen er allemaal leuke dingen op ons pad. De kamers die we gaan verhuren zagen er vooral strak maar niet persoonlijk uit. Van een vriendin die voor Funda huizen verkoopklaar maakte, hebben we een enorme voorraad spullen over kunnen nemen zodat we de kamers een eigen gezicht kunnen geven.’

Chambre d’hotes

Jeroen: ‘We hebben veel plannen. In het bos zou oorspronkelijk een wandelpaadje zijn, dat gaan we terugvinden. Het gebied leent zich goed voor wijnbouw, we gaan onderzoeken wat er mogelijk is. In de omgeving zijn zoveel mooie bedrijven, dat is heel leuk om mee samen te werken en om een bezoek aan te brengen met onze gasten. We hebben veel ideeën. In het hoogseizoen gaan we de vijf verblijven verhuren per week aan gasten. Het wordt een chambre d’hotes zodat gasten in de ochtend kunnen aangeven of ze die avond mee eten. Er is ook zoveel keuze aan restaurants in de omgeving zodat die combinatie aantrekkelijk is. Natuurlijk ga ik in het voor- en naseizoen speciale weken organiseren met kookworkshops. Janet heeft contacten om hier yogaworkshops geven. Schilders kunnen hier ook lessen geven. Op de berg gaan we zorgen voor een satellietverbinding zodat mensen die hier willen werken ook een goede wifiverbinding hebben. In de omgeving zijn truffels, voor mij als chef-kok is dit een walhalla waar je met zulke prachtige producten kunt werken.

We gaan ook onze eigen groenten verbouwen.

Veel Zaankanters hebben al gezegd dat ze langskomen. We staan open voor alle ideeën. Kom maar praten, we denken graag mee.’

Afscheid

Zaterdag 19 augustus kunnen Zaankanters afscheid nemen van Jeroen en Janet bij Wolfsend. Op 24 september vertrekken ze naar Frankrijk. Jeroen voegt nog toe: ‘Met de trein ben je er in 8 uur en met de auto in elf uur. We zien jullie graag komen!’ https://www.maisonculier.nl/

We hebben gelukkig een goede Zaanse onderneemster die Wolfsend met het personeel overneemt.