Zonnebloemreis: Dit moet in de krant of op Facebook!

‘Toen we terugkwamen van ons reisje, waren we echt emotioneel. Dit moeten meer mensen weten! Ik zei tegen mijn vriendin “Ik heb nog wel een ingang”, en daarom zit jij hier nu.’

Maak kennis met Gonda

Gonda woont sinds zes jaar in Acht Staten in Wormerveer. Daarvoor woonde ze in Oostzaan. Acht Staten biedt langdurige verzorging aan ouderen. ‘Hier krijg ik de hulp die ik nodig heb. Het is hier hartstikke goed. Er zijn veel activiteiten. Zelf ben ik heel creatief, daarom blijf ik ideeën aandragen. Zo heb ik al zes keer een wijnproeverij georganiseerd voor personeel en vrijwilligers. Twee jaar geleden las ik over de Monetwandeling in Zaandam. Was die ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers? Samen met Jeroen ben ik gaan onderzoeken of dat wat voor ons is. Jeroen is mijn maatje met wie ik iedere woensdag ergens naar toe ga. Naar de markt of een winkel.

Maar je zit hier omdat we hopen dat je ons verhaal opschrijft over de Rijnreis met De Zonnebloem.’

Zorg nodig? Toch op reis

‘Acht jaar geleden was ik voor het laatst op vakantie geweest. Als je zoveel zorg nodig hebt, dan haal je het niet in je hoofd om op reis te gaan. Toch had ik daar wel veel zin in. Wanneer je reisjes googlet, dan ben je al snel 1200 euro kwijt. Dat is voor mij veel te veel.’

Mee met de Zonnebloem

‘Zelf was ik vroeger ziekenverzorgster. Vele jaren ging ik mee als vrijwilligster met de Zonnebloem: elf keer met de boot en drie keer naar een hotel. Na 12,5 jaar kreeg ik een beeldje, waarbij mooi in beeld wordt gebracht hoe het is om geduwd te worden en te duwen. Kijk maar naar het gezichten, ze zijn zo blij.

Overnachten in een hotel met de Zonnebloem kan niet meer. Ze hebben vrijwilligers tekort. Daarom willen we graag aandacht voor ons verhaal. Zodat er hopelijk meer vrijwilligers zich aanmelden voor de Rijnreis.  Het is zo leuk om te doen! Je hebt een week veel contact met mensen. Je hebt alle tijd voor elkaar. Mensen zijn zo lief voor elkaar. Iedereen wil wat anders. De vrijwilligers kijken naar wat de gasten willen!

Toen ik zelf vrijwilliger was, keek ik er ieder jaar naar uit. De eerste dag ga je als vreemden aan boord. We waren dit keer met 67 gasten en 63 vrijwilligers. Wanneer je zaterdag de boot afgaat, dan heb je het gevoel dat je elkaar al lang kent. Het maakt zoveel indruk. Daarom willen we ook graag dat ons verhaal gedeeld wordt.’

Kan ik u helpen?

‘De Zonnebloem is geweldig! Dat had ik al gezegd hè? Dan kies ik nu het woord super, alles is leuk! Je hoefde maar met je ogen te knipperen of de mensen stonden al voor je klaar! Er was altijd een vrijwilliger die je rolstoel duwde of die broodjes voor je ging halen.

 Ik ben samen met mijn vriendin Jose gegaan. Zij vertelde: ‘De meest gebruikte zin tijdens onze vakantie is ‘Mag ik naast je zitten?” of ‘Kan ik u helpen?’

Touw tussen de schroef

‘De eerste dag zouden we naar Keulen, maar er kwam een touw tussen de schroef. We hebben uren gedobberd. Het werd toch een heel leuke dag. Zo kon je je voeten laten masseren, naar de kapper of je nagels laten lakken. Lekker rustig en heerlijk dat getut! De kapitein gaf een workshop schilderen en in de avond kwamen er muzikanten aan boord. Het was heel gezellig!

In Andernach kregen we een rondleiding waarbij we oortjes in kregen om het verhaal goed te horen.  In Nederland was er harde wind en regen, wij zaten lekker op een terras met een jas aan en kregen spaghetti-ijs. Ik voelde me de koning te rijk.

We voeren langs vakwerkhuizen en wijngaarden naar Koblenz, bij de Lorelei kom je op het mooiste deel van de Rijn. Overal zag je mooie herfstkleuren. Onderweg gingen we regelmatig winkelen. We kwamen bij zulke mooie winkels met heerlijke dingen. Aan boord hebben we ook lekker gegeten. We hadden van te voren gehoord dat we nette kleding mee moesten voor het captains dinner. Dat was ook heel gezellig.

Ik heb genoten. Met z’n allen heb je een fijn soort saamhorigheid. Je deelt veel met elkaar. Iedereen wil graag een verhaal vertellen en naar elkaar luisteren. Het is zo mooi dat de Zonnebloemreisjes er zijn. Het is ook fijn dat het betaalbaar is.

Vrijdagavond meerden we af bij Arnhem. De dag erna werden we door busjes opgehaald, iedereen kreeg een nummer van het busje dat op de kade klaarstond om je naar huis te brengen. Met twee nieuwe whatsapp contacten kwam ik terug.’

Volgend jaar weer, misschien met jou als vrijwilliger 🙂

José schrijft: ‘Bij het aan boord gaan, voelde ik me meteen welkom. Je kwam in een warm bad terecht. We maakten een fijn reisje over de Rijn. Het was indrukwekkend hoe alle vrijwilligers aandachtig, zorgzaam en met veel geduld en vrolijkheid ons een prachtige vakantie gaven. Ook een groot compliment voor het vaste personeel. Ik heb mooie en heftige verhalen mogen horen. Volgend jaar gaan we weer!’

Gonda: ‘Ik heb mazzel dat ik mee mocht met het Rijnreisje en dat Jeroen iedere woensdag met mij op pad gaat. Die prikkels heb je nodig, dat is heel belangrijk. Anders heb je niets meer te vertellen. Als ik hier op mijn kamer blijf zitten, dan gebeurt er niets.

Hopelijk worden mensen enthousiast om zich aan te melden als vrijwilliger. Dat zou zo fijn zijn.

De vrijwilligers dienen een diploma te hebben in de zorg. Maar als je geen diploma hebt, dan ben je ook zeer welkom als gastvrouw, in de keuken of bij de receptie.

Mijn vriendin en ik hebben al geboekt voor volgend jaar herfst. We hebben er nu al zin in!