Joyce Jansen en de Zaanse Speelgoed- en kinderkledingbank

In 2019 had Joyce Jansen een idee. ’Ik wilde iets leuks doen voor de maatschappij. Als alleenstaande moeder met zes kinderen weet ik hoe moeilijk het is om rond te komen. Het is wel belangrijk dat kinderen opgroeien met boeken, puzzels, educatief en leuk speelgoed. Daarom ben ik vier jaar geleden de Speelgoedbank gestart in Wormerveer.’

Joyce begon in een kamer van het Zonnehuis in Wormerveer. Donateurs konden speelgoed, puzzels, knuffels en puzzels langsbrengen waarna kinderen het gratis konden meenemen.

Goed voor het milieu en het recyclen, en fijn voor de kinderen.

Verhuizing

Bij het Zonnehuis had het Sociaal Wijkteam een kamertje over. Al snel kwam er een kamertje bij en toen stonden overal spullen van de Speelgoedbank. ‘Toen ik hoorde dat er bij Meneba ruimte was voor een tijdelijke invulling, zijn we verhuisd. Omdat daar woningbouw komt, moesten we ook dat pand verlaten. Het was nog even spannend of we een nieuwe locatie konden vinden. Maar op de valreep kwam de gemeente Zaanstad met een oude school aan de Wandelweg 196 in Wormerveer, die al jaren bewoond werd door anti-krakers. Het voelde wel ongemakkelijk toen we de locatie bekeken en je de slaapkamers van de toenmalige bewoners zag. Gelukkig hebben zij allemaal een nieuw plekje gekregen.

We zijn erg blij dat Mulder Verhuizingen en de gemeente Zaanstad ons heeft geholpen met de verhuizing. Gelukkig kunnen we hier vijf jaar blijven, ik moet er niet aan denken om weer te verhuizen.’

Helaas liep het anders en is Joyce inmiddels gestopt. Dit verhaal plaatsen we alsnog om te laten zien waar de Speelgoedbank mee bezig was.

Verwijzing

De afgelopen jaren is het concept wel veranderd. In eerste instantie mochten alle kinderen spullen gratis uitzoeken. Nu werken we met verwijzingen via het Sociaal Wijkteam, SMD en de Voedselbank. Zo weten we zeker dat het bij de goede doelgroep terecht komt. Regelmatig merken we dat mensen nog niet weten wat er allemaal mogelijk is. Dat ze met hun verwijzing ook bij Klein Knippie en de Kledingbank terecht kunnen. We verwijzen ook door naar stichting Leergeld.

Veel mensen weten nog niet dat alle kinderen hier welkom zijn, graag zelfs.

Op alle spullen staat een prijsje. Kom je niet met een verwijsbrief dan kun je voor een laag prijsje iets leuks kopen. Het wordt zo een kringloopwinkel en dat past heel goed bij deze tijd waarbij we zorgvuldig omgaan met hergebruik van spullen. De opbrengst kunnen we heel goed gebruiken voor de laste lasten en activiteiten’.

Kinderkleding

Al vrij snel kwam er naast speelgoed ook kinderkleding binnen. Sinds twee jaar is er een stichting met de naam Speelgoed Kinderkledingbank Zaanstreek. Ze zijn er voor alle Zaanse kinderen.

Bij de voormalige school aan de Wandelweg in Wormerveer zijn verschillende vrijwilligers actief, want het uitzoeken van de spullen, het prijzen en het uitgeven is een intensief project.

Bij de Speelgoed Kinderkledingbank worden steeds meer verbindingen gemaakt met andere organisaties die zich inzetten voor mensen die leven in armoede. En met organisaties, zoals de Juniorkamer en de Rotary, die hiervoor geld inzamelen.

Het is een kleine wereld en Joyce is daar inmiddels een bekend gezicht.

New Bees

Via New Bees komen er vijf vrijwilligers in het kader van de inburgering. ‘Google Translate is onze beste vriend. Met handen en voeten proberen we elkaar van alles duidelijk te maken, want het gaat er immers ook om dat ze Nederlands leren praten.

Hier komen ook vrijwilligers, die zijn afgekeurd of omdat ze een activiteit zoeken wanneer hun kinderen naar school gaan. Het is heel gezellig.

We genieten van elkaar. Je bent er voor elkaar en voor de samenleving.

Duurzaamheid

We zijn heel blij dat donateurs ons zo goed weten te vinden. We nemen nog maar eens per maand op donderdag in, omdat we het niet allemaal kunnen opslaan. Het gaat vooral om kleine spullen.

Wanneer de donaties worden langs gebracht, staat de hele gang vol. 

Het duurzaamheidsaspect vinden we heel belangrijk. En het educatieve aspect. Door de boeken, puzzels en spelletjes stimuleren we dat kinderen lezen en leren. Boeken die hier blijven liggen, gaan naar de schoolbieb. Andere spullen die niet meegenomen worden, geven we bijvoorbeeld aan Oekraïne of ze gaan weg via het Zaanse weggeefhuis.

Blije kinderen

Het leukste is wanneer je de kinderen lekker ziet spelen en snuffelen. Dat is heerlijk om te zien. Doordat de artikelen wel zijn geprijsd, leren ze dat je niet onbeperkt spullen kunt meenemen. Wel is het voor hen geweldig dat ze hier meer dingen kunnen uitzoeken die in een gewone winkel veel geld kosten. Soms komen kinderen hier ook met spaargeld, dan hebben ze vijftig cent of een euro. Daar zoeken ze dan zelf iets voor uit.

Kinderactiviteiten

Regelmatig organiseren we iets leuks. Alle kinderen zijn welkom. Zo doen we iets met de Paashaas, Sinterklaas en andere feesten. De kinderbingo loopt ook storm, dan komen er zo vijftig kinderen. We bieden hier graag een huiskamergevoel zodat kinderen graag komen.

Eens per maand hebben we ook een activiteit voor kinderen met autisme. Het is heerlijk om te zien hoe ze genieten in de zelf gemaakte ballenbak. Voor ouders is dit ook een fijn trefpunt om elkaars verhaal te delen.

In de afgelopen jaren heb ik veel geleerd.

Het is echt een sociale onderneming geworden waar steeds meer bij komt kijken. Dat is wel heel leuk. We zijn echt een multicultibeweging waar iedereen een is. De donateurs en vrijwilligers zijn heel belangrijk. Zonder ben je nergens. Je moet het samen doen. Inmiddels heb ik de wegen naar organisaties steeds beter leren kennen. Toen ik begon was alles nieuw. Nu heb ik vergaderingen, beheer ik een website en dien een subsidieaanvraag in voor de vaste lasten. Alles moet je leren. Ik ben wel enorm gegroeid in deze periode. Het is mooi dat je mensen kan helpen, ook in noodsituaties.’