De buitenbeentjes van Boeren voor Buren

Boeren hebben regelmatig buitenbeentjes, deze vruchten of groentes zien er wat afwijkend uit. Ze zijn te klein, hebben niet de goede kleur of het heeft niet de vorm die mensen gewend zijn. Deze worden op grond van deze afwijkingen afgedankt en zijn niet verkoopbaar.

Boeren voor Buren weet er wel raad mee. De groente en vruchten zijn nog altijd van een goede kwaliteit en zijn een waardevolle aanvulling voor een gezond menu. Voor mensen die weinig inkomen hebben, zijn groente en fruit vaak behoorlijk prijzig.

Buitenbeentjes

Boeren voor Buren bedacht daarom een concept. Zij kopen bij boeren de buitenbeentjes op en ze verkopen ze met een beetje winst door aan organisaties die zich inzetten voor mensen die het moeilijk hebben. Zo heeft Rabobank tijdens de coronacrisis geld gedoneerd om de klanten van de Voedselbank Zaanstreek van een grote partij aardappels en groenten te voorzien, die werd geleverd door Boeren voor Buren. De klanten gaven aan dat ze nog niet eerder een dergelijke goede kwaliteit hadden gekregen.

Ook heeft Boeren voor Buren een keer geleverd bij de Oekraïense zondagschool in Zaandam en aan vluchtelingenprojecten in Zaandam en Assendelft.

Van overschot naar tekort

Laura Yianene: ‘Tijdens corona waren er veel overschotten van boeren waar we dankbaar gebruik van maakten. Tegenwoordig zijn er veel minder overschotten. We moeten zelf regelmatig bijkopen om te voldoen aan de vraag. Door in zee te gaan met grotere leveranciers kunnen we nog goedkoop inkopen. We vinden het belangrijk dat mensen een gezonde maaltijd krijgen en ook fruit kunnen eten. Het tegengaan van verspilling is ook een doel. We willen allerlei initiatieven met elkaar verbinden om dit te bereiken.

We waren op 19 oktober in de Bullekerk bij De Zaanse Beursvloer om kennis te maken met de initiatieven die zich inzetten voor kwetsbare mensen. Zo kunnen we onderzoeken wat we voor hen kunnen betekenen. Ook zijn we op zoek naar een locatie in de regio Amsterdam waar we onze producten kunnen opslaan.’

Meer weten? Kijk dan even op de website van Boeren voor Buren.

Er is blijkbaar ook een organisatie Boeren en Buren, dus wellicht handig om daar ook een kijkje te nemen.