Hans Brinkhuis: Van bank naar voedselbank

‘De eerste keer dat ik bij een uitgiftepunt was, greep het me aan om jonge moeders met kinderen te zien. Maar ook de oudere klanten die door omstandigheden genoodzaakt zijn om zich te wenden tot de Voedselbank. Er kunnen diverse redenen zijn, zoals verlies van partner of werk. Er is iets gebeurd waardoor ze bij ons terechtkomen.’

Hans Brinkhuis vertelde eerder waarom hij zich inzet voor de Voedselbank Zaanstreek. Donderdag 21 april 2022 belde hij: ‘Het gaat niet goed met de Voedselbank. We zijn van 240 naar 270 gezinnen gegaan die we van voedselpakketten voorzien. Meer gezinnen doen een beroep op ons. Zo ondersteunen we nu ook vijftien Oekraïense families. De stijgende prijzen en kosten van energie zijn voor veel huishoudens een probleem. En de instroom van voedsel is 25 procent minder geworden. De Voedselbank heeft daarom meer producten nodig, maar we zien ook dat veel voedselverstrekkers nu meer geven aan Oekraïne. Dat is heel logisch, maar ik maak me ernstig zorgen wanneer deze trend zich doorzet. Zaterdag 23 april is er bij verschillende supermarkten in Zaanstad weer een winkelactie. Hopelijk levert dat veel op.’

  • AH XL Vermiljoenweg Zaandam
  • AH A8, Verzetstraat Koog aan de Zaan
  • AH Rosariumplein Krommenie
  • Vomar Kaaikhof Assendelft
  • Vomar Rozenhof Zaandam
  • Vomar Gibraltar Zaandam

Van 10.00 uur tot 17.30 uur staan onze vrijwilligers bij deze filialen.

Wij vragen: thee, bloem, houdbare melk, appelmoes en andere blik groenten, pasta, pastasaus, vis conserven (vis in blik), vlees conserven (vlees in blik).

Bankier wil iets teruggeven bij Voedselbank Zaanstreek

Hans Brinkhuis was 38 jaar bankier bij ABN AMRO. Sinds november 2019 is hij voorzitter van de Voedselbank Zaanstreek. ‘Tijdens mijn bancaire leven miste ik de balans. De bank zette zich vooral in voor de klanten, aandeelhouders en de eigen organisatie.

Ik vond dat je iets moest teruggeven aan de maatschappij, dat je moest bijdragen zonder dat je er iets voor terug kreeg.

Naast mijn werk heb ik me altijd vrijwillig ingezet via diverse besturen. Met 61 jaar kon ik stoppen bij de bank en ging op zoek naar een zinvolle invulling. Bij toeval hoorde ik dat ze op zoek waren bij de Voedselbank naar een nieuwe voorzitter. Ik had geen idee wat voor type organisatie het was en wat er gebeurde. Ik was vooral op zoek naar iets waar ik toegevoegde waarde kon leveren qua kennis en kunde. Door te helpen en ondersteunen.

Toen ik voorzitter werd van de Voedselbank had ik daar geen duidelijk beeld van. Het bleek een professionele organisatie te zijn waarin uitsluitend vrijwilligers het iedere week mogelijk maken dat zo’n 300 gezinnen een pakket krijgen. Dat is een gigantische operatie. Wij leveren 8000 producten per week uit, 52 weken per jaar. We hebben vijf uitgiftepunten. Afhankelijk van de gezinsgrootte is het een aanvullend pakket waar je drie volwaardige maaltijden van kunt bereiden en drie tot vijf dagen per week van kunt ontbijten. Voordat ik hier kwam had ik me niet gerealiseerd dat die ondersteuning zo belangrijk is, dat het zo nodig is. De mensen hebben echt hulp nodig om volwaardig te kunnen eten.’

Zo gaan er nog steeds veel kinderen met honger naar school.

Hans Brinkhuis

Op of onder de armoedegrens

‘Uit een rapport van 2018 bleek dat er 7100 huishoudens in de Zaanstreek op of onder de armoedegrens leven. Uit schaamte of uit onbekendheid komt dus lang niet iedereen bij ons. We bedienen relatief een kleine groep. Sinds de coronacrisis hebben we 10% meer aanvragen. De verwachting is dat dit toeneemt. Via het project ‘Onder de radar’ proberen we wel mensen van de doelgroep te bereiken, maar met de huidige bemensing en voorzieningen is het een uitdaging om meer mensen van voedsel te voorzien. Dat moet immers wel ergens vandaan komen en goed behandeld en verwerkt worden. We zijn voor 70% afhankelijk van de winkelacties en de rest krijgen we via donaties. Door de coronacrisis in het voorjaar konden we niet meer terecht bij de winkels, want die hadden door de hamsterwoede zelf niet voldoende voorraad meer. Ook de centrale leverancier van de voedselbanken in Amsterdam sloot voor zes weken de deuren. We keken elkaar toen aan: “Wat gaan wij doen?!” We besloten om te  proberen de voedselbank open te houden. Veel andere Voedselbanken in het land sloten noodgedwongen zes weken of langer de deuren. Wij bleven open.’

We zijn afhankelijk van particulieren en donaties.

Schijf van vijf

‘De kwaliteit van de pakketten vinden we zeer belangrijk. We worden ook regelmatig gecontroleerd door de Voedsel- en Warenautoriteit  op voedselveiligheid en hygiëne. De schijf van vijf houden we aan en we leveren graag gezond voedsel. Diverse sportscholen die moesten sluiten benaderden ons tijdens de coronacrisis of we belangstelling hadden voor hun energiedrankjes en frisdrank en snoepgoed. Dat hadden we eigenlijk niet. Af en toe mag er natuurlijk wel iets lekkers in een pakket, maar we streven ernaar om zoveel mogelijk gezonde producten op te nemen. In een pakket zit droge kruidenierswaren zoals wij dat noemen en vlees, brood, ontbijtgranen, boter, andere zuivelproducten en groente. We krijgen regelmatig groentes via de stichting Manna die niet meer verkocht kunnen worden. En b-producten van boeren, die afwijken. Een komkommer groeit krom, maar dat wil een consument niet.

Een tweede taak van de Voedselbank is dat we voedselverspilling tegengaan.

Op een noodkreet van mij in het NH Dagblad waarin ik mensen opriep om voedsel te doneren kregen we veel reacties. Martine Hos van Rabobank Zaantreek belde direct met de vraag waarmee ze ons kon helpen. Zo benaderde ze Flevofoods, boeren in Flevoland, die ze daarmee konden ondersteunen. De voedselbank en Rabobank streven er naar om verspilling tegen te gaan. We kregen via Rabobank Zaanstreek een mooie donatie van 5200 kilo aan groente, aardappels en fruit. Dit zag er fantastisch mooi uit, alsof je het in de winkel had gekocht. Kwaliteit zoals ik die zelf ook zou kopen.

Ik was blij dat we de klanten zo eindelijk ook een keer pruimen, appels en mooie tomaten en bloemkolen konden geven.’

Martine Hos van Rabobank Zaanstreek regelde fruit en groenten voor de Voedselbank

‘Het begint nu weer  zorgelijk te worden. De voedselinstroom is veel minder en we teren steeds meer in op de voorraad. We houden ons hart vast als het aantal huishoudens dat hulp nodig heeft nog meer gaat stijgen… Alle hulp is daarom welkom!’

Kijk op de website van de Voedselbank Zaanstreek als je wilt doneren of vrijwilliger wilt worden.