De mooiste kleding is voor klanten Kledingbank Zaanstreek

‘Het is heel boeiend om met kleding bezig te zijn en te zorgen dat mensen die het zelf niet kunnen betalen goede kleding krijgen. Zo dragen we ook bij dat de afvalstroom van kleding beter gebruikt wordt.’

De twee bestuursleden Hans Sijbrandij en Karel de Koning zijn actief bij de Kledingbank Zaanstreek, die is gevestigd op Inzet 108 in Wormerveer. Het is open van dinsdag t/m zaterdag van 9 tot 14 uur. Voor het pand op het bedrijventerrein Molletjesveer staan twee bakken. Wanneer de Kledingbank is gesloten, kun je hier kleding, beddengoed, schoenen, etc, achterlaten.

Fijne plek

Gepensioneerden en Zaankanters die graag vrijwilligerswerk doen zetten zich graag in voor de medemens. De Kledingbank is ook een ontmoetingsplaats waar mensen weer werkervaring opdoen. ‘De vrijwilligers kunnen een fijne relatie opbouwen met collega’s. Wanneer je het bijvoorbeeld moeilijk hebt, kun je er weer boven opkomen. Zo raak je weer gewend aan werken. Je hebt een goede reden om je bed uit te komen. Deze vrijwilligers maken hier een veilige stap om mee te functioneren in de maatschappij.

De spullen die binnenkomen, moeten gesorteerd worden en krijgen een plek in de winkel. Vrijwilligers hebben hier een eigen taak en doen wat er nodig is. Zo ontdek je wat je leuk vindt.’

Juweeltjes

Bij de winkel en in de kledingbakken komt van alles binnen. ‘Tien procent krijgt een plek in de winkel. De mooiste spullen bewaren we voor onze klanten. De rest sorteren we uit voor andere afnemers. Met de opbrengst kunnen we de huur, gas en elektriciteit van het pand betalen.

We krijgen regelmatig juweeltjes binnen van kledingstukken. Dat is zo fijn, daardoor gaan klanten met prachtige kledingstukken naar huis.

Onze klanten worden doorverwezen via het Sociaal Wijkteam, de Voedselbank, bewindvoerders en Heliomare.

Deze professionals hebben al de inkomenstoets gedaan zodat we weten dat zij recht hebben op regelmatig bezoek aan de Kledingbank.’

Veel jonge klanten

‘We hebben 1100 mensen in het bestand, 590 zijn jonger dan 18 jaar. Bij de Kledingbank worden klanten natuurlijk respectvol behandeld. Soms komen mensen twee keer per week langs om te zien of er iets leuks is binnengekomen. Andere mensen zie je maar eens per jaar waarna ze met goed gevulde tassen naar huis gaan. Per klant is een limiet wat je per jaar mag meenemen.

Je ziet regelmatig dat mensen hier kleding uitzoeken voor een sollicitatiegesprek.

Hard nodig

‘We zijn ook een MUP, oftewel een menstruatieproducten uitgifte punt. Zo kunnen vrouwen bij ons tampons en maandverband krijgen. Daar is veel behoefte aan. Ook aan shampoo en andere producten voor persoonlijke verzorging. Die zijn altijd welkom!

Door de verhalen merk je regelmatig hoe hard de Kledingbank nodig is. Zoals de jongen die al een winterjas had gehaald. Hij kwam terug met de vraag of hij nog een extra dikke winterjas kon meenemen. Die had hij nodig voor zijn krantenwijk, waarbij hij om 5 uur in de ochtend start.

Schooltassen en rugzakken zijn ook heel belangrijk, zodat scholieren niet opvallen omdat hun ouders een tas niet kunnen betalen. Dat geldt ook voor sportkleding, dat is ook heel populair.

Het gaat om waardigheid. Het is prettig als je er leuk en netjes uit ziet. Zo kun je meedoen met je vrienden en collega’s.’

Wensen

‘Jassen zijn altijd populair. Een klant mag een zomer en een winterjas uitzoeken. Die zijn altijd snel weg. Er is ook veel vraag naar beddengoed en dekbedden.

Leuke schoenen zijn ook zo weg. Af en toe krijgen we een zending binnen van een postorderbedrijf. Wanneer iets is beschadigd kunnen zij het niet terugsturen. Voor onze klanten is het fijn zodat ze dan meer keuze hebben.

Waar altijd een tekort aan is, is kleding, jassen en schoenen voor mannen.

Ondergoed en sokken kopen we altijd nieuw.

Op De Zaanse Beursvloer in De Bullekerk stonden we met een wensenlijst. We hebben veel leuke dingen gedoneerd gekregen. We zijn nog wel op zoek naar een stelling waar we de voorraden kunnen bewaren. Een ladder van 6 meter hoog is ook zeer welkom. En gereedschap om kleine klusjes te doen, zoals het repareren van een kinderfietsje.’