“Cultuurkoningin van de Culturele Raad Zaanstad” :-)

Bij de Culturele Raad Zaanstad maken ze van elke avond een feestje. Zo was er gisteren een spelletje om te laten zien dat Zaanstad cultuur heeft waar  graag gebruik van wordt gemaakt :-).

Bij de 29e editie was schrijver Peter Buwalda te gast. Ademloos luisterde het publiek naar zijn verhaal over hoe zijn twee meesterwerken “Bonita Avenue” en “Otmar’s zonen” tot stand zijn gekomen. We moesten er lang op wachten maar na zijn verhaal begrijp je waarom het zo lang heeft geduurd. Het resultaat is er ook naar.

Sarah Vermoolen, de schrijfster van De Zaanse Verhalen en dertien boeken – waaronder Kijk Zaans en Zaanse Parels: ‘Ik heb in maart de vierde druk van Otmar’s Zonen gekocht. Elke zin is letterlijk prachtig, als lezer voel je je zeer gewaardeerd. Voor mij is het een kunstwerk. Het is indrukwekkend hoe je als lezer afwisselend in het hoofd zit van meer hoofdpersonen en verschillende tijden zonder dat het problemen oplevert. Soms wisselt het op 1 pagina en kun je het verhaal toch nog goed volgen. Ik lees veel en genoot enorm van het boek. Naarmate het verhaal vorderde ging ik steeds langzamer lezen omdat ik het zo jammer vond als het uit was. Gelukkig komen er nog een deel twee en drie.

Ik heb zelf twee keer een roman proberen te schrijven, maar als je hoort hoe Buwalda te werk is gegaan dan realiseer je je dat het echt vakwerk is en dat je er eindeloos aan moet sleutelen tot het perfect is.’

Culturele Raad Zaanstad bedacht een leuke grap om een gat in het programma op te vullen. Zo kon Sarah Vermoolen met een oorkonde naar huis.

Na de pauze zou de stadsarchivaris een mooi verhaal vertellen. Door familie-omstandigheden kon hij er niet bij zijn. De CRZ is een creatieve club en bedacht iets leuks.

Wat versta je onder cultuur?

Patrick van Hees, een van de organisatoren en schrijver van boeken over geluk, kwam met de mededeling dat precies tweehonderd jaar geleden een Zweedse koningin werd geboren. Zij zette zich veel in voor cultuur. Hij vroeg zich af wat je onder cultuur verstaat zodat je dat beter kunt promoten. Het publiek wist veel op te noemen: Zaans erfgoed, het archief, musea, galerie, een goede boekhandel, film, theater, kunst, vereniging de Zaansche Molen, muziek, etc.

Omdat de ‘Zaanse cultuurkoningin’ een vrouw moest zijn (de oorkonde lag immers al klaar) werden de vrouwen uit het publiek gevraagd wat zij de afgelopen maanden hadden ondernomen op het gebied van cultuur. Als je iets had bezocht of ondernomen uit de lijst dan bleef je staan, zo niet dan kon je gaan zitten. Gelukkig kocht iedereen boeken en las ze ook. Ook was het goed om te zien hoeveel instellingen er door het publiek werden bezocht.

Vanwege het werk van Sarah – zij maakt hier immers reportages over – ligt het voor de hand dat zij uiteindelijk als laatste overbleef in de grap om een  cultuurkoningin te zoeken voor de Culturele Raad Zaanstad.

‘Nu moet ik natuurlijk wel “bewijzen” dat ik inderdaad de afgelopen tijd een actief cultuurliefhebber was. En ik maak graag gebruik van de gelegenheid om een verhaaltje te vertellen in de hoop mensen te inspireren bij de vele instellingen langs te gaan en te genieten van wat we hebben!

Boeken kopen én lezen

Bij Klazien van de kwaliteitsboekhandel De Stumpel ga ik altijd langs als ik in de buurt ben van Krommenie en vraag haar dan welke boeken ik echt moet lezen. Ze heeft  leuke tips. Ik ga altijd met een of meer bijzondere boeken naar buiten. Overigens heb ik mijn laatste boek van Herman Koch over zijn reis naar Finland via Bol.com gekocht. Dat is wel een uitzondering want bij voorkeur koop ik zaken lokaal. De reden om bij een internetbedrijf iets te bestellen heeft wel een kunstzinnige reden, want ik was op zoek naar fotolijm om twee kunstpuzzels van Kadinsky te lijmen. Als je er iets bij kocht had je geen bestelkosten, vandaar het boek (dat overigens in vergelijking tot zijn vorige boeken tot dusver nog niet echt bijzonder is).

Film

Normaal kijk ik vooral films op netflix. Toevallig was ik laatst wel bij filmtheater De Fabriek voor de première van de muziekfilm met Bruce Springsteen waar ook een bandje vooraf bekende nummers speelde. En bij het Zaans filmfestival had ik in de Verkadefabriek een mooie documentaire gezien – die ik overigens ook al op tv had gezien – over de strijd die meesterbanketbakkers leveren voor de Franse titel. De opening van het filmfestival was zeer geslaagd met een geweldig muziek optreden in het pand van Yada Yada waar ondermeer de trompettist Mark Nieuwenhuis geweldig speelde. Het was een prachtige avond waarbij letterlijk iedereen danste. Daarvoor zagen we met een klein gezelschap een film bij het museum of Humanity die Ruben Timman had uitgekozen vanwege de overeenkomst met zijn droom.

Musea

De verschillende museumlocaties van het Zaans Museum worden extra leuk door de verhalen van de vrijwilligers. Ken je het museum of Humanity al? Mijn zoon en ik zijn er een vrijdag per maand vrijwilliger en het is iedere keer mooi om de bezoekers te ontvangen. Afgezien van dit museum heb ik laatst de tentoonstelling van Rosengaarde in het Groningermuseum, het GRID Graphic museum in Groningen en het weefmuseum in Delft bezocht. Maar eigenlijk zou ik graag wat vaker naar een museum gaan.

Op de lijst stond ook Het Hem. Drie keer ben ik er inmiddels geweest voor een interview. Het was ook leuk dat ik voor twee “chapters” Zaankanters kon aanbevelen die een relatie hadden met het onderwerp zodat zij opgenomen konden worden in de programmering.

Molens

Lid van vereniging De Zaansche Molen zijn we ook. Ieder kwartaal schrijf ik als vrijwilliger minimaal twee verhalen voor De Windbrief. Het is mooi om te zien hoeveel kennis de vereniging heeft en hoe ze de historie levend houdt.

Theater

Theater stond ook op de lijst. Zo heb ik recent Angelique Finkers, directeur van het Zaantheater, geïnterviewd voor een nieuw boek dat ik aan het schrijven ben over opmerkelijke Zaankanters die zich inzetten om de Zaanstreek leuker, duurzamer, sterker te maken.

 

Museum of Humanity

Muziek

Minder geslaagd was het optreden van Claw Boys Claw bij de Groote Weiver. Ik was er op geattendeerd na een interview met Ethan. De zanger was zijn stem kwijt dus het haalde jammer genoeg niet het niveau van vroeger, want vroeger had ik de band vaak zien spelen. Binnenkort is de herhaling.

Groote Weiver

Kunst

Natuurlijk heb ik de opening van de overzichtsexpo van Peter de Rijcke bezocht bij Art Zaanstad. Zijn mooie werk is nog steeds te zien, dit is zeker een aanrader om te gaan kijken.

Expo Peter de Rijcke bij ART Zaanstad
Kunst van Karel Appel in de Paaskerk Zaandam

Archief en duivekater

Ik weet niet meer precies bij welk onderwerp de andere vrouwen, want gelukkig waren er veel bezoekers die echte cultuurliefhebbers zijn, moesten afhaken bij gebrek aan een recente bezoekervaring. Wellicht was dat bij het onderwerp archief. Hier was ik recent om de leuke stadsarchivaris te interviewen. En een duivekater ging mee in de fietstas nadat ik bakker Lex Brakenhoff had ondervraagd.

Al deze zaken toont aan dat er best wel wat te beleven is in de Zaanstreek als je van cultuur houdt. Ruth Pos was er gisteren niet bij, want zij zou anders zeker met de oorkonde voor “cultuurkoningin van de Culturele Raad Zaanstad zelf” naar huis zijn gegaan :-). Lees haar verhaal maar.’

Op deze website van De Zaanse Verhalen vind je talloze verhalen waar kunst en cultuur soms ook een rol in speelt. Wie weet tot ziens bij de volgende CRZ waar Griet Op De Beeck op het podium staat of in het Museum of Humanity.

 

De boekenkast van Sarah puilt uit. Verspreid over het huis zijn er meer boekenkasten. De afgelopen jaren laat ze daarom boeken die minder geslaagd zijn achter in buurthuizen. Zie zwerboeken