Het HEM opent met actie en een goed gesprek

De voormalige kogelfabriek op het Hembrugterrein in Zaandam is omgebouwd tot cultuurhuis. Het is een geschenk van filantroop Alex Mulder aan de bevolking. Zijn investeringsmaatschappij Amerborgh wil hiermee een plek creëren voor kunst en cultuur. Hiervoor is de stichting Het HEM opgericht waar directeur Kim Tuin, voorheen van de stichting NSDM-werf, de leiding heeft.

In Het HEM kun je iedere drie maanden een chapter bijwonen waarbij de organisator zijn of haar idee op de samenleving met je deelt. Er is een restaurant met uitzicht op de voorbijvarende schepen. Aan het einde van de schietbaan in de kelder vind je een spannend café met een uitstekende akoestiek.

Het HEM
Het HEM

Eva Berghaus: ‘In het eerste chapter loop je door de boksschool langs een boksring waar tien weken lang 35 jongeren uit de regio Amsterdam en Zaanstad intensief getraind worden door zevenvoudig wereldkampioen Michèle Aboro. Ze werken toe naar een boksgala. Jongeren van 15 t/m 35 jaar uit alle lagen van de bevolking leren van elkaar en volgen naast de training allerlei workshops.

Het doel is dat ze al boksende van elkaar leren.

De groep die zich heeft aangemeld was zo tof dat er meer mensen meedoen dan oorspronkelijk het plan was.

Het idee is dat de jonge boksers door middel van sport aan zichzelf gaan werken, geprikkeld worden en nieuwe inspiratie krijgen. Ze leren zo ook nieuwe mensen kennen.’

Het Hem
Het HEM
Bekijk de video over Chapter 1 bij Het HEM

Aan het eind van de video vertelt Eva dat Het HEM op zoek is naar vrijwilligers die een bijzonder monumentaal kunstwerk willen bewaken. Meer weten? Zie

Eva Berghaus organiseert het Wisselgesprek. Iedere drie maanden zoekt ze mensen met bijzondere verhalen oftewel levende boeken die passen bij het thema van het chapter. Op zondag 30 juni kun je van 15 tot 18 uur in de huiskamer van Het Hem een wisselgesprek aangaan met een levend boek.

Je wordt van harte uitgenodigd om langs te komen en door het gebouw te dwalen en op ontdekkingstocht uit te gaan.

Bekijk de video: Eva Berghaus vertelt over het Wisselgesprek bij Het HEM
Het HEM
Het HEM
Het HEM
Het HEM
Het HEM
Het HEM

Meer weten? Bezoek de website van Het HEM.

Bekijk ook de vacatures

Bekijk ook het verhaal en de video met de twee slimme koppies uit Poelenburg. Met hen kun je een wisselgesprek voeren op zondag 30 juni.