Twee slimme koppies uit Poelenburg zijn NK


Lyna Achghouyab en Samy Achghouyab, karate
Lyna Achghouyab en Samy Achghouyab, karate NK

Op 25 november 2018 werden Samy (die zondag ook 12 jaar werd) en Lyna Achghouyab (8 jaar) NK karate in hun eigen categorie. Genoeg reden dus voor de trotse vader om De Zaanse Verhalen te vragen hier aandacht aan te besteden. ‘Poelenburg is zo vaak slecht in het nieuws en er gebeuren ook veel mooie dingen.’

Ahmed Achghouyab: ‘Met dit verhaal van mijn kinderen willen we laten zien dat Poelenburg niet alleen een plek is voor overlast van hangjongeren, zoals laatst in het nieuws was.’

Onder zijn verhaal vind je de video waarin de twee jonge kampioenen zelf hun verhaal vertellen.

Lyna Achghouyab en Samy Achghouyab, karate
Lyna Achghouyab en Samy Achghouyab, karate

De kinderen van Ahmed trainen vijf keer per week bij Choku gym in Poelenburg, waar overigens de treitervlogger tegenwoordig ook traint. Iedere avond komen er wel honderd kinderen en volwassenen trainen in de twee simpele trainingszalen van Choku Gym, waar indrukwekkende prestaties worden geleverd. Hieronder schrijft Ahmed zijn eigen verhaal.

‘Mijn kinderen zijn op 25 november 2018 Nederlands kampioen geworden in karate. Zoals zij dat hebben geleerd, is dat meer dan alleen sport. Karate is discipline, hard werken en respect.

Deze twee pareltjes van Poelenburg laten zien dat Poelenburg ook een plek is voor talentjes en mensen die hun kansen grijpen en willen bouwen aan een betere toekomst.

Samy is geboren in Peldersveld. Op zijn eerste verjaardag is hij met het gezin naar Poelenburg verhuisd. Zijn zus Lyna is drie jaar later in Poelenburg geboren.

Samy Achghouyab NK karate 2018
Samy Achghouyab NK karate 2018

Samy Achghouyab, NK karate

Samy is de middelste van drie kinderen. Zijn oudere broer is begonnen met karate en heeft Samy meegenomen. Samy zit op het Pascal College (havo/vwo) in Zaandam. Op zijn zevende is hij gestart met wedstrijden. Het was duidelijk dat hij veel potentie heeft. Hij won de afgelopen jaren veel prijzen, zowel in Nederland als in het buitenland. Samy is twee keer bij de burgemeester van Zaanstad geweest om de sportpenning voor sporttalent in ontvangst te nemen. In zijn gewicht en leeftijdscategorie behoort Samy zowel in Nederland als in Europa bij de toppers.

Op 25 november 2018 (zijn verjaardag) deed Samy mee aan het NK karate. Zes weken daarvoor was hij wegens een teenbreuk uitgeschakeld. De vraag was of Samy klaar was voor zo’n groot toernooi en überhaupt mee mocht doen. De sportschoolarts – ook een karateka – heeft toestemming gegeven.

Samy werd na fantastisch werk Nederlands kampioen karate in zijn categorie.

Lyna Achghouyab NK karate 2018
Lyna Achghouyab NK karate 2018

Lyna Achghouyab, NK karate

Zijn zusje Lyna (8 jaar) zit in groep vijf en volgt een keer per week de plusklas voor hoogbegaafde kinderen. Van kleins af aan is zij te vinden bij karateschool Choku. Omdat haar broers ’s avonds trainden en haar moeder moest werken kwam ze al met mij mee in de maxi cosi naar Choku. Vanaf haar vierde volgt zij ook de lessen. Op haar zevende is ze gestart met karatewedstrijden. Lyna liet zien dat zij ook potentie heeft.

De prijzenkast begint aardig gevuld te worden. Op 25 november 2018 mocht zij eindelijke als achtjarige meedoen met het NK.’

En ja hoor, Lyna werd Nederlands kampioene karate in haar gewichtcategorie.

Samy en Lyna hebben hiervoor hard gewerkt om dit resultaat neer te zetten. Dit verhaal laat zien dat Poelenburg ook mooie kanten heeft.’

Samy en Lyna vertellen in deze video hun eigen verhaal, over het belang van de sport, hoe ze denken over Poelenburg. En over wat Samy later wil worden.

De Zaanse Verhalen berichtte eerder over Choku Gym

En het verhaal over Choku