Shatha Tamim biedt overal haar hulp aan

Shatha Tamim
Shatha Tamim (rechts) met haar zus Aida. Samen maakten ze als vrijwilligers hapjes voor de opening van de geluksexpositie in Koog aan de Zaan

Shatha Tamim woont met haar drie kinderen  twee jaar in Zaandam en is een graag geziene vrijwilliger. In het eerste deel van de drieluik over Shatha vertelde ze haar levensverhaal en hoe ze in Zaandam terecht kwam. In het derde en laatste deel lees je hoe Shatha betaald werk vond.

Twee jaar geleden kreeg Shatha een appartement in een flat in Peldersveld in Zaandam.

‘Van Zaandam wist ik niets, wel dat het minder druk was dan Amsterdam en dat was prettig. Ik ben heel gelukkig dat ik hier terecht ben gekomen. Toen ik het appartement kreeg was het helemaal leeg, ook de vloeren waren kaal. Vluchtelingenwerk heeft me toen geholpen. Ook kwamen Truus en Sarah van De Sluis te hulp en de Nederlanders die ik eerder had leren kennen in de vorige opvang. Zoveel mensen kwamen me helpen.’

Mijn buren vroegen zich verbaasd af waar ik vandaan kwam omdat ik zoveel hulp kreeg. Dat hadden ze niet eerder gezien of gehoord.’

Nieuwkomers wegwijs maken

‘Toen het huis op orde was met de hulp van de vrijwilligers en de kinderen naar school gingen ben ik zelf Nederlandse les gaan volgen. Mijn situatie werd iets rustiger.

Mijn buurman Imad Safadi en Ayman Najme wilden activiteiten organiseren om nieuwkomers te helpen.

Ze vroegen of ik mee wilde doen. Tot dat moment had ik alleen Nederlanders en geen enkele Arabier gezien die kwam helpen. Daarom wilde ik net als mijn buren nieuwkomers die geen idee hebben hoe het hier werkt wegwijs maken.  Dit was de start voor de stichting Mozaïek (zie de kadertekst onderaan dit verhaal). We doen van alles, zoals tolken en zaken verzamelen. Mensen worden daar erg blij van.

Bij buurthuis Poelenburcht ontmoette ik Mary van Vrouwenkr8 en het sociaal wijkteam. Mijn ervaring is dat elke deur die open staat leidt naar een nieuwe deur. In Poelenburcht heb ik met veel plezier vrijwilligerswerk gedaan. Zo hebben we activiteiten opgezet voor de kinderen, waren er workshops met koken en creatieve workshops. Vanaf de eerste dag nodigden ze me uit om met een idee te komen en het vervolgens uit te proberen. Mensen staan hier zo open als je iets wilt ondernemen.’

Als ik een idee opperde dan werd ik gestimuleerd om het te organiseren en werd alleen gevraagd wat ik nodig had om het te laten slagen.’

Bij verschillende buurthuizen is Shatha Tanim inmiddels een bekend gezicht

Vrouwenochtend Hof van Holland

Shatha is een van de vrijwilligers bij de Vrouwenochtend. Hoe dat zo ontstaan is, vertelt een medewerker van het sociaal wijkteam.

‘We wilden al langere tijd in de wijk vrouwenactiviteiten opzetten. Dat kwam niet echt van de grond. Bij het buurtcentrum was een inloopspreekuur voor mensen die hulp nodig hebben met hun financiën en het regelen van allerlei zaken. De stichting Mozaïek gebruikte de ruimte voor andere activiteiten, zoals taalles. De stichting Mozaïek en het Sociaal Wijkteam besloten samen de vrouwenochtenden op te zetten. Sinds het voorjaar loopt het goed. De helft zijn vrijwilligers van het sociaal wijkteam en de andere helft van stichting Mozaïek. Inmiddels is eigenlijk iedereen een beetje vrijwilliger omdat we allemaal een beetje mee helpen.

Iedere maandagochtend van 10 tot 12 uur is er vrouwenochtend met een thema. Eens per maand is er een creatieve ochtend, een activiteit met voorlichting, een spel en iets rond koken. Dat laatste scoort het beste. Er is echt behoefte aan in de buurt. In de wijk wonen mensen van talloze culturen, dat zie je terug bij de vrouwenochtenden. De meeste vrouwen komen uit de buurt, maar ook vrouwen uit andere buurten die wat verder liggen worden welkom geheten.

Shatha is een van de vele vrijwilligers die namens Mozaïek de vrouwenochtend organiseren.

Netwerken New Bees en Meet the mama’s

Tell your story

‘Annika die in die tijd bij New Bees werkte, leerde ik kennen toen zij het buurthuis Poelenburcht bezocht. Zij zocht mensen voor het project Tell your story, daar wilde ik graag aan meewerken. Bij Bind op het Hembrugterrein kregen nieuwkomers twee keer een workshop. Het doel was om de verhalen te vertellen in een theater. Wellicht omdat het allemaal te lang duurde verloren mensen de belangstelling en is het project uiteindelijk niet uitgevoerd.’

Blij om mensen te helpen

‘In dezelfde periode was ik actief bij de vrouwenochtenden bij Hof van Holland namens Mozaïek en organiseerde ik activiteiten voor kinderen met een sociaal wijkteam. O ja, ik vergeet nog te vertellen dat ik ook tolk was bij Vluchtelingenwerk. Het maakte mij erg blij om mensen te helpen met allerlei zaken. Dat gaf een goed gevoel. Ik wil graag druk zijn, omdat ik anders teveel ga piekeren over alle problemen.’

Ik wil graag verder, ik wil oplossingen vinden.

Respect en waardering via Meet the Mama’s

‘Inmiddels ken ik veel mensen, zo ken ik nu bijna half Zaandam’, lacht Shatha. ‘Zo ontmoette ik ook Renate Pen die Rock the Kasbah aan het opzetten is. Zij vertelde over Meet the mama’s, waar Syrische vrouwen voor Nederlanders en nieuwkomers Syrische gerechten maken op verschillende locaties.’ Het idee is dat er tijdens zo’n netwerkavond nieuwe contacten worden gelegd. Omdat Shatha Nederlands en Engels spreekt kon zij de gasten verhaaltjes vertellen over de gerechten.  Ze kookte verschillende keren mee als vrijwilliger. ‘Je krijgt daardoor respect voor wat je kan en het maakt mij blij dat al deze mensen mijn eten lekker vinden. Ik heb inmiddels daar nauwelijks tijd meer voor, want ik doe inmiddels zoveel. Daarom ben ik ook gestopt als tolk bij Vluchtelingenwerk.’

Binnenkort deel 3 waarin Shatha Tamim vertelt over haar betaalde werk en hoe ze nieuwkomers helpt om hun weg te vinden.

Aida – de zus van Shahta- geeft José tijdens de vrouwenochtend een taart vanwege haar hulp. Mede dankzij haar hulp met het oefenen van de Nederlandse taal kon zij haar staatsexamen Nederlands B1 halen.

Stichting Mozaïek

Safaa Abbas (links) en Shatha van Mozaïek. De stichting is opgezet door Imad Safadi, de man van Safaa en de buurman van Shatha

De Vrouwenochtend is een van de activiteiten die de Stichting Mozaïek organiseert voor nieuwkomers. Stichting Mozaïek is een organisatie in Zaandam die de rol van vluchtelingen in Nederland wil stimuleren, zodat zij hun steentje kunnen bijdragen in de Nederlandse samenleving. Stichting Mozaïek wil dit doen zonder dat geloof en politieke of etnische voorkeur de projecten beïnvloedt. 
Ze organiseren voor nieuwkomers huiswerkbegeleiding, Nederlandse, Engelse en Arabische les, vrouwenochtenden en familie-avonden. Stichting Mozaïek

Shatha Tamim
Shatha Tamim (rechts) met haar zus Aida. Samen maakten ze als vrijwilligers hapjes voor de opening van de geluksexpositie in Koog aan de Zaan

Drieluik over nieuwkomer Shatha

Deel 1 waar komt Shatha vandaan?

 Deel 2 waarin Shatha vertelt over haar diverse vrijwilligerswerk in Zaandam.

In deel 3 lees je hoe ze een betaalde baan heeft gevonden en andere nieuwkomers helpt.