New Bees matchmaker zoekt kansen

Shatha Tamim, foto Sarah Vermoolen
new bees

Shatha Tamim woont met haar drie kinderen twee jaar in Zaandam en is een graag geziene vrijwilliger. Ze heeft al opvallend veel voor elkaar gekregen, waaronder een betaalde baan. Lees eerst haar levensverhaal en wat ze als vrijwilliger heeft ondernomen.

‘Inmiddels had ik geleerd dat je in Nederland dingen moet vragen en dat niets onmogelijk is. Ik wilde graag betaald werk. Daarom ben ik naar New Bees toegestapt, omdat ik weet dat ik goed ben in wat ik doe en omdat ik veel contacten heb. De reactie was ‘laten we het maar proberen.’ Na twee maanden kreeg ik een sollicitatiegesprek en mocht als stage drie maanden laten zien dat ik een goede matchmaker ben.’

Ik krijg nu betaald voor drie dagen per week. Dat is echt fijn.

New Bees, foto Shatha Tamim
New Bees, foto Shatha Tamim

New Bees: Wat is je talent?

‘Met nieuwkomers hou ik een intake en vraag hen over hun werk, studie en hun talent. Vervolgens benader ik bedrijven, winkels en scholen met de vraag of ze de vrouw of man een taalstage kunnen bieden. Het is erg leuk om met potentiële werkgevers te bellen. Als ze mijn rare mengsel van Nederlands en Engels horen dan werkt dat ook in het voordeel, dat ze eerder luisteren. Ik vond hier mijn weg en werk en dat wil ik ook graag voor andere mensen proberen te regelen. Door een stage kunnen mensen hun talent laten zien. Meestal lukt het om een plek te vinden. Ik ga overal op af en spreek ook mensen op de scholen van mijn kinderen aan, eigenlijk overal waar ik kom. De mensen lopen een stage van drie maanden zodat ze ook beter Nederlands leren. Daarna wordt bepaald of ze mogen blijven, dat is niet altijd het geval.’

We helpen nieuwkomers met allerlei zaken, om hen wegwijs te maken, want in Nederland werken dingen zo anders.

New Bees, foto Shatha Tamim
New Bees, foto Shatha Tamim

New Bees: ervaring opdoen door taalstage

‘De nieuwkomers vinden het vaak leuk om de stage te doen. Ze willen graag werken en zo kunnen ze ervaring opdoen. Tijdens een stage is de werkgever nog niet zo streng en kunnen ze het leren, en zo ook hun Nederlands verbeteren. Sommige zaken zijn hier echt anders. Zo vinden wij het best gek dat Nederlanders af en toe pauze houden, wij zijn gewend om gewoon door te werken. En hier is alles erg georganiseerd waardoor het soms lang duurt.’

Wij doen het sneller door gewoon te doen.’

New Bees, foto Shatha Tamim
New Bees, foto Shatha Tamim

Hoofddoekje is soms een probleem

‘Door te praten met nieuwkomers win je hun vertrouwen. Ze willen graag actief zijn en de mogelijkheid krijgen. Voor hen zelf is het erg moeilijk om werk te vinden. Wij kunnen de brug zijn. Als je voor iemand een stage hebt gevonden waardoor hij of zij verder kan met zijn passie dan word je daar wel gelukkig van. Soms is het wel lastig om iets te vinden. Zo zijn er verschillende vrouwencoiffeurs met een hoofddoek die een stage zoeken bij een kapper, maar dat is niet mogelijk vanwege de hoofddoek. Dat merk je ook als je een plek zoekt bij restaurants, want ook daar is het moeilijk om te werken als je een hoofddoek draagt.

Meestal zijn mensen vriendelijk en staan ze open om nieuwkomers te helpen.’

Je merkt dat mensen hier open staan voor andere culturen en dat iedereen gelijk is en mensen graag willen helpen.

New Bees, foto Shatha Tamim
New Bees, foto Shatha Tamim

Club voor alleenstaande ouders

 Naast haar betaalde werk en vrijwilligerswerk heeft Shatha nieuwe plannen. ‘Ik wil graag iets opzetten voor alleenstaande vrouwen met kinderen in Zaanstad. Als we samen onze ervaringen kunnen delen dan zou dat fantastisch zijn. Als alleenstaande vrouw kom je soms moeilijkheden tegen. Ik ben een sterke vrouw maar ook ik heb iemand nodig die mij steunt en die mijn situatie begrijpt. Met zo’n club help ik mijzelf maar ook anderen. Het hoeven niet alleen moeders te zijn, maar kunnen ook alleenstaande vaders zijn. Het zou ook fijn zijn als er Nederlanders bij komen zodat zij kunnen vertellen hoe zij zaken ervaren en oplossen. Dit is nog maar een pril idee en ik heb er nog geen hulp bij gevraagd.’

Zo bedenk ik altijd weer iets nieuws, dat eindigt nooit.’

Dromen

‘Ik ben blij met het vrijwilligerswerk en het betaalde werk. Het gevoel van ‘goed doet, goed ontmoet’. Je krijgt er een goed gevoel voor terug. Ik ben blij dat ik een fijn leven heb en erg blij met het betaalde werk, het team van New Bees en lieve mensen om me heen heb. De afgelopen jaren heb ik verhalen verzameld van mensen. Daar wil ik ooit een boek van maken. Mijn droom is om in het onderwijs te werken, maar om met kinderen te werken moet ik beter Nederlands spreken. Bij Pascal heb ik gevraagd of ik daar een stage kan lopen als assistent in de kinderopvang. Het is wel veel allemaal dus als er nieuwe dingen komen dan moet ik met andere zaken stoppen. Mijn naam staat voor de geur van een bloem. Zo zie ik mijn leven ook, dat ik overal bloemen pluk waarmee ik een eigen boeket samenstel.’

Overal wil ik ik iets achterlaten en iets speciaals betekenen voor de mensen die ik ontmoet.

Lees ook het interview met de oprichtster van New Bees en met Annika die enige tijd daar heeft gewerkt.

Meer weten? Bezoek dan de website van www.newbees.org.

Drieluik over nieuwkomer Shatha

Deel 1 waar komt Shatha vandaan?

 Deel 2 waarin Shatha vertelt over haar diverse vrijwilligerswerk in Zaandam.

In deel 3 lees je hoe ze een betaalde baan heeft gevonden en andere nieuwkomers helpt.