Rock the kasbah ziet kansen voor nieuwkomers!

Links Renata Pen, Aalia en Huda

Begin 2019 opent Rock the Kasbah een pop-up restaurant in de creatieve broedplaats De Honigfabriek in Koog aan de Zaan. Vrouwen van allerlei nationaliteiten laten ons kennismaken met hun keuken. Je kunt bij de popup een lunch, buffet, borrel of koffie met patisserie bestellen.

Het idee van Renata Pen is om via Rock de Kasbah nieuwkomers kansen te geven op de arbeidsmarkt.

Bij De Zaanse Verhalen vertelden eerder nieuwkomers Aalia en Huda uit Syrië over de eerste bijeenkomst van Meet the Mama’s waar ze trots op terug kijken. Renata Pen uit Assendelft is de initiatiefnemer: ‘Meet the mama’s draait om drie zaken. Het concept ken ik uit Parijs waar mensen van talloze nationaliteiten voor anderen koken om zo elkaar te leren kennen. Ze leren zo de taal en de integratie komt op gang.

Aan het concept wil ik graag iets toevoegen.

Ik wil maatschappelijk betrokken Zaankanters, ondernemers en ambtenaren die komen eten motiveren op zoek te gaan naar banen en taalstages. Zo kunnen we mensen uit hun isolement halen.

Als de mannen van Huda en Aalia betaald werk krijgen, kunnen Aaila en Huda ook weer wat bijverdienen met bijvoorbeeld koken. Nu doen ze het nog vrijwillig. De eerste Meet the Mama’s was vrij hectisch, de volgende keer gaan we het nog weer een beetje beter doen. Iedereen was gezellig aan het praten, er was muziek van Joe uit Syrië en mensen genoten van het eten.

Het is belangrijk dat nieuwkomers taalstages volgen, ik wil dat mensen aan het werk komen en dat begint bij een goede beheersing van de taal.

Bij Meet the Mama’s kregen de gasten een formulier waarop ze konden invullen wat ze konden betekenen voor de twee gezinnen. De volgende keer ga ik het van tevoren via de mail toesturen zodat de gasten er al over kunnen nadenken. Als je bijvoorbeeld een zwemclubje hebt of samen met vrienden gaat hardlopen dan zou je een nieuwkomer kunnen uitnodigen om mee te doen.’

Ook kun je op deze manier mensen motiveren om taalcoach te worden, dat is zo leuk.

Taalstages voor de mannen

De eerste editie heeft opgeleverd dat de man van Huda (kok) de lunches gaan verzorgen bij De Herinnering. En de man van Aalia (juridische achtergrond) kan een taalstage volgen bij Katrien en in het magazijn de bestellingen bijhouden en rondrijden. Deze werkgevers zijn heel gemotiveerd om de mannen van Huda en Aaila te helpen bij de taal. In eerste instantie gaan de mannen via New Bees twee maanden een taalstage volgen en krijgen ze een vrijwilligersvergoeding. Wanneer het bevalt, dan kunnen ze in loondienst.

Ik geloof erin dat bijna alle mensen goed bemiddelbaar zijn, maar je moet dan wel op zoek naar dingen die voor hen belangrijk zijn en wat ze kunnen. Als je door een match enkele maanden werkervaring op doet, dan ben je weer een stap verder. Mensen voelen weer dat ze waarde hebben, daardoor worden ze weer positiever en krijgen ze vertrouwen. Iedereen heeft een netwerk dus de volgende keer denk ik dat er nog meer mensen ergens mee geholpen worden. Normaal spreken de vrouwen anderhalf uur Nederlands per week met hun coach.’

Nu hebben ze zeker tien uur Nederlands gesproken. Dat werkt.

Stichting Rock the kasbah

Mijn eindplan is om in een mooi groot pand allerlei bedrijfjes te laten starten. Begin 2019 start ik met de popup in de creatieve broedplaats De Honigfabriek in Koog aan de Zaan. De lunchroom wordt gerund door vrouwen van verschillende nationaliteiten die ook Arabische gerechten serveren. Je kunt daar broodjes krijgen die net even wat anders zijn. In mijn plan zie ik op termijn ook een winkeltje voor me met Arabische producten, zoals mooie hamamdoeken, oliën, en artikelen voor het interieur en verzorging. De zaaltjes zouden verhuurd kunnen worden voor vergaderingen en bedrijfsborrels waar wij dan de catering voor verzorgen. Start-ups kunnen hier ook terecht, bijvoorbeeld met een fotostudio, meubelwerkplaats of kledingatelier. O ja, natuurlijk kun je er ook kookworkshops volgen en een high tea boeken. In mijn ideale scenario worden zij de baas en zitten ze in het bestuur.

Ik heb wel bewondering voor deze dames. Bij Nederlanders merk ik soms al dat het lastig is om goed uit te leggen wat ik voor ogen heb. Zij verstonden lang niet alles maar ze zeiden direct ‘dat gaan we doen.’ Ik ga er steeds meer vrouwen bij betrekken, ook van andere nationaliteiten.

Het is belangrijk dat nieuwkomers taalstages volgen, ik wil dat mensen aan het werk komen en dat begint bij een goede beheersing van de taal.

Meer weten? Bezoek dan de website Rock the Kasbah