Fronik is de spil in de buurt

Fronik is de spil in de buurt

De Fronik Buurtboerderij is de spil tussen de dijkwoningen en de nieuwbouwwijk. Het vormt het hart van de Westzanerdijk, qua ligging en qua ontmoetingen.

Fronik buurtboerderij

De buurtboerderij staat aan het Westerwindpad in Zaandam nabij de dijk met dijkwoningen en de vinexwijk met moderne woningen. In de wijk Westerwatering is een klein winkelcentrum maar aan de dijk is er alleen de Aldi. Er zijn hier nauwelijks of geen voorzieningen waar buurtbewoners elkaar tegenkomen. De Fronik buurtboerderij is wel zo’n ontmoetingsplek. Nadat de boer was overleden hebben buurtbewoners de buurtfunctie overgenomen. Hier komen buurtbewoners langs om eieren of aardappels te halen, om een praatje te maken of om tussen de rondscharrelende dieren te spelen met de (klein)kinderen.

Het terrein waarop de vervallen boerderij en stallen staan was van Grondzaken van de Gemeente Zaanstad. Na jarenlange inzet en acties van de vrijwilligers – die de boerderij graag wilden behouden – heeft de gemeente besloten dat het behoud van de buurtvoorziening belangrijk is dat het geld dat de grond zou opleveren.

Foto Stichting Fronik Buurtboerderij

Wat is de status van de Fronikboerderij?

Mechel Mangelmans is secretaris bij de Fronik buurtboerderij in Zaandam. ‘De vervallen boerderij die al jaren onbewoonbaar was verklaard, is aangekocht door Stadsherstel. ‘Dat is waarschijnlijk ook de reden geweest dat de gemeente de plannen heeft goedgekeurd. Door keihard werken hebben wij laten zien hoe uniek de buurtboerderij is, voor de gemeente was het ook belangrijk dat er een gerenommeerde professionele organisatie als Stadsherstel aanschoof. De goodwill alleen van ons was waarschijnlijk niet voldoende.

Stadsherstel zet zich in voor het behoud en restauratie van monumenten in Amsterdam, en tegenwoordig ook daarbuiten. Zij kopen voor een symbolisch bedrag en restaureren monumentale kerken, zoals de Zaandijkerkerk en de Bullekerk, en boerderijen. De gebouwen moeten iets specifieks hebben en bijdragen aan het ensemble, zoals ze dat zo mooi noemen. Vroeger stonden in de Zaanstreek overal boerderijen, zoals die van ons. Daarom vonden ze dit interessant om deze in de oude staat te herstellen.

Op 1 september hopen ze klaar te zijn met de restauratie. Zoveel mogelijk wordt oud materiaal hergebruikt, zoals de dakpannen. Het wordt een zorgboerderij voor tien jongeren met autisme. Heren van Zorg gaat de begeleiding op zich nemen.’

En hoe staan de stallen ervoor?

‘Het museum en de stallen zijn van de Stichting Fronikboerderij. De vervallen stallen hebben we afgebroken en gaan we met de buurtbewoners opnieuw opbouwen. Zo blijven de kosten beheersbaar. Het museum blijft onze gezamenlijke ontmoetingsplek. Hier kun je aardappels en eieren en zelfgebakken taarten van buurtbewoners kopen. Samen met Stadsherstel gaan we een tweede ontmoetingsruimte bouwen. Eerder hadden we plannen om deze commercieel te verhuren, maar daar zijn we vanaf gestapt. Het wordt een ruimte waar buurtbewoners hun vijftigste verjaardag kunnen vieren, een kinderverjaardag of een speciale gebeurtenis. Het is vooral bedoeld als buurtfunctie. De Prinsenstichting die twee keer per week hier komt zou er ook gebruik van kunnen maken.’