Proef je buurthuis op 14 april 2019

Ieder Zaans buurthuis is anders en dat kun je zelf ervaren door op zaterdag 14  april de fietsroute Proef je buurthuis af te leggen.

Het is een mooie route van 30 km, waarvoor je je voor € 3 inschrijft bij een van de buurthuizen die mee doen. Alleen buurthuizen in Zaanstad Noord zijn opgenomen, anders wordt de route te lang. Zo kun je van De Vuister in Koog aan de Zaan naar het buurthuis in Krommeniedijk fietsen en tussendoor allerlei buurthuizen aandoen. Overal staat een hapje en drankje klaar. De buurthuizen hebben met elkaar afgesproken wat er geserveerd wordt zodat je overal wat anders kunt proeven. Onderweg kun je een puzzel oplossen waarmee je prijzen kunt winnen.

Flitsbezoek bij buurthuizen

De buurthuizen organiseren dit sinds 2015. Bij de eerste editie waren er 80 fietsers, het tweede jaar 110. Ieder jaar veranderen ze iets aan het concept. De organisatoren ervaren dat ze sommige mensen uit andere buurten of dorpen terug zien komen omdat ze door het bezoek iets hadden gezien waarvoor ze terugkomen.

Proef je buurthuis  biedt afwisselende route

De route is geschikt voor gezinnen en voor scootmobiels, want je kunt overal naar binnen. Ze hebben de tocht zo uitgezet dat je ook een mooi stuk van Zaanstad ziet.

Over de Veenpolderdijk fiets je naar de A3 waarbij je langs de watertoren komt. En in Koog aan de Zaan kun je aanschuiven in de oude brandweerkazerne bij buurthuis ’t Brandtweer. Ieder buurthuis is weer anders. De Lorzie heeft het voordeel dat ze aan de markt in Wormerveer liggen zodat mensen heel makkelijk naar binnen lopen voor een kop koffie. De A3 is een heel oud gebouw, daarachter lag vroeger de gevangenis en het weefhuis.

Het buurthuis De Kwaker in Westzaan heeft echt een gemeenschapsfunctie : hier worden zoveel buurtactiviteiten georganiseerd. Het buurthuis in Krommeniedijk is uniek, die heeft al een heel lange geschiedenis. De kracht van de buurt is daar heel sterk, want zij regelen alles zelf.  Die verschillen zijn heel leuk, daar komen ook weer andere vrijwilligers op af.

Meefietsen? Ga dan langs bij een van de deelnemende buurthuizen en koop voor  € 3 een inschrijfkaart. De acht buurthuizen zijn: De Pelikaan in Krommenie, A3 in Assendelft, De Kwaker in Westzaan, De Vuister en Het Brandtweer in Koog aan de Zaan, De Lorzie in Wormerveer, De Horn in Krommeniedijk en de Noorddam in Westknollendam.

Eerdere Zaanse verhalen over Zaanse buurthuizen

Buurthuis De Palmboom

Gezin in de bres voor buurthuis Kogerveld

Repair cafe Wormerveer

Buurtcentrum De Vuister

Buurthuis Het Brandtweer

De Pelikaan

De Poelenburcht

De Kolk

Zorgcentrum De pennemes

Noorderlicht

Buurtboerderij Fronik