Noorderlicht: Plek waar men zich om je bekommert

Eigenlijk wilde ze een eetcafé beginnen voor eenzamen en alleenstaanden. Het werd Buurtcentrum Noorderlicht, een nieuwe ontmoetingsplek in Wormerveer. Ina Groot: ‘Zo’n plek kan Wormerveer goed gebruiken, er is veel eenzaamheid.’

Ina Groot
Ina Groot

Klaarstaan voor anderen, dat is wat Ina Groot en haar man Peter al jarenlang doen in hun woonplaats Wormerveer. Samen runnen ze zo’n achttien jaar de evangelische boekhandel Immanuël aan de Kerkstraat, waar ze tot vorig jaar eenzamen en alleenstaanden in de avonduren een gratis warme maaltijd serveerden. Een paar maanden geleden openden ze de deuren van Buurtcentrum Noorderlicht.

Ik zie ieder mens in zijn volle waardigheid.

‘Ik heb een hart voor mensen’, vertelt Ina. ‘Vooral voor de kwetsbaren. Als van een ouder echtpaar een van de partners wegvalt, valt de ander vaak in een zwart gat. Ik help iemand graag weer de drempel over om anderen te ontmoeten.’

Wat is je drijfveer om naar anderen om te zien?
‘Mijn geloof is mijn drijfveer, maar leg daar maar niet te veel nadruk op. Ik denk niet in hokjes. Een mens is een mens, en zijn achtergrond vind ik niet belangrijk. Ik zie ieder mens in zijn volle waardigheid. Dat ik er juist voor zwakkeren wil zijn, zoals alleenstaande ouderen, heeft te maken met mijn verleden. Ik heb vroeger heftige dingen meegemaakt, waardoor ik weet hoe belangrijk het is dat er mensen zijn die zich in moeilijke tijden om je bekommeren.’

Wat bracht je ertoe het buurtcentrum op te zetten?
‘We hadden zo’n achttien jaar voor alleenstaanden gekookt en andere ontmoetingen georganiseerd, bijvoorbeeld rond de kerstdagen. Ik kwam op het punt dat ik het rustiger aan wilde doen. In die periode vroeg ik mezelf af: wat wil ik nog doen? Ik kwam toch weer uit op het verlangen om me met anderen te verbinden. Toen we de mogelijkheid kregen om van Parteon het gebouwtje naast de boekhandel te kopen, wist ik wat ons te doen stond. Eerst wilde ik er een eetcafé van maken, maar er bestaat al een eetcafé met dezelfde naam. De suggestie van mijn zoon om een buurtcentrum te beginnen, sprak me meteen aan.’

noorderlicht
‘Veel mensen hebben behoefte aan een praatje.’

Hoe hard is een plek als dit nodig?
‘Wormerveer kan het goed gebruiken, er is veel eenzaamheid. Veel mensen zijn op zichzelf, maar hebben wel behoefte aan een praatje. Dat merk ik bijvoorbeeld tijdens het Repaircafé. Er komen ook mensen die helemaal niks te repareren hebben, maar die wel gezelligheid zoeken en daarom een bakkie komen doen.’

Maar Wormerveer heeft al buurthuis De Lorzie, er is De Groote Weiver en ook de kerk heeft een inloop. Bovendien wordt het voormalige verzorgingshuis De Amandelbloesem een ontmoetingsplek. Was er wel ruimte voor Het Noorderlicht?
‘Iedereen is hartstikke goed bezig en wat mij betreft geldt: hoe meer ontmoetingsplekken hoe beter. Als mensen maar om elkaar geven, dat is belangrijk. Ik heb trouwens inmiddels kennisgemaakt met het Sociaal Wijkteam Wormerveer. Ik ben er nog niet over uit of ik daar tussen pas. Ik ben niet van het vergaderen, ik hou ervan om iets te doen zodra het in me opkomt, of om anderen daarvoor de ruimte te geven. Die spontaniteit wil ik niet kwijtraken.’

Ik geef mensen de ruimte hun talenten te ontwikkelen.

Het Repaircafé heeft bij jullie onderdak, mensen kunnen elke vrijdagavond bij jullie eten en er is de schildersclub. Wat doen jullie nog meer?
‘Ik loop met de koffie, thee en gezelligheid en geef mensen vooral de ruimte. Een breiclub, een bridgeclub: wie het leuk vindt kan hier terecht om zoiets op te zetten. Veel mensen durven niet te ondernemen. Ik vind het leuk ze aan te moedigen het wél te doen en er voor ze te zijn. De huurprijs stem ik af op de activiteit. Belangrijk vind ik dat ik mensen de ruimte geef hun talenten te ontwikkelen.’

Hoe belangrijk is het dat mensen die ruimte krijgen?
‘Iedereen heeft een droom en een visie. Kijk eens hoe mensen zich ontwikkelen als ze de ruimte krijgen om met die droom aan de slag te gaan. Binnenkort organiseert iemand een beautydag. Ze vindt het vreselijk spannend. Maar ze weet: als er iets is, als ze hulp nodig heeft, dan ben ik er voor haar.’

En welke rol speelt het geloof?
‘De bijbel is mijn handleiding, maar God zegt: je bent vrij. In die vrijheid zijn mensen hier welkom. Waar het om gaat is dat men een hart heeft voor anderen. Dat zien we ook bij de mensen van het Repaircafé.’

Buurtcentrum Noorderlicht heeft een eigen site.