Meest invloedrijke duurzame Nederlander

Van tevoren had ik gedacht dat bij een bedrijf dat op wereldniveau opereert er bijzondere mensen op de hoogste functies zouden zitten met een hogere ethiek. Dat viel tegen.

Marjan Minnesma, geboren en getogen in Wormerveer, is al jaren de meest invloedrijke duurzame Nederlander. Vanaf 2007 is ze directeur van Urgenda, dat tegenwoordig gevestigd is in de voormalige huishoudschool Juliana in Zaandam. Urgenda is een organisatie voor innovatie en duurzaamheid.

Dit is de eerste aflevering van een vierdelige serie waarin Marjan Minnesma vertelt over de ontwikkeling van duurzaamheid.

Marjan Minnesma, fotografie Josje Deekens

Jeugd Marjan Minnesma

‘Als kind had ik veel interesse in bloemetjes en bijtjes. Mijn moeder had hier ook veel belangstelling voor. We gingen vaak bij mijn opa langs. Hij was boer in het Guisveld in Zaandijk. Daar wezen ze me op grutto’s en andere weidevogels. Ik genoot van het leven in de weilanden. In die tijd had je het natuurlijk niet over het behoud van biodiversiteit en duurzame energie. Als kind wilde ik dierenarts worden. Toen ik ter voorbereiding ging kijken bij de opleiding ontdekte ik dat je dierenproeven moest doen. Dat vond ik onzin, daar wilde ik niet aan mee doen. Biologie was mijn favoriete vak, maar tijdens de open dagen voelde ik me daar niet thuis.

Het werd bedrijfskunde, dat was een heel brede studie. Dat leek me wel leuk. Bij Shell ben ik afgestudeerd op het managementinformatiesysteem voor de hoogste bazen. Als stagiaire mocht je niet praten met de top. Ik ben niet geschikt voor dit soort hiërarchie. Van tevoren had ik gedacht dat bij een bedrijf dat op wereldniveau opereert er bijzondere mensen op de hoogste functies zouden zitten met een hogere ethiek. Dat viel tegen. Ik wist dat dit het niet zou worden, maar ik had geen idee wat ik dan wilde.’

Wel wist ik dat ik iets zinnigs wilde doen en geen zeep wilde verkopen voor een multinational.

Opwarming aarde

‘Het werd filosofie, dat leek me leuk voor een tussenjaar. Uiteindelijk heb ik de gehele studie doorlopen en ook Rechten. Bij Filosofie studeerde ik af met de Engelstalige scriptie over International distributive justice oftewel internationaal verdelende rechtvaardigheid. Rechtvaardigheid kun je niet verdelen, maar je kunt wel nadenken over wat rechtvaardige manieren van verdelen zijn. Bij Rechten studeerde ik af met een scriptie over het klimaatverdrag. Bij Greenpeace liep ik stage en deed veel kennis op. Door de studie leerde je dat de opwarming van de aarde bijzonder ernstig is en dat er veel meer moet gebeuren om dit proces te stoppen. Hoe meer kennis je krijgt, des te ongeruster je wordt. Dit is echt een gigantisch probleem waar te weinig aan wordt gedaan. Wat betekent dit voor nieuwe generaties?

Mijn eerste baan was bij Novem, de Nederlandse Onderneming voor Energie en Milieu. Van Albanië tot Letland deed ik projecten bij zustersteden, over energiebesparing, duurzame stadsverwarming en biomassa. Na de val van de muur kon je bij elkaar op bezoek en leren van elkaar. Dat was leuk!

Hier leerden we dat het uitmaakte als je minder CO2 uitstoot.’

Dingen die gedaan moeten worden

Zes jaar werkte Marjan Minnesma met professor Jan Rotmans aan het opzetten van het Dutch Research Institute for Transitions. ‘Hier promoveerden veel aio’s. Het was goed dat er veel kennis werd verzameld hoe je de omslag kunt maken, maar niemand las de rapporten. Hoe kunnen we dit in de praktijk toepassen? In 2007 richtte ik daarom Urgenda op.

Het is een samentrekking van de woorden urgentie en agenda.

Agenda is Latijn voor “de dingen die gedaan moeten worden.” Wij laten zien wat er kan. We zijn geen klassieke ngo die anderen vertellen dat ze niet genoeg doen. En als je het niet zelf kan, dan helpen we je daarbij.’

Serie over Marjan Minnesma/Urgenda

Marjan Minnesma, meest invloedrijke duurzame ondernemer

Urgenda ze moeten gewoon doen wat ze beloven

Klimaatopwarming is een crisis handel ernaar

We kunnen de klimaatopwarming nog tegengaan