Fit for Future: Hoe word je groot, sterk en gezond?

‘Hoe kun je groot en sterk worden?’ Met deze vraag kwamen jongeren bij de Jongerenwinkel van wijkcentrum De Poelenburcht. Er werd gezocht naar een professional uit de wijk die hier veel van weet.

Marcello Dello Stretto uit Zaandam bleek de aangewezen man om samen met jongerenwerker Mehdi Boujemaaoui, de jongeren op weg te helpen.

We leren jongeren om gezonde keuzes te maken, om goed voor hun lichaam te zorgen. Zo leren ze etiketten te lezen, waardoor ze kritisch gaan letten op hoeveel suikers, toevoegingen en calorieën de producten bevatten. Zo ga je je afvragen of het wel zo gezond is voor je lichaam.

Hoe maak je gezonde keuzes

Jongerenwerker Marcello dello Stretto is al vele jaren bezig met programma’s voor bewegen en gezondheid. ‘Het aanbod van gezondheidsprojecten voor jongeren is heel schaars, of sluit niet goed aan bij de jeugd. Daarom heb ik een programma ontwikkeld om jongeren te motiveren gezonde keuzes te maken. Doordat ik dicht bij hen sta als jongerenwerker nemen ze het makkelijker van mij aan. Het gaat daarbij natuurlijk niet alleen om groot en sterk worden. Belangrijk is hoe je gezond blijft.

De jongeren willen een sterk en gespierd lijf. Dat is hun ultieme doel.

Ik weet hoe je dat kan bereiken. Maar het gaat er uiteindelijk om hoe je je lichaam lang sterk en gezond houdt. Als jongerenwerker maak je een programma voor de doelgroep door vraaggericht te werken. Wat willen zij en hoe sluit ons aanbod daarbij aan?’

Stoer

‘Ik merk dat jongeren nog heel weinig kennis hebben van gezondheid. We zouden dit daarom op veel meer plekken kunnen aanbieden en het kunnen uitbreiden met bewegen. Ik hoop dat jongeren zo enthousiast worden dat ze het daarna zelf verder uitdragen.

Het moet stoer worden dat jongeren met hun gezondheid bezig zijn. Dat is mijn ultieme droom.’

De jongeren en de jongerenwerkers die de training hebben bijgewoond kregen van wethouder Natasja Groothuismink de certificaten uitgereikt.

Suikers

‘De eerste bijeenkomst bespreken we wat de invloed is van suiker op ons lichaam. Veel mensen zijn zich daar helemaal niet van bewust. Ik laat een foto van de alvleesklier zien. Deze zorgt ervoor dat het suiker in ons bloed verwerkt wordt. Hier moet je heel zuinig op zijn. Wanneer je te veel suiker binnenkrijgt maak je het je alvleesklier moeilijk. Met veel zoetigheid raakt de alvleesklier uitgeput.

Wanneer je vaak moe bent en vaak moet plassen, dan kan dat erop duiden dat deze niet goed werkt. Dit kan duiden op suikerziekte (diabetes). Wanneer je dat uitlegt, dan zie je de kwartjes vallen.’

Vetten

‘Welke vetten zijn belangrijk en welke moet je vermijden? Alles wat gefrituurd is, levert slechte vetten op. Het probleem in de Randstad is dat je overal snacks kunt krijgen, maar dat de keuze uit gezond en goedkoop voedsel heel beperkt is. De verleiding van Döner kebab met patat is dan groot. De jongeren vertelden dat ze geen idee hadden hoeveel calorieën dit bevat. Dat je hiermee al de helft van je dagelijkse hoeveelheid calorieën hebt verbruikt. Wanneer je niet sport en zittend werk doet, dan is de kans dat je snel dik wordt groot.

De frituurvetten verhogen je cholesterol, waardoor de kans op een hartaanval en verstopping van je slagaderen toeneemt.

Daarnaast zie je dat mensen vaak te weinig omega 3 binnenkrijgen. Avocado’s, vis en lijnzaad bevatten omega 3. Het gaat om een goede balans tussen omega 3 en omega 6.’

Groot en sterk

De derde bijeenkomst komt een personal trainer. Hij legt uit hoe je je spieren opbouwt en hoe je op een gezonde manier sterk kunt worden. Zonder hulpmiddelen, zoals voedingsupplementen en shakes. Maar je hoort ook dat het ook niet perse slecht is om hulpmiddelen te gebruiken. ‘We leren de jongeren kritisch na te gaan welke producten dan van meerwaarde zijn.’

Samen koken

De vierde bijeenkomst gaan de jongeren een gerecht maken. Ze kiezen zelf iets uit wat ze graag eten of maken. ‘We gaan ditzelfde gerecht dan gezonder maken. In het geval van nasi bijvoorbeeld voeg je meer groentes toe.

Ze zien dan hoe iets lekkerder en gezonder kan worden. We kijken bij een recept ook wat je kunt aanvullen of schrappen om het gezonder te maken.’

Meer weten over Fit for Future? Neem dan contact op met Marcello dello Stretto. Marcelloenrico@hotmail.com

 

fit for future
Lees hier het verhaal over het succesvolle Koger Fit Event die eerder plaatsvond.