De Zaanse tijdsgeest

We willen de Zaankanter bewustmaken van de omgeving. Denk mee, ook over de veranderingen.

Stichting Babel, het Zaanse platform voor architectuur, maakt na bijna 50 jaar Zaanstad de balans op. In 2024 wordt gevierd dat de dorpen vijftig jaar samen een stad vormen. Babel maakt daarvoor een expositie waarin teruggeblikt wordt op de afgelopen 50 jaar. Dit geeft ook een aardig idee van de toekomst. Met een serie bijeenkomsten trekt Babel door de Zaanstreek om samen met de bewoners ‘100 jaar Zaanstad’ vast te leggen.

Bewustmaken van Zaanse omgeving

Nanine Carree is architect en lid van de programmaraad. Haar vader Paul Carree is mede oprichter van Stichting Babel.

‘Het is belangrijk dat er over de Zaanse architectuur en alles wat daarmee samenhangt wordt gediscussieerd. Cultuur hoort daar ook bij.

Nanine: ‘Soms zijn er specialisten aan het woord, soms halen we verhalen op. Dat verschilt per avond. We zoeken altijd een locatie die past bij het thema. Nieuwe cultuur ontstaat ook in broedplaatsen. Daarom organiseren we daar ook avonden.

Iedere maand hebben we een programma. Tijdens de excursie Duurzaam bouwen met hout hebben we verschillende gebouwen gezien die gedeeltelijk of geheel in hout zijn gebouwd. Het Wikkelhuis is een concept waarbij je houten units kunt uitbreiden. We zijn naar de maakplek geweest waar deze units worden gebouwd.

De identiteit van de Zaanstreek is de afgelopen jaren versterkt. De focus heeft gelegen op het centrum, nu krijgen andere maakgebieden ook aandacht.

De Zaan en de ontwikkelingen langs de Zaan krijgt een sterke rol. Dat is goed, ook de variatie van nieuwbouw langs de Zaan en oude panden die tijdelijk of langdurig een nieuwe plek krijgen.

De ziel van de gebouwen wordt zo doorgegeven.

De Zaanstreek verandert steeds. De bewoners veranderen ook, hoe we werken en leven. Hier is altijd een combinatie geweest van wonen en werken.

Op 22 november hadden we een bijeenkomst over de Zaanse cultuur bij de broedplaats De Hellema, dit is een plek waar veel makers van podiumkunsten samenkomen. Ze laten dit zien aan Zaanse leerlingen, dit levert mooie kruisbestuivingen op waarbij de makers laten zien dat er veel kan in je eigen streek.’

 

De Zaanse cultuur

Nanine Carree: ‘De Zaanse cultuur is heel divers. Jeugdherinneringen zijn onderdeel van je cultuur. Daar hoort voor mij de Dam tot Damloop bij. Vroeger liep ik zelf mee als kind bij de Mini Dam-tot-Damloop, moedigde mijn ouders aan en ik zag de lopers voorbijkomen toen ik op de Zuiddijk woonde. De braderie, markten en kermis die hier vroeger veel bezocht werden, horen daar ook bij.

Landschap is voor mij ook cultuur. De Zaan, dat je ver weg kunt kijken en de smalle strookbebouwing waardoor je altijd overal dichtbij de natuur en het water bent. En natuurlijk de rafelranden, die niet helemaal af zijn. Ons kent ons hoort ook bij de Zaanstreek. Overal kom je bekenden tegen. Het is een stad, maar ook een dorp, waar zowel natuur als voorzieningen in de buurt zijn.

Op de website vind je een overzicht van de activiteiten die zijn geweest en die nog komen. Op 14 december brengt Babel een eerbetoon aan de Zaanse architect Jaap Schipper met een korte documentaire en de eerste Jaap Schipperlezing over houtbouw.

Lees nu ook het verslag van 22 november over ‘100 jaar Zaanstad, mix van functies is belangrijk.

Fotografie Henk Dijkman