Schildering trouwzaal

Sepp-Art

Sepp-Art oefent nog verschillende oude ambachten uit die steeds minder worden beoefend. Mieke en Sepp Duschek beogen met elke opdracht om het werk perfect te laten aansluiten bij de ruimte. Naast wand- en plafondschilderingen zetten ze hun vakmanschap ook in bij kerkrestauratie, marmerimatatie of een verguld werk. Door hun werk ga je de schoonheid zien van de details.

Onderstaand verhaal met fotografie van Marcel van Kleef werd in september 2014 gepubliceerd in het boek Zaanse Parels. Vanwege 50 jaar Zaanstad blikken we met verhalen uit de oude doos terug.

Trouwzaal stadhuis Zaandam

‘Voor Han van Leeuwen hadden we een plafondschildering gemaakt, dat met beeld en verhaal in een tijdschrift werd belicht. Architect Sjoerd Soeters las dit in 2005: het artikel over de romantische afbeeldingen van Sepp-Art sprak hem direct aan. De volgende dag belde hij op omdat hij schilderingen van ons wilde in de nieuwe trouwzaal van het gemeentehuis in Zaandam. Het thema was romantiek, maar verder mochten we alles zelf invullen.

We kregen de opdracht om 16 bij 1,5 meter te vullen in een U-vorm. Het gewelf staat symbool voor de hemel waar de liefde uit de lucht komt vallen. Van daaruit kijkt een verliefd koppeltje duiven de zaal in naar de plaats waar we wonen. Het panorama bestaat uit vier delen en is vol symboliek: zo schijnt eerst de zon aan een strak blauwe hemel. Bewolking en onweer wisselen elkaar af. Een ekster met een gestolen ringetje symboliseert het onheil. Het beeldverhaal eindigt met opklaringen en een ooievaar die een nieuw begin aankondigt.

Alle markante gebouwen van de Zaanstreek komen terug in het panorama en zijn realistisch nageschilderd. Alles moet precies kloppen. Het begint met de stoommeelfabriek De Vrede aan het Noordzeekanaal en vervolgt met de mooie rode hijskranen bij de Amerika-haven, de kerktorens en watertoren van Assendelft, ’t Regthuys en de stompe toren van Westzaan. Forbo herken je aan de markante ringen, de grote wille silo’s waren van Meneba en vervolgens zie je de opvallende tv-toren. Na de bekende fabriekswand met de pakhuizen, Lassie en Mercurius in Wormer steek je door naar de zeepziederij de Adelaar. Langs de Kalverringdijk vormt zich de Zaanse Schans met de molens en het winkeltje van Albert Heijn. Via het Zaanse Museum en de torens van Jisp en Wormer eindig je bij de Amerikaanse windmolen in het veenweidegebied. Op de vensterbank zitten 31 vogels die de dagen van de maand symboliseren. Een opwindvogel staat voor de 29e februari.

Sjoerd Soeters was gelukkig tevreden over het resultaat omdat het volledig in harmonie is met de trouwzaal. De architectuur en schilderingen versterken elkaar.’

Dit verhaal werd in 2014 gepubliceerd in het boek Kijk Zaans. Voor meer info over Sepp Art kijk op de website